vw-vhs-mladenovac
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
vw-vhs-mladenovac

Ljubitelji vw vozila sa vazduhom hladjenim motorima
 
PrijemPrijem  GalerijaGalerija  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Podešavanje karburatora

Ići dole 
+14
zdeki
kema
draganavala
nebkv
golfmk1--
Dika
zverko
Lijepi Dzoni
Jovan
zvonkobt
bubuleja
GibaniTZa
popesky
KdF
18 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
AutorPoruka
kema
dr. VW
dr. VW
kema


Broj poruka : 974
Godina : 57
Lokacija : futog
Datum upisa : 19.11.2010

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeSub 18 Okt - 19:47

[img]Podešavanje karburatora - Page 3 Eh17au[/img]
problem sa karburatorom motor nemiran ume da se ugasi kad je ladan...[img]Podešavanje karburatora - Page 3 Ehxd0g[/img]
lako je kad imas orginalan deo,membrana ekonomajzera od lade samare,opela..[img]Podešavanje karburatora - Page 3 14n1hdi[/img]
raznitujes koristeci nesto spicasto sto tanje ,platne same opsecaju ivicu ostatak mali kruzic[img]Podešavanje karburatora - Page 3 14n1hdi[/img]
membranu namazes diht pastom i sklopis pre nego sto je zanitujes ubaci je u kuciste i daj osovinu usmeri pravilno[img]Podešavanje karburatora - Page 3 Mc3z45[/img]
drugi problem je da ler trazi veliku kolicinu vazduha,pipnem dovodno crevo benzina tvrdo ko kamen,prelomim ga prstima da smanjim protok benzina i sve se samo popravi, ptz pumpa What a Face
Nazad na vrh Ići dole
zdeki
pridošlica
pridošlicaBroj poruka : 1
Godina : 45
Lokacija : pivnice
Datum upisa : 15.12.2015

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeUto 15 Dec - 18:37

KdF ::
Podešavanje karburatora


Karburator je zadužen za pripremu mešavine benzina i vazduha koja sagoreva u motoru. Odnos smese benzina i vazduha treba da bude tačno određen, i varira u zavisnosti od režima rada motora. Tako na primer, na leru (praznom hodu) smeša treba da bude nešto masnija (više benzina), pri srednjem broju obrtaja smeša je nešto siromašnija, a pri punom gasu treba da bude opet masnija. Prilikom ubrzavanja takođe je potrebna masnija smeša, kao i pri paljenju hladnog motora.
Kao što se vidi, zadatak karburatora nije ni malo jednostavan. Rad karburatora se zasniva na principu dinamike fluida, pri čemu dodatni uređaji na karburatoru (saug, ajnšpic-pumpa i td.) omogućavaju određene korekcije masnoće smeše.
Karburator na VW motorima je veoma jednostavan, pa je veoma jednostavno održavanje.
U karburatoru ima nekoliko sistema. To su sistem za napajanje gorivom u režimu slobodnog hoda, glavni sistem za napajanje gorivom, saug (čok, uređaj za paljenje hladnog motora), sistem za obogaćivanje smeše pri ubrzavanju, uređaj za održavanje konstantnog nivoa goriva u lončetu i tako dalje. Neki od karburatora još imaju i sistem za korekciju smeše u prelaznom režimu, sistem za obogaćivanje na punom gasu i td.
U ovom uputstvu ograničićemo se na ona podešavanja koja vozač može da izvede sam, a to su podešavanje zazora leptira za gas, podešavanje ler-gasa (broja obrtaja na praznom hodu), bogatstva smeše na praznom hodu („vazduh“), i podešavanje automatskog sauga kojim je opremljena većina karburatora za vazduhom hlađene VW motore.

Podešavanje zazora leptira gasa
samo za novije karburatore


Ovo podešavanje je čisto mehaničko, i motor ne treba da radi niti da bude zagrejan. Saug međutim treba da bude potpuno zagrejan, što ćemo postići držanjem uključenog kontakta nekoliko minuta, dok se stepenasta pločica ne vrati u krajnji položaj, ili posle neke kraće vožnje. Podešavanje se vrši samo na novijim karburatorima koji imaju poseban šraf za ler-gas a poseban za graničnik leptira. Ovo ne spada u rutinska podešavanja, ali ponekad je potrebno podesiti i to. Pre podešavanja sve poluge i stepenasta pločica moraju biti potpuno čiste i lako pokretne, i podmazane sa vrlo malo motornog ulja u svojim ležištima. Procedura je jednostavna.

1. Šraf graničnika leptira za gas (slika 2, pozicija 1) odvrnuti toliko da se vrh šrafa vidljivo odmakne od stepenaste pločice sauga. (Sada leptir gasa nema uopšte zazor i lezi čvrsto u grlu karburatora.)
2. Šraf zavrtati polako sve dok vrh ne dodirne čvrsto stepenastu pločicu.
3. Sada šraf zavrnuti za ¼ kruga (odnosno za 90°).

Ovim je podešavanje završeno. Napominjem da je ova procedura važeća za potpuno ispravan karburarator, što je na današnjim kolima, posle stotina hiljada pređenih kilometara i nekoliko dececnija upotrebe redak slučaj. Naime, osovinica leptira za gas često ima zazor u svojim ležištima, pa tuda ulazi falš-vazduh i ovo podešavanje tada donekle gubi smisao, odnosno procedura tada ne odgovara. Ako je zazor veliki karburator bi trebalo popraviti (razbusiti telo i napraviti odgovarajucu čauru – biksnu i time smanjiti zazor.


Podešavanje ler-gasa

Motor mora biti potpuno zagrejan, najbolje je vršiti ovo podešavanje posle neke kraće vožnje. Radom na leru motor ne može da se zagreje na radnu temperaturu.
Da bi se podesio ler gas, treba imati obrtomer. Podešavanja bez obrtomera najčešće nisu tačna, mada u nedostatku istog vozač je prinuđen da podesi ler gas od prilike. Napominjem da podešavanje ler-gasa nije kritično, pa se neće skoro ništa promeniti ako ler gas nije podešen po propisu.

Stariji karburatori, kao što su Solex 26, 28 PCI, 28 PICT-1, 28 PICT-2, 30 PICT-1 i 30 PICT-2 nemaju poseban šraf za podešavanje ler-gasa nego se to podešava pomoću šrafa-graničnika leptira za gas. Na taj način se, podešavanjem zazora leptira za gas kada je papučica gasa puštena, u stvari podešava i sam broj obrtaja u praznom hodu. Zavrtanjem ovog šrafa se povećava broj obrtaja, a odvrtanjem se smanjuje.

Podešavanje karburatora - Page 3 K9bXsx

1 Šraf-graničnik leptira za gas
2 Šraf za smešu na leru (vazduh)

Slika 1. Šrafovi za štelovanje na starijim tipovima karburatora.Noviji karburatori (kao što je na primer 30 PICT-3) imaju potpuno izmenjen sistem praznog hoda. Ovde se ler gas nikako ne sme štelovati pomoću šrafa-graničnika leptira za gas, već za to postoji poseban šraf (slika 2, pozicija 3).

Podešavanje karburatora - Page 3 RanTW4
Slika 2. Šrafovi za štelovanje na novijim karburatorima.Podešavanje smeše na leru („vazduh“)

Ovo podešavanje je za razliku od prethodnog od velike važnosti za pravilan rad motora. Ovim se podešava smeša na leru, ali ovo takođe utiče i na smešu pri nižim brojevima obrtaja na kojima motor često radi. Zato ovo podešavanje može dosta da utiče na potrošnju u gradu. Po propisu trebalo bi podesiti smešu tako da se u izdovnim gasovima dobije određeni procenat ugljen-monoksida (CO). Na žalost, instrument za merenje CO najčešće nije dostupan amateru, pa se podešavanje najčešće vrši na napred opisani način.
Što je smeša bogatija benzinom (masnija), usled nepotpunog sagorevanja dolazi do povećanja potrošnje, povećanja zagađivanja ulja (ulje brzo pocrni), a time i do povećanog abanja motora. Ako je smeša previše siromašna, motor se često gasi (naročito kad je nedovoljno zagrejan) što je prilično neprijatno. Zato je važno dobro podesiti smešu.
Leti smeša može da bude i malo siromašnija, ali zimi treba da bude nešto bogatija jer se motor teško zagreva. Hladan motor zahteva malo bogatiju smešu jer benzin teže isparava.

