vw-vhs-mladenovac

Ljubitelji vw vozila sa vazduhom hladjenim motorima
 
PrijemPrijem  KalendarKalendar  GalerijaGalerija  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 elektronsko palenje

Ići dole 
AutorPoruka
amet
VW entuzijasta
VW entuzijasta
avatar

Broj poruka : 135
Godina : 37
Lokacija : tetovo
Datum upisa : 04.08.2012

PočaljiNaslov: elektronsko palenje   Sre 15 Avg - 14:28

zdr svima .. gdje mogu naci elektronsko palenje za bubu ..hvala
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://gusic.tripod.com/kuran_bos/
zoran.pavlovic
pridošlica
pridošlica
avatar

Broj poruka : 33
Godina : 59
Lokacija : Banja Luka
Datum upisa : 17.03.2010

PočaljiNaslov: Elektronsko paljenje za Bubu   Čet 23 Avg - 12:27

Pozdrav,

takvo paljenje pravi Miomir, iz Subotice - mobilni broj: +381.63.706.7086 po ceni od 1800 dinara. Ja sam porucio i postom dobio. Nisam jos prikljucio, ali je u planu za drugi motor Smile
Druga varijanta je Atom servis iz Beograda, Teslina/Dr.Aleksandra Kostica ulica - ispod Astora, i tamo kosta 30 Eura. Njega sam kupio i radi odlicno Smile

Pozdrav, Zoran
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.facebook.com/zoran.pavlovic.31586
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike
avatar

Broj poruka : 3802
Godina : 46
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 03.06.2007

PočaljiNaslov: Re: elektronsko palenje   Čet 23 Avg - 16:20

Može li neka slika tog paljenja?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kisobrani.blogspot.com
draganavala
dipl. ing. Bubarstva
dipl. ing. Bubarstva
avatar

Broj poruka : 479
Godina : 46
Lokacija : Avala
Datum upisa : 19.09.2011

PočaljiNaslov: Re: elektronsko palenje   Čet 23 Avg - 22:25

nije u pitanju klasicno beskontaktno paljenje vec kombinacija elektronike i platine iz serijskog razvodnika... Zoran ce bolje objasniti...
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://...
zoran.pavlovic
pridošlica
pridošlica
avatar

Broj poruka : 33
Godina : 59
Lokacija : Banja Luka
Datum upisa : 17.03.2010

PočaljiNaslov: Tranzistorsko paljenje   Pet 24 Avg - 9:47

Re: Elektronsko paljenje??
Radi se o nadogradnji kontaktnog paljenja tako što ulogu prekidača strujnog kola vrši tranzistor a platinsko dugme služi samo kao pobuda tranzistora.
Ovo rešenje je primenjivano još pre 30-tak i više godina.
Ideja ovog sklopa je da se rasterete platine, da umesto 3-6A struje rade sa 0,25-0,40A struje (može i manje ali nije dobro zbog nekih drugih stvari).Pošto je tranzistor tzv.prekidač bez inercije, bržim otvaranjem i zatvaranjem strujnog kola primara indukuje se viši napon na sekundaru bobine.
Ugradnja i naknadna podešavanja su minimalni. Poželjno je,na primer,da zazor svećica bude za 40-50% veći (Jugo je najlepše radio sa zazorom 1 mm).Zatim, što je manji zazor platine bolje je punjenje bobine, dakle opet je jača varnica,itd...
Sa ovim sklopom može se produžiti trajanje varnice,što rapidno podiže performanse motora i smanjuje potrošnju goriva.

Čak i bez naknadnih podešavanja motor osetno bolje radi u odnosu na klasično paljenje.

Tranzistorsko paljenje ne zahteva dodatni kondenzator na razvodniku jer je malom strujom kroz platine eliminisano varničenje između kontakata(to varničenje razara platine i predstavlja najveći gubitak struje u kolu primara bobine).

Razlika u radu motora je osetna u svakom smislu a najlepše je to što se platine menjaju kada se potroši klizač, a to je na 80-100.000 km.

Prosečan hobista može samostalno da napravi ovaj sklop. Ja sam ih pravio dosta, kvalitet je zavisio samo od kvaliteta izlaznog tranzistora kao i načina ugradnje u vozilo.
Danas je moguće naći gomilu šema ali provereno najbolje je paljenje građeno sa tranzistorom BU323 (Ei Niš, N-darl.).
Još uvek čuvam jedno takvo,potpuno ispravno paljenje, kao uspomenu...

Pouzdanost ovog sklopa se rešava jednostavno reklopnikom ili "mostom", tako da u slučaju otkaza trenutno ili vrlo brzo vraćate sistem paljenja "na staro" i nastavljate vožnju bez tranzistorskog paljenja.

Sklop koji sam video na linku mi se ne dopada, jer ne vidim hladnjak tranzistora koji je jako bitan za njegov rad i pouzdanost.

Beskontaktno paljenje kakvo danas poznajemo je nastalo kao evolucija tranzistorskog kontaktnog paljenja.
Kod motora za koje postoji i platinsko i beskontaktno paljenje, treba težiti da se sistem paljenja zameni ovim drugim. Rečenica majstora "...klasiku voli onaj ko razume!..." u ovom slučaju ne važi.

Srdačan pozdrav

Ima jos:
Hardware projekti Autor: Krešo Horvatić


TRANZISTORSKO AUTOMOBILSKO ELEKTRONSKO PALJENJE II DEO
Osnovni aktivni element elektronskog paljenja TEP101 je tranzistor BOSCH1012 u čijem su metalnom kućištu TO-3 integrisana dva NPN tranzistora u darlington-spoju, zaštitna dioda i dva otpornika. Od standardnog kućIšta TO-3, ovo se razlikuje po tome što pored dva izolovana izvoda (baza i emiter) ima i treći (kolektorski), direktno spojen na metalni oklop tranzistora. Sva tri izvoda imaju oko 5 do 6 puta veći poprečni presek od uobičajenih što omogućava kvalitetnu elektromehaničku vezu tranzistora sa štampanom pločom.
Za konstruktore koji nisu u mogućnosti da nabave BOSCH1012, navodimo oznake nekoliko darlington tranzistora koji bi mogli biti alternativa predloženom: BU323, BU920, BU921, BU922, BUV37B (u TOP3), BUW29, BUW81, BUX37, MJ10012, MJ10013, MJ10014, TIP662, TIP665, 2SD683, 2SD685.PNP tranzistor 2N4033 smešten je u standardno metalno kućište TO-39, prikazano na slici desno. Umesto originalnog 2N4033, u pobudni stepen elektronskog paljenja može se ugraditi jedan od sledećih ekvivalentnih tranzistora: BC160, BC161, BC287, ON607, 2N2905 ili sličan.
U kućištu SOD-57 je brza dioda BYX84, ekvivalentna sa BY226, BY227, BY399 ili BYW54 , dok kućište DO-34 imaju zener-diode, zamenljive sa svim ekvivalentnim tipovima minimalne nazivne snage 1,3W.
Montaža elektronike u kutiju
Postavljanjem i zalemljavanjem svih sastavnih delova na štampanu pločicu, dobili smo gotov modul tranzistorskog paljenja. Poslednja etapa izrade uređaja je smeštanje modula u odgovarajuće kućište, odnosno kutiju izrađenu od metala ili nekog izolacionog materijala. Postupak montiranja gotovog modula biće najbrži i najjednostavniji ukoliko za tu svrhu upotrebimo plastičnu kutiju. U tom slučaju otpada rešavanje problema izolacije hladnjaka i provodnih kablova od metalnog kućišta kao i zaštite od prodora vlage u uređaj.Mi smo odabrali kutiju od plastike dimenzija 120x85x58 mm koja se sastoji iz dva dela. U veći deo postavlja se gotov modul, čiji se hladnjak za kutiju učvršćuje zavrtnjem za metal i širom podloškom. Ovaj zahvat još jednostavnije se može obaviti pomoću pištolja sa tečnom plastikom. Na delu kutije u koji smo montirali modul, turpijom se pravi urez za prolaz četvorostrukog trakastog kabla. Sa spoljne strane ovog dela kutije, poželjno je postaviti nalepnicu sa oznakama pojedinih provodnika (po redosledu ili boji). Priloženi nacrt nalepnice možete fotokopirati, iseći i zalepiti na kutiju pomoću univerzalnog lepka.Na poklopcu, tj. manjem delu kutije, montiraju se ušice ili držači pomoću kojih će se kompletan uređaj pričvrstiti na pogodno mesto motorskog prostora automobila. Obod po-klopca se, u cilju hermetizacije, premazuje tanjim slojem univerzalnog lepka, a zatim se zavrtnjima učvršćuje za glavni deo kutije. Prilikom sklapanja kutije treba obratiti pažnju da trakasti kabl ostane u napravljenom urezu.
Osnovne komponente klasičnog elektronskog paljenja
Pre nego što pristupimo ugradnji, upoznaćemo se sa osnovnim delovima koji ulaze u sastav klasičnog automobilskog paljenja, a to su bobina, razvodnik paljenja, platine i svećice.
Bobina ima zadatak da transformiše niskonaponski impuls iz primarnog dela u visokonaponski (VN) na svom sekundaru. Ona je smeštena u metalnom kućištu oblika valjka u čiju jednu osnovu je uglavljena izolaciona bakelitna kapa sa tri priključka. Središni, konusno izvučen deo bakelitne kape služI za smeštanje visokonaponskog kabla za vezu sa centralnim VN priključkom razvodnika paljenja. U podnožju bakelitne kape su priključci označeni sa 1 i +B (ili +15), od kojih je prvi predviđen za vezu sa platinama, a drugi je, preko kontakt brave, spojen na + pol akumulatora. Pomoću metalnog nosača bobina je fiksirana zavrtnjima na pogodno mesto u blizini razvodnika.
Uloga razvodnika paljenja je višestruka. Njegova osovina je mehanički sinhronizovana sa radilicom motora i deluje u odgovarajućim vremenskim intervalima na platine, a istovremeno preko razvodne ruke (u razvodnoj kapi) distribuira visokonaponske impulse ka svećicama.
Platine su u sklopu razvodnika paljenja. Prilikom njihovog otvaranja doIazi do pojave električnog luka što pri eksploataciji dovodi do bržeg trošenja kontakata. U cilju smanjenja i eliminacije ove pojave, kontakti platina su premošćeni zaštitnim kondenzatorom.
Svećica je završni deo sistema paljenja u automobilu i smeštena je u bloku, a njene elektrode u cilindru motora. Za svaki cilindar predviđena je jedna svećica, tako da njihov broj zavisi od konkretnog modela motora. Jedan kraj svećice povezan je VN kablom sa razvodnikom paljenja, a na drugom kraju (elektrodama) se u odgovarajućem trenutku formira varnica koja pali benzinsku smešu u cilindru.
Ugrađivanje tranzistorskog paljenja u automobil
Pre ugradnje uređaja treba očistiti i podesiti platine na propisani razmak, a ukoliko su već dotrajale zameniti ih novim. Takozvani fiber platina poželjno je podmazati, jer ugradnjom elektronskog paljenja njihova trajnost zavisi isključivo od trošenja fibera, pošto su platinska dugmad (kontakti platina) ubuduće izuzeta od deformacija. Elektrode svećica, ako su stare, mogu se očistiti brusnim papirom, a zazor među njima preporučljivo je povećati na 1 mm. Poželjno je visokonaponske kablove, ukoliko su grafitni, zameniti običnim žičanim, a ova preporuka važi bez obzira na činjenicu da li se u automobil ugrađuje ele-ktronsko paljenje. Zaštitni kondenzator (na razvodniku paljenja) gubi svoju dosadašnju funkciju pa se može skinuti ili odspojiti sa kontakta platina. Međutim, mnogo je je-dnostavnije da kondenzator ostane na svom mestu, jer se time skraćuje vreme ugradnje paljenja, a svi pozitivni efekti ostaju nenarušeni.
Nakon obavljanja navedenih pripremnih radnji, pristupamo samoj ugradnji:
A. Uredaj se postavlja u blizini bobine, ali što dalje od neposrednih izvora toplote.

Izgled sistema sa ugrađenim elektronskim paljenjem
B. Obratimo pažnju na kabl koji povezuje bobinu (priključak sa oznakom “1”) i platine (priključak se nalazi na razvodniku paljenja). Potrebno je da presečemo ovaj kabl na dužini od oko 3 do 5 cm od priključka obeleženog sa “1”. Novodobijeni kraj kabla koji je vezan za priključak “1” bobine, pomoću jednodelne luster-kleme, spajamo sa provodnikom “1” elektronskog paljenja.
C. Na onaj kraj kabla koji ide ka kontaktu platina, takođe koristeći jednodelnu luster-klemu, nadovežemo provodnik elektronskog paljenja koji je označen sa “Pt”.
D. Drugi priključak bobine nosi oznaku “+15”, “+B” ili samo “+”. Sa tog priključka ništa ne skidamo već samo dodajemo provodnik uredaja obeležen sa “+15”.
E. Preostali provodnik elektronskog paljenja, označen sa “ “ treba dobro vezati za masu (šasiju) vozila, a ceo uređaj pričvrstiti na pogodnom mestu, vodeći računa o napomeni pod tačkom “A”.
F. Startujte motor. Možete odmah primetiti da on mnogo mirnije radi. Ta konstatacija omogućava da smanjite tzv. ler-gas i time utišate motor.
G. A sada možete krenuti u prvu probnu štedljivu vožnju.
Srećan put !
Prednosti elektronskog u odnosu na klasično paljenje
Iako se već u probnoj vožnji mogu konstatovati očigledna poboljšanja kod svih tipova automobila, može se reći da su pozitivni efekti ugradnje tranzistorskog elektronskog pa-ljenja izraženiji kod vozila starijih godišta proizvodnje. Navodimo, u deset tačaka, prednosti koje ugrađeni ele-ktronski uređaj obezbeđuje u eksploataciji automobila:
1. Smanjena potrošnja goriva zbog potpunijeg sagorevanja benzina pošto nema bespovratnog gubitka benzinske smeše.
2. Povećana snaga motora što je razumljivo s obzirom da utrošena količina benzina potpuno sagori, odnosno razvija najveći energetski efekat.
3. Povećana elastičnost motora podrazumeva vožnju u višem stepenu prenosa. Primera radi, na mestima gde smo vozili drugom možemo voziti trećom brzinom ili gde smo išli trećom možemo koristiti četvrtu, a da motor pri tom neće ispoljavati znake opterećenja (trzanje, trokiranje).
4. Bolje ubrzanje proizilazi iz činjenice da je povećana snaga i elastičnost motora. Time se postiže brži start vozila ne samo iz mesta već i prilikom preticanja. i obrnuto, povećava se efikasnost pri kočenju motorom.
5. Pravilniji i mirniji rad motora. Pri klasičnom paljenju i najbolje podešene platine od 100 okidanja bar 10 puta zataje i ne proizvedu varnicu na svećici. Ovo je naročito izraženo pri velikom broju obrtaja motora, kada pomenuta tromost platina dolazi do punog izražaja. Elektronsko pa-ljenje eliminiše ove nedostatke jer su u ovom slučaju brzina i preciznost okidanja praktično idealne.
6. Sigurnije paljenje u zimskim uslovima. Pri malom broju obrtaja (kad startujemo motor) takođe dolazi do izražaja tromost platina što slabi indukciju u bobini i drastično smanjuje energiju varnice na svećici. Ovaj nedostatak još je izraženiji zbog smanjenja snage akumulatora u uslovima niskih temperatura. Nasuprot tome, ele-ktronsko paljenje deluje trenutno, pa nije od značaja brzina otvaranja platina i snaga akumulatora. Dovoljno je da akumulator ima dovoljno struje da zavergla motor.
7. Kraće zagrevanje motora. Potpuno sagorevanje benzina u stublinama motora omogućava skraćeno vreme po-stizanja radne temperature u svim vremenskim uslovima. Samim tim kraće koristimo sauh, što dodatno štedi gorivo.
8. Do pet puta duži vek trajanja platina. Za razliku od klasičnog paljenja, kada platine trpe struju i do 8 ampera, kod elektronskog paljenja struja je oko sto puta manja. Radi toga kontakti platina ne nagorevaju, tj. produžava im se vek trajanja.
9. Više od pet puta duže trajanje svećica. Povećana energija varnice elektronskog paljenja garantuje da će svećice, koje smo ranije bacali kao neupotrebljive, još uvek dobro i dugo raditi. Takođe, čađ i ulje na elektrodama svećića potpuno sagorevaju te ih nije potrebno čistiti (šmirglati) i time ih trošiti.
10. Veća maksimalna brzina. Ovom prilikom nije potrebno naglašavati da navedene prednosti elektronskog paljenja omogućavaju brže kretanje vozila od onog koje je imalo pri klasičnom paljenju.
Ovo elektronsko paljenje testirano je na vozilima marke “FlAT”, “LADA”, “ZASTAVA”, “FOLKSVAGEN”, “FORD”, “VOLVO”, “RENO”, “PEŽO”, “SPAČEK”, “126 P”, “VARTBURG” (sa tri uređaja) i pokazalo je inzvaredne rezultate.


Druga varijanta je sa VW Buba Zagreb: http://vwbuba.hr/forum/Itemid,0/page,viewtopic/t,7640/highlight,tranzistorsko+paljenje/

Mislim da je ovo dovoljno za pocetak Smile
Zoran

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.facebook.com/zoran.pavlovic.31586
zoran.pavlovic
pridošlica
pridošlica
avatar

Broj poruka : 33
Godina : 59
Lokacija : Banja Luka
Datum upisa : 17.03.2010

PočaljiNaslov: Tranzistorsko elektronsko paljenje - I deo    Pet 24 Avg - 9:51

________________________________________
Hardware projekti Autor: Krešo Horvatić


TRANZISTORSKO AUTOMOBILSKO ELEKTRONSKO PALJENJE
Proizvođači automobila u svojim modelima sve više koriste dostignuća moderne elektronike. Jedan od karakterističnih primera je elektronsko paljenje, koje sve više potiskuje klasično rešenje automehanike u sistemu paljenja, odnosno proizvođenju visokog napona i konačno varnice na svećicama motora. To je razumljivo, jer klasično paljenje svojom tromošću daleko zaostaje u odnosu na ostala tehnološka rešenja u automobilu.

Osnovni sastavni delovi klasičnog paljenja su bobina i mehanički prekidač paljenja (platine). Bobina je identična visokonaponskom transformatoru, a u njenom niskonaponskom primarnom kolu nalaze se platine. Mehaničkim putem između radilice motora i grebenastog rotatora u razvodniku paljenja vrši se otvaranje odnosno zatvaranje platina. Ovaj ciklus se ponavlja u veoma kratkim vremenskim razmacima i sinhronizovan je sa radom kompletnog automobilskog motora. Jedan obrtaj radilice prouzrokuje broj ciklusa jednak broju cilindara konkretnog motora. Prelazne pojave prilikom svakog otvaranja platina izazivaju pojavu visokonaponskih impulsa na sekundaru bobine. Ovi impulsi, koji dostižu napon do 20kV, se u tačno određenim vremenskim razmacima distribuiraju preko razvodnika paljenja na svećice koje u odgovarajućem momentu svojom iskrom pale benzinsku smešu u cilindru motora. Stvaranje naponskih šiljaka u sekundaru bobine izaziva u njenom primarnom kolu povratni indukovani napon od 250 do 300V. Ovaj napon bi izazvao pojavu varnice na kontaktima platina i njihovo oštećenje tako da bi se iste relativno često morale menjati novim. U cilju zaštite platina od opisane pojave, paralelno kontaktima vezuje se kondenzator. Nedostaci klasičnog paljenja mogu se sažeti u sledećih nekoliko rečenica: Velika struja (do 8 ampera) i povratni indukovani naponi uzrokuju varničenje, što dovodi do nagorevanja kontakata platina, čime se vremenom menja podešeni razmak kontakata.

Slika 1. Električna šema klasičnog paljenja Posledica razdešenosti platina je teže startovanje (“paljenje”) motora, a u eksploataciji vozila povećava se potrošnja goriva. Pri startovanju, kada motor ima malu brzinu obrtanja, kontakti platina se veoma lagano razdvajaju, a to izaziva stvaranje električnog luka između kontakata što dovodi do sprečavanja ispravnog rada primarnog kola, a time i nedovoljnog visokog napona na sekundaru bobine.
U praktičnoj primeni se koriste najraznovrsniji tipovi elektronskih paljenja, sa različitim performansama u pogledu poboljšanja rada motora. U opticaju su uglavnom tranzistorski i tiristorski sistemi, a izbor zavisi od efekata koji se žele postići kod automobila, ali i od ekonomičnosti kako izrade tako i kompletnog projekta ugradnje. Proizvodači poluprovodničkih komponenata proizveli su specijalne tipove tranzistora za potrebe tranzistorskog paljenja.
Opis tranzistorskog paljenja
Klasični prekidač paljenja (platine) kod elektronskog paljenja služi samo za pobuđivanje tranzistorskog sklopa i kroz njegove kontakte teče vrlo mala struja od nekoliko desetina mA.

Slika 2. Bočni izgled celog uređaja Ulogu mehaničkog prekidača preuzima snažni tranzistor koji, u trenutku otvaranja platina, momentalno blokira protok struje kroz primarni namotaj bobine čime se stvaraju uslovi za pojavu visokonaponskog impulsa na njenom sekundaru, odnosno varnice na svećici. Vidimo da u ovakvom rešenju kroz platine prolazi samo minimalna pobudna struja, a protok velike impulsne struje (od nekoliko ampera), potreban za funkcionisanje bobine, preuzima tranzistor.Mala struja ne oštećuje platine, a takođe ih više ne ugrožava ni povratni indukovani napon. Kontakti ne nagorevaju, pošto više nema varničenja, a (podešeni) razmak ostaje stalan

Slika 3a. Pogled odozgo Za izradu elektronskog paljenja predlažemo vam vrlo kvalitetan tranzistorski sklop, koji je u praksi pokazao izvanredne rezultate. Pored relativno jednostavne i ekonomične gradnje, ovaj uređaj pri ugradnji u automobil ne zahteva gotovo nikakva dodatna ulaganja u smislu zamene već postojećih delova u sistemu paljenja. Ovo napominjemo zbog činjenice da se ugradnjom nekih tipova tranzistorskih paljenja klasična bobina mora zameniti specijalnom.

Slika 3b. Pogled odozdo U pogonskom stepenu radi PNP tranzistor 2N4033, dok je u izlazu specijalni darlington tranzistor NPN tipa BOSCH1012 sa integrisanom inverznom zaštitnom diodom. Kada su platine zatvorene, kroz izlazni darlington, odnosno bobinu, teče struja. U trenutku otvaranja platina, pogonski tranzistor se tako polariše da momentalno blokira izlazni tranzistor, a istovremeno se na sekundaru bobine proizvede visokonaponski impuls.
Električna šema
Pored inverzne diode u samom kućištu tranzistora T2, za njegovu zaštitu od indukovanih povratnih impulsa služe i dve redno spojene zener diode Z1 i Z2 (sa ukupnim zenerovim naponom od oko 250V) i tri paralelno spojena blok kondenzatora (ukupnog kapaciteta oko 150nF). Brza dioda BYX84, zajedno sa L-C kombinacijom 100mH i 10nF u istom smislu štiti pogonski tranzistor T1.

Slika 4. Električna šema
Izrada uređaja
Posmatrajući nacrt štampane pločice i montažnu šemu uređaja možemo primetiti da je bakarna folija prikazana identično, odnosno da ona na montažnoj šemi nije preokrenuta, kao što je to inače uobičajeno. Ne radi se o grešci, već je primenjen postupak postavljanja i zalemljavanja elemenata sa iste strane pločice na kojoj je i bakarna folija. Jedina dva elementa, za koje se buše rupice, a postavljaju se na standardan način, su izlazni darlington tranzistor T2 i otpornik 120W/4W (smešten u kućIštu četvrtastog preseka). Debljina otpornika ujedno određuje i rastojanje između pločice i aluminijumskog hladnjaka tranzistora T2.Pre nego što pristupimo montiranju i zalemljavaju sastavnih komponenata, načinićemo hladnjak od aluminijumske ploče površine najmanje 80 kvadratnih santimetara i debljine 1 mm. VodećI računa o mestu koje tranzistor zauzima na štampanoj pločici, na aluminijumskoj ploči treba izbušiti odgovarajuće otvore i na nju zavrtnjima ili pop-nitnama pričvrstiti tranzistor T2.
Pošto se podrazumeva smeštanje čitavog uređaja u plastičnu kutiju, nije neophodno postavljati liskunski podmetač i plastične podloške, već samo premazati dodirne površine tranzistora i hladnjaka tankim slojem silikonske paste. Zatim se postavlja i zalemljava otpornik 120W/4W, a onda se nožice tranzistora T2 provlače kroz štampanu pločicu sve do trenutka dok aluminijumski hladnjak ne dodirne površinu otpornika. Tada se nožice izlaznog darlingtona zalemljavaju na štampanu pločicu, pri čemu treba voditi računa o očuvanju paralelnosti između štampane pločice i hladnjaka. Dalja montaža i lemljenje, uz ponovljenu napomenu da se elementi postavljaju sa strane bakarne folije pločice, vrši se po ustaljenom rasporedu. Prvo se montiraju pasivne komponente: otpornici, blok kondenzatori i zavojnica 100mH, posle toga dioda i zenerke, a za sam kraj predviđen je pobudni tranzistor T1. Poželjno je da se na ovaj tranzistor navuče zvezdasti hladnjak.
SledećI potez je da na priključna mesta štampane pločice: 1, +B, Pt i Masa zalemimo provodnike dužine od oko 60cm. Najpodesniji bi bio deblji četvorožilni trakasti kabl, ali mogu poslužiti i bilo koji drugi licnasti provodnici. Ovime je projekat izrade tranzistorskog paljenja priveden kraju. Ostaje još montaža kompletnog sklopa u odgovarajuću plastičnu kutiju i ugradnja u automobil. Ali o tome i još ponečemu - u idućem nastavku.


Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.facebook.com/zoran.pavlovic.31586
zoran.pavlovic
pridošlica
pridošlica
avatar

Broj poruka : 33
Godina : 59
Lokacija : Banja Luka
Datum upisa : 17.03.2010

PočaljiNaslov: Re: elektronsko palenje   Pon 27 Avg - 15:31

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.facebook.com/zoran.pavlovic.31586
zoran.pavlovic
pridošlica
pridošlica
avatar

Broj poruka : 33
Godina : 59
Lokacija : Banja Luka
Datum upisa : 17.03.2010

PočaljiNaslov: Elektronsko/tiristorsko paljenje ugradjeno u Bubu 62   Pon 17 Jun - 21:56

Dakle, samo da vam dodam da sam jucer popodne uzeo uputstvo i sam ugradio DRUGO elektronsko paljenje u Bubu. Zaista Buba odlicno radi, pali na "pola" kljuca kako se obicno kaze!
Veceras sam porucio jos 3 komada za moje drugove za njihove Bube Smile kod Miomira.
Svaka preporuka.
Zoran
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.facebook.com/zoran.pavlovic.31586
lignja
pridošlica
pridošlica


Broj poruka : 10
Godina : 42
Lokacija : split
Datum upisa : 12.07.2011

PočaljiNaslov: Re: elektronsko palenje   Pet 21 Jun - 20:55

zoran.pavlovic ::
Pozdrav,

takvo paljenje pravi Miomir, iz Subotice - mobilni broj: +381.63.706.7086 po ceni od 1800 dinara. Ja sam porucio i postom dobio. Nisam jos prikljucio, ali je u planu za drugi motor Smile
Druga varijanta je Atom servis iz Beograda, Teslina/Dr.Aleksandra Kostica ulica - ispod Astora, i tamo kosta 30 Eura. Njega sam kupio i radi odlicno Smile

Pozdrav, Zoran
moze li ovo radit na 6V?
hvala
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.vespaklubsplit.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: elektronsko palenje   

Nazad na vrh Ići dole
 
elektronsko palenje
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
vw-vhs-mladenovac :: TEHNIKA :: Ostalo-
Skoči na: