| Kablovi,gde nabaviti? | |
|
|
|
Autor | Poruka |
---|
Vucko6 VW entuzijasta
Broj poruka : 84 Godina : 38 Lokacija : Veliko Gradiste Datum upisa : 11.10.2015
| Naslov: Kablovi,gde nabaviti? Pon 26 Okt - 18:28 | |
| Zna li neko gde se mogu naruciti kablovi za bubu i da li odgovaraju neki drugi?auto mi trokira s vremena na vreme..specijalno na nizim obrtajima i potrosnja mi se drasticno povecala(po proceni nekoj na cak 30l/100!!),da li je moguce da kablovi mogu toliko da uticu? | |
|
| |
nebkv dr. VW
Broj poruka : 1463 Godina : 44 Lokacija : Kraljevo Datum upisa : 04.06.2007
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Pon 26 Okt - 18:42 | |
| Kablove mozes nabaviti u Astoru u Beogradu 011 3611919 ili u Pancevu Sistem B 013 341774 Mislim da imaju i opcije obicni i kvalitetniji Izmedju ostalog mogu biti i kablovi,naravno od necega moras krenuti Buba kada radi na 3 ili jos gore 2 klipa ponasa se kao tenk po pitanju potrosnje | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
Broj poruka : 84 Godina : 38 Lokacija : Veliko Gradiste Datum upisa : 11.10.2015
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Pon 26 Okt - 18:59 | |
| Hvala za broj..nazvacu ih sutra...kablovi su 100%..iz dva razlicita kompleta su bili od kako sam uzeo Bubu ai dok sam mrdao kablove malo drmnula me je par puta struja onako junacki..u voznji je znala da trokira svreman na vreme i da se oseti znacajan pad snage.zamenicu i kablove i svecice pa cemo videti dalje da li jos nesto treba. | |
|
| |
KdF Ultimativni znalac VW problematike
Broj poruka : 3820 Godina : 52 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Sre 28 Okt - 13:16 | |
| Nađi neki mrak (da nema ni malo svetla), i gledaj motor kako radi. Ako primetiš slabo svetlucanje oko kablova, naročito na mestima gde su blizu masi, tu probijaju. Takođe, ako su kablovi loši auto teško pali kada je jako vlažno vreme ili dugo pada kiša.
Pokušaj da nađeš kablove sa bakarnim srcem, trajniji su od onih sa grafitnim. Ja već nekoliko godina imam brazilske kablove i nisu loši, mada su kruti kad je hladno. | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Sre 28 Okt - 13:44 | |
| Gledao sam u mraku i nisam primetio neko svetlucanje mada me je drmnula struja dok sam mrdao kablove u radu.upravo su mi stigli kablovi iz Astora, silikonski.kupljenje su i nove svecice...pa cemo da vidimo ima li poboljsanja. | |
|
| |
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Čet 29 Okt - 8:22 | |
| | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Čet 29 Okt - 10:52 | |
| Kablovi su marke Tesla iz Ceske republike.Te su imali. | |
|
| |
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Čet 29 Okt - 20:00 | |
| Samo da podsetim da i platine treba da budu čiste i propisno naštelovane, kao i paljenje. Platine su potrošni materijal i usled teških uslova rada su izložene trošenju pa ih treba s vremena na vreme očistiti (ili zameniti) i podesiti. | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Čet 29 Okt - 20:09 | |
| da...razmisljao sam o tome..platine su navodno nastelovane pre nedelju dana ..mada ja nisam bio prisutan da se u to uverim koliki bi trebalo da bude zazor,i cime umesto spijuna bih mogao to da proverim?danas su zamnejnei kablovi i svecice...motor osetno bolje radi...mada se sad povremeno gasi na leru.taj problem je imao i ranije...i cini mi se samo dok je motor hladan...mozda nesto vezano sa sauhom? | |
|
| |
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Pet 30 Okt - 14:18 | |
| Platine se šteluju na 0,4 mm. Umesto špijuna može da se iskoristi bilo šta te debljine (karton, lim na primer) ali mora da bude tačno te debljine. Prvo se našteluje zazor platina, zatim paljenje. Obavezno ovim redosledom jer zazor utiče na paljenje (ali ne i obrnuto). Zato obavezno posle skidanja platina ili promene zazora treba podesiti i paljenje. Ako se radi o motoru sa jednostrukim usisom (D, F, H) posebno obratiti pažnju da se paljenje šteluje isključivo za 1. cilindar, jer je paljenje 3. cilindra (kada je reper takođe na spoju kućišta) pomereno za 2 stepena unazad.
Ako je paljenje kasnije potrošnja je veća i vuča je lošija. Ako je paljenje ranije motor se više greje.
Gašenje na leru dok je motor hladan nije neuobičajena pojava. Ako je vreme vlažno može da se zamrzava karburator pa je to uzrok gašenja na leru, ali ta kriza prođe kada se motor malo zagreje. To takođe može da se dešava ako je saug loše podešen (prebrzo se deaktivira ili se ne aktivira uopšte), ali može da se dešava čak i kada je sve ispravno. | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Pet 30 Okt - 14:23 | |
| ustvari pogresio sam....hoce da se gasi kad je motor zagrejan.to onda znaci da se sauh ne gasi na vreme ili nesto drugo? | |
|
| |
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Pet 30 Okt - 16:22 | |
| To onda može da bude nizak ler gas ili loše podešena smeša (siromašna, posna). | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Pet 30 Okt - 17:31 | |
| interesantna stvar mi je da hoce tako da se gasi..i posle minut dva opet normalno upali i radi..inace je solex 34 pict 3 karburator. | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Ned 1 Nov - 14:16 | |
| dakle sledeca je stvar.zica koja ide sa bobine ka sauhu je bila odkinuta to je popravljeno i sad motor normalno pali i radi..i dalje hoce na niskim obrtajima da se gasi.pre nego sto krenem da prckam ler i smesu da proverim koji je sraf za sta sigurno veci e za ler a manji za smesu jel tako? | |
|
| |
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Pon 2 Nov - 9:14 | |
| Tako je. Zavrtanjem većeg se smanjuje ler gas tj. broj obrtaja na leru. Zavrtanjem manjeg šrafa se smeša osiromašuje a odvrtanjem obogaćuje.
Prilikom paljenja motora potrebna je masnija smeša. Takođe dok se motor ne zagreje. Ovo se ostvaruje zatvaranjem leptira sauga - u trenutku paljenja potpunim, a čim motor proradi delimičnim (membrana korektora sauga pod dejstvom potpritiska delimično otvori leptir čim motor proradi).
Žica od bobine dovodi struju na grejač sauga. Kada je motor hladan bimetalna opruga je nategnuta i kada se prvi put doda gas oslobodi se stepenasta pločica i opruga zatvori leptir sauga da bi motor mogao da upali. Istovremeno stepenasta pločica se zakrene i omogući da motor radi na povišenom broju obrtaja. Kako vreme prolazi grejač polako greje bimetalnu oprugu koja polako smanjuje pritisak na leptir, tako da se stepenasta pločica vraća u početni položaj. Leptir sauga se sve više otvara a ler gas opada. Posle nekoliko minuta saug se sasvim isključi - leptir sauga se potpuno otvori, ler padne na minimum određen velikim šrafom. Ako nema struje nema ni grejanja sauga, tako da bi leptir trebalo da bude sasvim zatovren - motor bi uvek radio pod povišenim ler gasom i što je mnogo gore sa bogatom smešom, a ovo strašno povećava potrošnju i razređuje ulje (vidi se po porastu nivoa ulja). Nekad su namerno isključivali saug ali se pri tome nekako blokira leptir da je stalno otvoren (okrene se poklopac na primer). Okretanjem poklopca se podešava vreme potrebno da se saug deaktivira. Crtica na poklopcu treba da se poklapa sa reperom na telu karburatora, to je početni položaj podešavanja. Poklopac je okrugao, na njega dolazi žica i drže ga tri šrafa M4. | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Pon 2 Nov - 16:38 | |
| ima tri crte na telu karburatora i jedna tacka na samom sauhu tj delu koji se okrece kad se olabave ta tri srafa...bio je na prvoj crtici..sada sam ga pomerio na trecu(u smeru kazaljke na satu).znaci li to da sam mu smanjio vreme ukljucenosti ili povecao?ne znam jos kako radi nisam stigao da se provozam malo. | |
|
| |
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Uto 3 Nov - 8:25 | |
| Trebalo bi da stoji na srednjoj crtici. Što je vreme kraće to je bolje, ali ako se motor gasi tokom zagrevanja onda možeš i da ga produžiš. Pomeranjem poklopca u smeru kazaljke na satu vreme se skraćuje. | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Uto 3 Nov - 9:15 | |
| vec radi bolje dosta.sad ostaje da se izmeri ima li razlike u potrosnji neke vece... | |
|
| |
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Uto 3 Nov - 11:45 | |
| Ако је сауг био стално затворен потрошња би сада морала да буде много мања. А и то трокирање је можда било пресисавање а не трокирање...
Poslednji izmenio KdF dana Uto 3 Nov - 11:46, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Uto 3 Nov - 11:45 | |
| sad mi pade na pamet tek...skoro je zamenjena pumpa goriva...i napravljen novi podizac jer originalni nije odgovarao za novu pumpu(bio je kraci).da li pritisak pumpe moze da utice na prelivanje karburatora?inace ispod pumpe je i pre postojao samo jedan dihtung.prilicno sam siguran da je smesa prebogata jer su svecice bile bas zamascene a i dimila je...
| |
|
| |
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Uto 3 Nov - 11:50 | |
| Превисок притисак пумпе не би требало да изазове преливање ако је иглични вентил потпуно исправан. Ако је вентил похабан па пропушта, он пропушта и при нижем притиску али мање...
Кад карбуратор прелива то се обично сем по потрошњи види и када се мотор угаси - појави се бензин на осовиници лептира, почне и да капље ако много прелива. Сем тога мотор ради неравномерно ("галопира"), много троши, појављује се црн дим из ауспуха, смрди бензин, свећице су јако чађаве итд. Слични симптоми су ако је лептир сауга стално затворен, у оба случаја мотор добија сувише масну смешу тј. превише бензина. | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Uto 3 Nov - 12:05 | |
| u mom slucaju nisam primetio nigde da kaplje benzin.svecice stare su bile bas jako zamascene i crne,a ustanovio sam vec bio da je zica sauha bila prekinuta.juce sam malo stelovao ler i smesu i dobio da se motor ne gasi i da radi relativno mirno.medjutim primetio sam da dimi kad dodam naglo gas...mada..nisam imao vremena da dobro zagrejem auto pa da vidim onda sta se desava...moguce da sad radi sauh dobro pa da zato dimi dok se ne zagreje?i jos nesto...taj iglicasti ventil da li je moguce da se jednostavno zapusi?jer auto je stojao dve godie i veoma moguce da je sad pokupio svasta iz rezervoara.. | |
|
| |
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Uto 3 Nov - 17:03 | |
| Koje je boje dim, da li se oseća sagorelo ulje (plavičasti dim) ili nesagoreli benzin (crni dim)?
Iglični ventil može da se zapuši ali onda motor uopšte ne radi jer ne dolazi benzin u lonče karburatora. Može da se zaglavi pa da ostane stalno otvoren, ili da ne zatvara dobro usled prljavštine i onda karburator preliva. Može i da se zaglavi u zatvorenom stanju, i tada ne dolazi benzin i naravno neće da upali. | |
|
| |
Vucko6 VW entuzijasta
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Uto 3 Nov - 17:40 | |
| crn dim.i to cini mi se pri paljenju i kad dam gas odjednom...posle kao da prestane da dimi...na nizim obrtajima ima malo neravnomeran rad. | |
|
| |
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? Uto 3 Nov - 20:18 | |
| Crni dim potiče od lošeg sagorevanja, najverovatnije je prebogata smeša. Proveri da li se to dešava kada je motor zagrejan, tada leptir sauga mora biti potpuno otvoren. Crnog dima ne bi smelo da bude ni u jednom režimu rada motora, moguće je da je iglični ventil pohaban ili prljav pa loše zatvara, a treba proveriti i plovak. Ako je porozan pa je benzin ušao unutra on preterano tone i nivo goriva u lončetu je previsok. U plovku ne sme da se mućka gorivo ("težak plovak"). | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Kablovi,gde nabaviti? | |
| |
|
| |
| Kablovi,gde nabaviti? | |
|