| menjac | |
|
+7mix1200 bluebug malimilan grof_nula vlajko05 KdF strid 11 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
strid dr. VW
Broj poruka : 1592 Godina : 73 Lokacija : Grocka Datum upisa : 20.06.2007
| Naslov: menjac Sre 21 Jan - 1:27 | |
| postoji jedan deo bube o kome se izuzetno malo vodi diskusija problem eventualnog sredjivanja - tacnije zamena pojedinih delova menjaca ima li neko iskustva sa tom problematikom ili eventualno zna nekoga ko moze i zna da sredjuje menjach | |
|
| |
KdF Ultimativni znalac VW problematike
Broj poruka : 3820 Godina : 52 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Re: menjac Sre 21 Jan - 7:39 | |
| Kod starih menjača napravljenih iz dve polutke (kao kućica motora) je stvar donekle jednostavnija, jer se sve rastavlja razdvajanjem polutki. U jednoj polutki ostaje diferencijal sa poluosovinama. To nisam rastavljao pa ne znam detalje.
Noviji tunelski menjač se rastavlja tako što se prvo skinu bočne ploče sa kalotastim zglobovima, pa se izvadi diferencijal sa poluosovinama. Onda mora da se oslobodi glavni ležaj donjeg snopa (ima dve vrste - sa velikom krunastom maticom, i sa 4 M8 šrafa). Zatim se polugom istisne donji snop sa konusnim zupčanikom, tako da se razdvoje kućište diferencijala od kućišta menjača. Sada treba izvaditi gornji snop (na spojničkoj osovini) tako što se iz kugličnog ležaja spojničke osovine istisne osovina (specijalnim alatom na presi, ali može i većim radapcigerom). Onda su snopovi izvađeni i mogu se dalje rastavljati. Inače, sinhroni i zupčanici su relativno jednostavni za izmenu i montažu.
Ništa posebno komplikovano, jedino je problem što se za štelovanje zazora diferencijala i viljuški primenjuje poseban alat. Kod starih menjača je to prostije.
Jedino da napomenem da je fabrička preporuka da se konusno tanjirasti par zupčanika menja obavezno u paru, jer su sparivani prilikom proizvodnje. To je na primer slučaj kada se traži promena prenosnog odnosa diferencijala. Nevolja je što je konusni zupčanik iz jednog dela sa osovinom donjeg snopa, pa mora ceo snop da se rastavi da bi se to promenilo.
Kako je taj menjač izuzetno trajan, retko se dešavaju kvarovi pa delova nešto nema u prodaji. Obično je obično jeftinije staviti dobar polovan nego popravljati pokvareni. Uz to skoro niko neće da se usudi to da radi, ne znam zašto. Možda zbog nedostatka specijalnih alata... | |
|
| |
vlajko05 dr. VW
Broj poruka : 1438 Godina : 41 Lokacija : Beograd Datum upisa : 02.06.2007
| Naslov: Re: menjac Sre 21 Jan - 12:28 | |
| kakav poseban alat? jel može to da se napravi ? | |
|
| |
| Naslov: Re: menjac Pet 23 Jan - 17:45 | |
| Sve može da se napravi Za štelovanje viljuški treba ploča sa distancnim šipkama, u kojoj su rupe za ležajeve. Za štelovanje zazora konusno-tanjirastog para potrebna je neka skalamerija koja se nabije u ležajeve umesto diferencijala. U tom čudu stoje dva komparatera pa se pomoću njih to šteluje. Doduše za štelovanje zazora konusno tanjirastog para trebaju i šajbne raznih debljina jer se njihovom izmenom šteluje zazor. Nije ni malo jednostavno, naročito ako se menja konusno tanjirasti par... | |
|
| |
| Naslov: Re: menjac Pon 2 Feb - 8:14 | |
| | |
|
| |
grof_nula VW entuzijasta
Broj poruka : 113 Godina : 34 Lokacija : beograd Datum upisa : 10.09.2009
| Naslov: Re: menjac Uto 15 Sep - 13:18 | |
| imam problem sa 1. i 2. brzinom...menjac tesko upada u navedene brzine...u cemu je problem...?? | |
|
| |
| Naslov: Re: menjac Uto 15 Sep - 13:53 | |
| Moguće je da je problem u tome što hod ručice menjača nije dovoljan da se dođe do položaja 1.-2.
Da li je gumeni zglob na konzoli birača ispravan? Gumeni zglob se može pregledati kroz prozorčić na srednjem tunelu šasije, ispod zadnjeg sedišta. Da li su nosači menjača dobri? Da li kvačilo potpuno odvaja (ne sme da hvata pri samom podu) ?
Inače, relativno je česta pojava da se u prvu brzinu ne može ubaciti dok auto ide (slaba sinhronizacija prve brzine). Ako se pri ubacivanju u drugu javlja krčanje, to je znak da je sinhron druge brzine potrošen. To se inače najčešće i dešava kod druge jer je ona najviše u upotrebi. | |
|
| |
grof_nula VW entuzijasta
Broj poruka : 113 Godina : 34 Lokacija : beograd Datum upisa : 10.09.2009
| Naslov: Re: menjac Uto 15 Sep - 17:27 | |
| pogledacu pa javljam...ovako mogu da kazem...da nekad menja...lepo...bez problema...a nekad treba bas povuci rucicu...recimo iz trece u drugu...retko se desi i da nece da upadne...pa ga vratim u ler pustim kvacilo...pa onda ponovo odvojim i udje...desavalo mi se i da zakrc na (2. i 3.)...dal je to neki problem..?? da nisu zupcanici otisli??di li se menjac moze otvarati - popravljati - menjati delovi samog menjaca??
da jos nesto sto sam primetio ...bas juce pri viznji mi se desilo da zakrci pri ubacivanju iz 3. u 2. ...kao da posle toga...teze ulazi u 2. brzinu ...hmm!??
HVALA! | |
|
| |
malimilan dipl. ing. Bubarstva
Broj poruka : 308 Godina : 45 Lokacija : Beograd Datum upisa : 23.02.2009
| Naslov: Re: menjac Uto 15 Sep - 23:23 | |
| kad vec Slobo ,pomenu to ima li ko na prodaju gumeni zglob na konzoli birača,neki ispravan da li Astor uvozi ovakve stvari ,magacin u NS nikad nije posedovao ovaj deo,pitao ih pre neki dan a sto se menjaca tice ,znam da se nekima desavalo da se zaborave kad pocne da curka ulje iz manzetne ,pa se menjac sigurno vishe haba bez ulja,a i godine su ucinile svoje | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: menjac Sre 16 Sep - 0:42 | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: menjac Sre 16 Sep - 0:45 | |
| ne to je deo koji je izmedju menjac i rucice ovo je parce plastike koje drzi rucicu u konzoli da ne landara i kad ona propadne rucica se razlabavi i i drasticno se poveca hod iste | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: menjac Sre 16 Sep - 0:51 | |
| slicno ovome ? | |
|
| |
| Naslov: Re: menjac Sre 16 Sep - 0:51 | |
| | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: menjac Sre 16 Sep - 1:00 | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: menjac Sub 6 Mar - 21:20 | |
| hteo sam nesto da pitam ,al da se ne naljutite mnogo sto nije vazdusnjak prvo se izvinjavam ne bi otvarao novu temu pa pisem ovde planiram da uzmem ovih dana alfin boxer koji bi stavio na IRS sa stock menjacem od 1.3 sa poluosovinama,taj motor fabricki ima 105hp ,a samo bi ga stavio zbog distant ploce i prilagodjavanja ,posle bi stavio veci i jaci motor istog tipa koji je u maltene istom bloku 1.7 koje je dosta jaci al ne preko 150hp tako neki motor bi samleo menjac u nekom divljanju na dobar dan.Vidim da ljudi hvale masovno 091 menjac iz bus-a(postoje 3 tipa).E sad neznam jel neko to stavljao kod nas ili neka iskustva ,da li se uklapaju poluosovine ,cuo sam da se menjac potapa malo nize tako je i stabilniji i gadja se birac za brzine sa polugom menjaca iz tunela.tako da ostaje funkcionalna rucica menjaca.Neznam neka ojacavanja ili flansne koje bi opasovale menjac da li su neophodne ,neko pravi nove nosace menjaca i neznam mozda je pametno osloniti i taj motor na neki subframe sa prednje strane kao na fici ili alfi.Koga je sramota nek mi pusti pp Izvinjavam se sedi se kuci ,napolju hladno nemoze nista da se radi,a djavo neda mira | |
|
| |
bluebug pridošlica
Broj poruka : 14 Godina : 67 Lokacija : Split Datum upisa : 15.11.2009
| Naslov: Re: menjac Ned 3 Okt - 1:19 | |
| Zna li tko kako okrenuti diferencijal u mjenjaču, i kako pričvrstiti motor i mjenjač kada im se zamijene mjesta (motor ispred, a ne iza mjenjač)? | |
|
| |
mix1200 VW entuzijasta
Broj poruka : 133 Godina : 34 Lokacija : Obrenovac-Stubline Datum upisa : 07.08.2009
| Naslov: Re: menjac Ned 3 Okt - 10:27 | |
| | |
|
| |
mix1200 VW entuzijasta
Broj poruka : 133 Godina : 34 Lokacija : Obrenovac-Stubline Datum upisa : 07.08.2009
| Naslov: Re: menjac Ned 3 Okt - 10:42 | |
| - KdF ::
- Sve može da se napravi
Za štelovanje zazora konusno-tanjirastog para potrebna je neka skalamerija koja se nabije u ležajeve umesto diferencijala. U tom čudu stoje dva komparatera pa se pomoću njih to šteluje. Doduše za štelovanje zazora konusno tanjirastog para trebaju i šajbne raznih debljina jer se njihovom izmenom šteluje zazor.
Nije ni malo jednostavno, naročito ako se menja konusno tanjirasti par... Inace, ako smem da kazem kako se steluje zazor na konusno-tanjirastom kod TAM-ovog diferencijala, moj cale ih je u preduzecu radio godinama i ko zna koliko stotina kamiona mu proslo kroz ruke... Naime kad se sklapa diferencijal koji je iz dve polutke, stegne se sve i onda se provovuce papir debljine 0,3mm, koji prodje izmedju zupcanika a kad izadje ne sme biti pocepan ni malo, samo deformisan po ivicama, kako su ostali tragovi zuba, tako se poturaju plehani distanceri(sajbne) kojima se steluje taj zazor i potura se sve dok papir ne izadje nepocepan... | |
|
| |
| Naslov: Re: menjac Ned 3 Okt - 19:23 | |
| Da, nekada se tako radilo. Međutim, u servisnoj dokumentaciji za VW tunelske menjače postoji upustvo za štelovanje, i ono podrazumeva nekoliko specijalnih alata sa komparaterima za merenje određenih rastojanja konusno-tanjirastog para. Na osnovu tih rastojanja i oznaka utisnutih na zupčanicima se izračunavaju debljine tih šajbni. Proces nije baš prost. | |
|
| |
bluebug pridošlica
| Naslov: Re: menjac Ned 3 Okt - 21:15 | |
| | |
|
| |
mix1200 VW entuzijasta
| Naslov: Re: menjac Ned 3 Okt - 21:59 | |
| Iskreno ne razumem sta pitate, verovatno neko iskusniji od mene moze da vam odgovori, mene malo kopka, radoznao sam, pa ako bi podelili s nama ceo projekat, tj objasnili sta pravite, sto slikovito sto tekstualno??? | |
|
| |
asd.milan pridošlica
Broj poruka : 18 Godina : 48 Lokacija : batajnica Datum upisa : 22.10.2009
| Naslov: Re: menjac Ned 3 Okt - 22:32 | |
| ne okrece se diferencijal .voze u rikverc malo brze | |
|
| |
bluebug pridošlica
| Naslov: Re: menjac Ned 3 Okt - 22:43 | |
| Ovo na fotki je replika speedstera. Ja bih radio repliku Forda 34 pa mi smeta visina bubina hladnjaka i anlasera (na tom dijelu Ford 34 je niži, pa mu originalno postavljen bubin motor podiže "guzu" i replika ne izgleda dobro. Zamjenom mjesta motora i mjenjača, dobit ću željenu liniju fordove "krme" :-) Navodno je jednostavno izvedivo da se diferencijal zaokrene za 180 stupnjeva, tako da se dobiju normalne brzine (u suprotnom bi se dobilo 4 rikverca i jedna brzina) :-) U Americi se to često radi (zamjena mjesta motora i mjenjača),a primjenjuje se za one njihove pustinjske buggyje sa šasijama od cijevi. | |
|
| |
AC ACA VW zaluđenik
Broj poruka : 264 Godina : 52 Lokacija : Beograd Datum upisa : 06.09.2007
| Naslov: Re: menjac Ned 3 Okt - 23:02 | |
| ja sam uspeo da okrenem diferencijal i da dobijem normalne 4 brzine i rikverc, hteo sam da pravim repliku porsea 550 | |
|
| |
bluebug pridošlica
| Naslov: Re: menjac Ned 3 Okt - 23:12 | |
| To me zanima AcAca. Nije problem zaokrenuti diferencijal? | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: menjac | |
| |
|