Osnovni princip podešavanja smeše je sličan za sve karburatore, bez obzira na model.
Motor mora da bude dobro zagrejan, i karburator ne sme da ledi. Zato ne treba ostaviti motor da dugo radi na leru pre štelovanja, jer se tada brzo zahladi karburator i pocne da mrzne (naročito ako je vreme hladno). Prethodno treba podesiti ler-gas.
Šraf za vazduh (uobičajen mada ne uvek tačan naziv bogatstva smeše na leru) treba polako zavrtati sve dok motor ne počne da radi neravnomerno i nemirno. Onda ga treba veoma pažljivo i sporo odvrtati sve dok se motor ne smiri. Kad rad motora postane ravnomeran i miran, ne treba dalje odvrtati šraf. Odvrtanjem šrafa dobija se bogatija smeša, a zavrtanjem siromašnija. Šraf za vazduh je na slikama 1 i 2 obeležen brojem 2. Kasnije se mogu izvršiti manje korekcije - na primer ako se motor gasi na leru, treba malo odvrnuti šraf (npr. za 30°) pa probati.


Podešavanje automatskog sauga

Automatski saug se sastoji od leptira, bimetalne opruge, grejača, stepenaste ploče, i vakumskog korektora. Kada je karburator hladan, bimetalna opruga je nategnuta tako da čim se pritisne gas, ploča oslobodi graničnik i time opruga odmah zatvori leptir sauga. Kad se motor upali, ispod leptira za gas se pojavi podpritisak koji preko korektora malo otvori leptir sauga da motor ne bi presisao. Davanjem kontakta uključuje se i grejač. Kako vreme protiče, grejač greje bimetnu oprugu koja polako otvara leptir sauga. Posle nekoliko minuta (ovo vreme zavisi i od spoljne temperature) leptir sauga je potpuno otvoren. Ovo vreme može da se podešava zakretanjem poklopca sauga. Zakretanjem poklopca u smeru kazaljke na satu vreme aktivnosti sauga se skraćuje, a zakretanjem u smeru obrnutom od kazaljke vreme se produžava. Normalan položaj je obeležen jednom crticom na kućištu karburatora. Leti se može podesiti saug da otvara pre, a zimi da otvara kasnije. Poklopac drže tri šrafa – njih treba popustiti, poklopac zakrenuti i šrafove opet pritegnuti.
Podešenost automatskog sauga je veoma važna za normalan rad motora. Ako je saug podešen tako da prerano otvara leptir, odnosno prerano se isključuje, primetiće se slabija vuča hladnog motora, eventualno gašenje, prekidanje i trokiranje dok je motor hladan. Kada se motor zagreje svi simptomi nestaju i motor radi normalno.

Podešavanje karburatora - Page 3 NQfNOy
Slika 3. Poklopac automatskog sauga.


Ovaj članak je sastavljen na osnovu originalnih fabričkih uputstava. Autor ovog članka ne snosi nikakvu odgovornost u slučaju bilo kakve materijalne štete koja eventualno može nastati vršenjem ovde opisanih zahvata.
Nazad na vrh Ići dole
http://zdenkokolarvopen.telekom.rs
j00j4nt200
VW entuzijasta
VW entuzijastaBroj poruka : 64
Godina : 50
Lokacija : Srbija
Datum upisa : 25.01.2016

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeSub 3 Sep - 22:09

Na vikendici sam i imam spor internet ili nema slika u prvom postu - te imam molbu, odnosno molim proveru:
1.
Da li je donji-manji-desni sraf sa slike za podesavanje ler gasa? odvrtanje - jaci gas, zavrtanje slabiji?

2.
Odvrtanje i zavrtanje gornjeg-veceg srafa nema nikakvu ulogu - treba da bude skroz zavrnut?

http://pasteboard.co/gzQTzQGSS.jpg
Nazad na vrh Ići dole
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike
KdF


Broj poruka : 3820
Godina : 52
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 03.06.2007

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeNed 4 Sep - 20:39

Obrnuto - velikim šrafom se podešava broj obrtaja na leru (odvrtanjem se diže broj obrtaja), a malim smeša vazduha i benzina na leru (odvrtanjem se obogaćuje).
Nazad na vrh Ići dole
http://kisobrani.blogspot.com
j00j4nt200
VW entuzijasta
VW entuzijastaBroj poruka : 64
Godina : 50
Lokacija : Srbija
Datum upisa : 25.01.2016

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeNed 4 Sep - 23:00

Hvala lepo Smile
Vidim ja da nesto ne ide po onom kako sam radio Smile
Nazad na vrh Ići dole
takonaopako
VW entuzijasta
VW entuzijasta
takonaopako


Broj poruka : 111
Godina : 39
Lokacija : opovo
Datum upisa : 28.06.2009

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeUto 1 Avg - 13:37

Stelovao mi jedan majstor ventile pre par dana! Od tada buba vise ne radi kao sto je radila,mislim da se zvuk promenio, dolazi i do pucanja kada se doda gas,ako je filter vazduha skinut sa usisa moze i reaguje na podesavanje,ako se filter vazduha vrati ne moze da se podesi.Motor skakuce,ne moze da se dovede u normalan rad. Sada imam situaciju koju ne znam da resim. Ovo mi se čini da se desilo odmah nakon tog štelovanja.Sada jedino mogu da je nastelujem normalan rad motora ako pvc kuciste sa filterom vazduha skinem sa usisu,čim vratim kućište filtera nema sanse,gasi se(dovoljno je da vratim kućiste praznmo,bez filtera i nastaje neresivi kolaps)....Motor 1.3 sve standardno.
Znam da je sada to široko pitanje i da može da bude toliko toga ali nešto sa motorom nije u redu jer sam ga odvezao da njega.U međuvremenu dok sam pokušavao da štelujem smešu motora,dođe do pucanja i progori mi auspuh(kao eksplozija).Znam kako je buba radila pre toga,vozim se lepo bubama vise od 10 godina i retko je bila kod majstora.Znam sta sve da proverim,nisam totalni laik i lepo sam se vozio sa svojim umecem .Sada mi je krivo sto nisam nasao vremena i zalegao uradio stelovanje zazora ventila,ali to mi je ostala velika nepoznanica....Zanima me da li eventualno nepravilno podeseni ventili mogu da mi prave ovakav problem tj ovakva nemogucnost podesavanja rada motora na leru!(čovek se razume i kaze da je sve uradio kako treba).Hvala.
Nazad na vrh Ići dole
http://grujic9@gmail.com
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike
KdF


Broj poruka : 3820
Godina : 52
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 03.06.2007

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeUto 1 Avg - 22:59

Preveliki zazor ventila povećava trošenje razvodnog mehanizma i ventili se čuju na leru, a takođe je i nešto umanjena snaga jer je vreme otvaranja ventila kraće. Ako je zazor preterano mali postoji mogućnost da neki ventil ne zatvara u potpunosti pa taj cilindar gubi kompresiju, a vožnja u tom stanju može da izazove oštećenje ventila ili sica posle nekog vremena jer se ventil ne hladi dovoljno. U svakom slučaju ako postoji sumnja u loše podešen zazor obavezno treba preštelovati ventile. Zazor na novijim motorima (kao što je tvoj) je 0,15 mm za oba ventila.

Kakve bi mogao da ima veze sa tim rad motora u smilslu stavljanja i skidanja kućišta filtera za vazduh ne znam. Proveri da li su sva creva za potpritisak koja povezuju karburator, razvodnik i kućište filtera za vazduh ispravno povezana, jer ako nisu tu bi mogao da leži problem...
Nazad na vrh Ići dole
http://kisobrani.blogspot.com
takonaopako
VW entuzijasta
VW entuzijasta
takonaopako


Broj poruka : 111
Godina : 39
Lokacija : opovo
Datum upisa : 28.06.2009

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeNed 6 Avg - 19:57

Buba je jako malo vozena u proteklih 2 godine,paljena redovno,par krugova voznji sa redovnom registracijom.Podesavanje karburatora je funkcionisalo sa potpunim odzivom i rad lera se mogao dovesti u normalno stanje. Lagan start vruceg motora,lagan start hladnog motora sve je funcionisalo.to bio strogo podesen pravilan rad motora ne mogu da potvrdim ali sam se ranije jako lepo vozio,normalana potrosnja i sve ostalo....
Nakon ove korekcije zazora ventila sada se takav odziv ne moze napraviti. Napomenuo bih mini eksplozija i pucanje auspuha formiranje rupe u loncu,ocigledno iz razloga neke reakcije,izaziva sumnju da nesto ima sto nije bilo ili nesto sto je vezano za stanje motora nakon dosta predjenih kilometara .Skinuo sam taj lonas auspuha ,da li je zapusen...Ne znam.... Stavljam novi sutra pa cu videti promenu.

Nije bas tema,da li moze kratak opis podesavanja(provere zazora ventila). Negde sam procitao da kada je klip u gornjem polozaju na prvom cilindru proveravaju ventili na trecem cilindru a opet na nekim video klipovima u tom polozaju klipa na prvom cilindru se proveravaju i podesavaju ventili na prvom cilindru.

Kakvo je vase misljenje o novim karburatorima? Znam da je bilo u astoru da se kupi,takodje ima ih na ebay-u i cak ih ima i kod kineza preko ali expresa. (80 desetak eura) Da li je noko pazario i ugradio?

Ili,je opet mnogo bolja i kvalitetnija opcija srediti stari karburator,mislim na reparacije osovine leptira i slicno,kompletno....
Nazad na vrh Ići dole
http://grujic9@gmail.com
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike
KdF


Broj poruka : 3820
Godina : 52
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 03.06.2007

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimePon 7 Avg - 7:25

Kad su ventili jednog cilindra na vagi (pri pokretanju radilice jedan se otvara a drugi zatvara) šteluju se ventili suprotnog cilindra (na drugoj strani motora). Bregasta osovina za razliku od linijskih motora ima samo 4 brega, zato je to tako. Šteluje se tako da se kontra-matica popusti a zatim se šrafcigerom podesi zazor tako da merni listić 0,15 mm (špijun) ide tesno između klackalice i ventila, 0,2 ne sme da ide. Zatim se stegne kontra-matica i ponovo proba. Kada se svi ventili našteluju radilica se može okrenuti za krug ili dva pa ponovo proveriti sve ventile.
Pri vraćanju deklova treba paziti da dihtung pravilno legne inače će da curi ulje.

Lonac normalno progori posle nekog vremena jer je lim tanak a korozija ga stalno nagriza, meni lonci traju najviše 3-4 godine.

Što se karburatora tiče, ako postoji mogućnost popravke starog karburatora (mislim na eventualno istrošenje ležišta ili osovine leptira gasa ili drugo mehaničko oštećenje) možda je bolje to uraditi, ili naći drugi polovan karburator. Novi karburatori su valjda brazilski, možda i kineski, a kvalitet je sumnjiv...
Nazad na vrh Ići dole
http://kisobrani.blogspot.com
takonaopako
VW entuzijasta
VW entuzijasta
takonaopako


Broj poruka : 111
Godina : 39
Lokacija : opovo
Datum upisa : 28.06.2009

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimePet 25 Avg - 1:01

Da se javim.U nekoliko proteklih dana u kombinaciji sa veoma siromašnim slobodnim trenucima malo sam se bavio bubom i uradio sledeće. Montirao novi auspuh,očistio karburator (u svojoj reziji),proverio zazor ventila,podesio zazor platina,podesio paljenje na crtu i rezultat: Nakon starta konstatujem da mi je negde progoreo levi grejač i prdi li prdi i dalje.Rad motora se nije mnogo poboljsao nakon starta ii onda sam krenuo u još jednu misiju, provere kablova i novih NGK svećica koje mi je majstor montirao. Po katalogu u za ovo vozilo,posle sam proverio. Medjutim,nešto tu nije funkcionisalo kako treba,čas leva strana auspuha hladna,čas desna strana hladnija,svećice garave da garavije ne mogu biti kada ih skinem.Uzmem iz steka stare kablove i utikace,i stare svecice. Ocistim svecice,montiram,utikace zavrnem i napravim kablove.TESLA silikonske kablove,koje sam imao i koju su lepo radili skinem. Proverio sam otpor na utikacima otprilike 1 omh. Imam dva tipa utikaca,i jedino ih mogu razlikovati po boji jer nemaju nikakvu oznaku. Braon,(verovatno bosh) 2 komada ,i nekoliko crnih utikaca koji pokazu nesto vise od 1 ohm'a kada se naviju na kabal,ovako ne pokazuju otpornost,zamalo da ih bacim. Dobio normalan rad motora,,lepo prima gas, reaguje na podesavanje,ostalo su sada nijanse....

Da li je to prava vrednost otpora utikaca svecica? Posto imam dosta starih kablova,utikaci su mi popucali,porozni su,kupio bih samo utikace i mislim da bi to onda bili kompletirani zadovoljavajuci kablovi...(proverio sam otpor TESLA silikonskih kablova koje sam skinuo.Kraći su 4 do 5 ohm'a,a ovi duzi oko 10 ohma)

Čini mi se da motor dosta "duva" na (ako se pravilno kaze iberlauf) ispustu kod cepa za ulje koji kod mog motora ide u plastično kućište filtera vazduha.Kada smaknem to crevo ,motor dosta menja rezim rada,POJACAVA .Da li mislite da je vreme da se napravi crevo i da se odvede ispod motora,tj da ne ide u filter?Nazad na vrh Ići dole
http://grujic9@gmail.com
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike
KdF


Broj poruka : 3820
Godina : 52
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 03.06.2007

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimePet 25 Avg - 10:11

Verovatno da su izmerene vrednosti u kiloomima (kΩ) a ne u omima (Ω).

Otpornost grafitnih kablova je obično do desetak kilooma (1 kΩ = 1000 Ω) a otpornost lule za svećicu piše na njoj, ima ih raznih (1kΩ, 5kΩ, 10kΩ itd). Kada se meri otpornost lule, ako joj otpornost nije kao što piše to je već znak da je neispravna ili će uskoro da postane, tako da je treba promeniti. Lula ponekad i probija ali se to merenjem ommetrom ne može otkriti.

Otpornost kablova i lula u suštini ne utiče na rad motora dok god je manja od recimo 40-50kΩ. Te otpornosti služe samo protiv radio smetnji, originalni kablovi su bili bakarni i otpornost je jako mala dok grafitni kablovi imaju znatno veću otpornost. Grafitni kablovi vremenom mogu da se poremete i da im otpornost jako poraste što loše utiče na rad motora jer slabi varnicu.

Neke svećice u sebi imaju otpornik (na primer Bosch sa slovom R u oznaci). Sve te otpornosti su vezane redno pa se sabiraju tako da ako je ukupna otpornost velika to već može da otežava paljenje.

Što se duvanja motora tiče, ako ga guše pare iz iberlaufa znači da su karike verovatno dotrajale i da je vreme za osveženje motora. Izbacivanje iberlaufa u atmosferu ne rešava problem, to je samo privid jer motor na leru radi bolje ali u suštini ne dobija se time bog zna šta. Naravno sve to pod uslovom da je ulje u normalnom stanju (a ne razređeno, jako staro, preterano retko itd).
Nazad na vrh Ići dole
http://kisobrani.blogspot.com
takonaopako
VW entuzijasta
VW entuzijasta
takonaopako


Broj poruka : 111
Godina : 39
Lokacija : opovo
Datum upisa : 28.06.2009

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimePet 25 Avg - 11:14

Tako je, u pitanju su kiloomi,izvinjavam se. Poručio sam nove lulice(utikače) marke bremi. sa otporom 1000 oma, oko 200 din kom.Ima i opcija bosch, takodje otpora 1k0ma, ali je njihova cena dosta veća pa predpostavljam i kvalitet. Idemo sa Bremi.
Kad ste pomenuli ulje, majstor mi je sipao 15 w 40 castrol magnetic, da li je to ulje ok za ovaj motor, ja sam pre uvek sipao 20w 50?
Nazad na vrh Ići dole
http://grujic9@gmail.com
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike
KdF


Broj poruka : 3820
Godina : 52
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 03.06.2007

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimePet 25 Avg - 15:01

Bosch i Bremi su proizvodi sličnog kvaliteta, Bosch je skuplji verovatno jer je poznatiji. Imao sam Bremi kablove i dugo su trajali.

Ulje 15W40 je dobro ako je motor u dobrom stanju, ali ni 20W60 mu neće smetati ako nije zima. Zimi se to ulje dosta zgusne pa i nije baš za temperature ispod nule. Ako motor troši ulje, gušće ulje će smanjiti potrošnju privremeno.
Skupa ulja se ne isplati sipati jer motor nema filter pa ulje mora da se menja češće, na primer na 2-3.000 km a taj period će da služi bilo koje pa i najjeftinije ulje.
Nazad na vrh Ići dole
http://kisobrani.blogspot.com
takonaopako
VW entuzijasta
VW entuzijasta
takonaopako


Broj poruka : 111
Godina : 39
Lokacija : opovo
Datum upisa : 28.06.2009

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeSub 4 Nov - 18:04

Pozdrav. Evo da se javim sa informacijom da sam problem rešio sa zamenom lulica kablova. Otpor svih kablova je sada 1 kiloom i motor ima pravilan i jednaki rad na osnovu mog skromnog znanja podešavanja. Sreći nigne kraja kad buba lepo radiiiiiii
Nazad na vrh Ići dole
http://grujic9@gmail.com
kiapride
pridošlica
pridošlicaBroj poruka : 2
Godina : 47
Lokacija : Nis
Datum upisa : 12.12.2017

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeUto 12 Dec - 0:26

Zasto ne mogu da vidim slike na ovoj temi,posebno me zanimaju one iz uvodnog posta?!
pozdrav svima,nov sam na forumu...
Nazad na vrh Ići dole
http://www.srbijasport.net
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike
KdF


Broj poruka : 3820
Godina : 52
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 03.06.2007

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeUto 12 Dec - 8:17

Pokušaću da popravim...
Nazad na vrh Ići dole
http://kisobrani.blogspot.com
kiapride
pridošlica
pridošlicaBroj poruka : 2
Godina : 47
Lokacija : Nis
Datum upisa : 12.12.2017

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeUto 12 Dec - 20:55

ok,hvala ti unapred
Nazad na vrh Ići dole
http://www.srbijasport.net
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike
KdF


Broj poruka : 3820
Godina : 52
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 03.06.2007

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeUto 12 Dec - 21:47

Evo, sad bi trebalo da se vide slike.
Nazad na vrh Ići dole
http://kisobrani.blogspot.com
djcorto
Vazdušno hlađeni mozak
Vazdušno hlađeni mozak
djcorto


Broj poruka : 583
Godina : 62
Lokacija : Dubai
Datum upisa : 14.02.2010

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeSre 13 Dec - 8:44

KdF ::
Evo, sad bi trebalo da se vide slike.

Ne vidim. Ono, iza pet proksija sam, ali opet...
Nazad na vrh Ići dole
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike
KdF


Broj poruka : 3820
Godina : 52
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 03.06.2007

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitimeSre 13 Dec - 13:18

Ja ih vidim sa tri različita računara, ulogovan i neulogovan, ne znam...
Nazad na vrh Ići dole
http://kisobrani.blogspot.com
Sponsored content

Podešavanje karburatora - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Podešavanje karburatora - Page 3 Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Podešavanje karburatora
Nazad na vrh 
Strana 3 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
 Similar topics
-
» Servis karburatora
» Podesavanje na brzinski karburatora.
» 2 karburatora = vise snage??
» 2 karburatora u bubu,cena??

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
vw-vhs-mladenovac :: TEHNIKA :: Motori-
Skoči na: