| Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
felony pridošlica

Broj poruka : 43 Godina : 32 Lokacija : Novi Knezevac Datum upisa : 18.11.2008
 | Naslov: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Uto 18 Dec - 22:00 | |
| Poceo sam rastavljati delove zadnjeg vesanja kod 1302 bube kako bi zamenio gumice na osovini, tj. zadnjim torzijama i usput prefarbao te delove. I stao sam kod jedno dela. Ovo nije moja slika no posluzice, skinuo sam plocicu ispod koje se nalazi guma, i odvrnuo sam sva 4 srafa (na slici su 3), al ali taj 4 je bez matice. I odvrnuo sam imbus sraf od ramena. E sad problem je da ne mogu izvaditi preostala 2 srafa kod oscilacionog ramena samim tim ne mogu da izvadim rame napolje,a i ne mogu da izvadim torziju(il kako se vec zove) koja je spojena sa ramenom sa ta 4 srafa, koja ulazi u cev od sasije(pokazuje je strelica na slici). Ima li neki poseban nacin kako se ovo radi?   | |
|
 | |
Klemen Klemen dr. VW

Broj poruka : 1012 Lokacija : Ljubljana, Slovenija Datum upisa : 04.06.2007
 | Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Sre 19 Dec - 14:46 | |
| Daj pokaži na slici tačno gde.... | |
|
 | |
Klemen Klemen dr. VW

Broj poruka : 1012 Lokacija : Ljubljana, Slovenija Datum upisa : 04.06.2007
 | Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Pet 15 Mar - 15:54 | |
| | |
|
 | |
draganavala dipl. ing. Bubarstva

Broj poruka : 478 Godina : 52 Lokacija : Avala Datum upisa : 19.09.2011
 | Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Pet 15 Mar - 20:00 | |
| ne mozes rasklopiti na nacin kako si planirao. prvo na slici se vide svi potrebni srafovi a to ce reci 4 na poklopcu torzije, tri koja spajaju torziju i rame i imbus. e sad idemo redom: prvo otkacis cevi i creva i sajlu za kocnice, sledeca je poluosovina (6x imbus 6 ili torex),onda amortizer pa tri srafa spoj torzije i ramena(vide se sva 3 na slici), onda poklopac i njegova 4 srafa. kad poklopac skines 'svuci' deo 'ramena' sa torzije ali imaj na umu da je prilico nategnuta i teze se skida, i da se kasnije tu podesava visina vozila i da je bitno kasnije sve vrati kako treba da ne bude previsoka ili niska. na slici nije bubin dobos vec porse 924
| |
|
 | |
felony pridošlica

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Pon 22 Jul - 12:53 | |
| Hvala vam. Vesanje je rastavljeno i uradjeno sta sam planirao. Koji je postupak vracanja vesanja? I kako visina treba da se podesava? | |
|
 | |

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Sre 24 Jul - 23:13 | |
| za to postoji poseban alat sa libelama ili odokativnom metodom | |
|
 | |
felony pridošlica

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Čet 25 Jul - 23:20 | |
| Kako se zove taj alat? I kojim redosledom se vraca nazad? I ako je sasija jednako odvojena od zemlje (leva i desna strana), moze li sa metrom da se izmeri da i sa jedne i sa druge strane bude isto rastojanje torzionog ramena od zemlje. Pa tako da se vrati nazad na mesto? | |
|
 | |

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Pet 26 Jul - 20:57 | |
| zove se alat za regulisanje visine...  ne znam tacno kako se zove inace matra ih pravi. posto to niko nema ne preostaje ti nista drugo nego metar od zenlje ili subler izmedju ramena i sasije | |
|
 | |
felony pridošlica

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Sub 27 Jul - 5:10 | |
| Sta se tacno meri sa sublerom? Tj. Rastojanje od kog to kog dela? I koja je optimalna mera, ne bi bas da mi zadnji kraj bude visok | |
|
 | |
aca grunf pridošlica

Broj poruka : 27 Godina : 60 Lokacija : beograd Datum upisa : 19.09.2012
 | Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Ned 28 Jul - 0:49 | |
| fizickalija u principu je prosta,ali zahteva dobru pripremu jos pre nego pocnes sa rasturanjem,tj,dok je kompletna sa nekim maxsimalnim opterecenjem za koje pretpostavljas da ce biti u upotrebi... izaberi neko sto ravnije(da nekazem idealno savrseno ravno) mesto i parkiraj je do zavrsetka posla,a pre pastavljanja premeri visinu i ,,proracunaj potrebnu buducu razliku u visini,a onda na posao... u pripremu spada i dobra pretraga interneta i bratskih foruma,gde ces naci pojam torzija,samo pazi samo pozicioniranje torzija trazi dobru paznju i snalazenje,a i poznavanje sklopa vesanja...
| |
|
 | |
felony pridošlica

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Pon 29 Jul - 0:56 | |
| U tome je problem sto sam vesanje rastavio a nisam nista obelezavao niti merio. | |
|
 | |
aca grunf pridošlica

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Pon 29 Jul - 2:40 | |
| bice dobro utvdjeno gradivo... | |
|
 | |
felony pridošlica

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Pon 29 Jul - 23:23 | |
| Hehehehe, svaka skola se placa  Znaci, kad spojim motor i menjac i nakacim na sasiju onda da krenem sa tim? I koji je redosled? Ramena sam vec postavio. | |
|
 | |
KdF Ultimativni znalac VW problematike

Broj poruka : 3820 Godina : 51 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
 | Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Sub 3 Avg - 22:11 | |
| Torzione opruge se podešavaju tako da se daje određeni ugao nategnutosti opruge, što se meri tim specijalnim alatom. Međutim može se to izmeriti uz neke improvizacije i preciznijim bravarskim uglomerom koji je svakako mnogo lakše naći. Potražiću opis u dokumentaciji pa ću da postavim slike i podatke, ako nađem... | |
|
 | |

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Ned 4 Avg - 23:44 | |
| alat koji sam ja pominjao su zapravo libele i mere razliku uglova a ne slisu osovina. predpostavljam da ti je daleko da dolazis do BG da bi to stelovao pa ti ne preostaje nista drugo nego 'pesice' da ides korak po korak.... prvo namontiraj sve na auto sto treba da ima (limarija motor i stakla) onda slozi vesanje i proceni dobijenu visinu ili uporedi sa nekom drugom bubom . ukoliko je velika razlika izmedju vozila ili tockova leve i desne str. na tvom vozilu ti koriguj stranu koju smatras lose pozicioniranom, tako sto ces pomerati za 'zub' ili pola na gore ili dole i na taj nacin dobiti zeljenu visinu... srecno ! | |
|
 | |
felony pridošlica

| |
 | |

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Sre 7 Avg - 7:54 | |
| Uglovi naprezanja torzionih opruga su predviđeni za kompletan auto, tako da ako bi njih primenio a imaš samo šasiju, tj. ako auto će biti mnogo lakši, onda bi tako podešene opruge bile pretvrde. Prema tome ostaje ti samo da eksperimentišeš sa podešavanjem, a kao što je Dragan rekao ravnomernu nategnutost opruga (da šasija ne bi stajala nakrivo) možeš da podesiš merenjem šublerom ili metrom nekih rastojanja na obe strane... Dakle u tvom slučaju fabrički predviđeni uglovi naprezanja opruga verovatno ti neće mnogo značiti. | |
|
 | |
felony pridošlica

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Sre 7 Avg - 23:49 | |
| A koliko su predvidjeni fabricki uglovi? | |
|
 | |

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Čet 8 Avg - 9:48 | |
| | |
|
 | |
felony pridošlica

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Čet 8 Avg - 16:03 | |
| U prevodu? | |
|
 | |
aca grunf pridošlica

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Čet 8 Avg - 18:42 | |
| u prevodu... ugao bi trebalo da ostane sto priblizniji fabrickom stanju,samo krutost prilagodjena planiranom buducem stanju... | |
|
 | |

| Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? Čet 8 Avg - 23:09 | |
| ovo sto ti je Slovodan okacio je citav zanat i neces ga savladati na netu uz nekoliko komentara, to je alat za podesavanja uglova i stelovanje trapa.. a to sto pravis... konsultuj nekog ko je vec radio ili je zavrsio masinski da ti malo pomognu iskustvom ili matematikom i mehanikom(ne auto-mehanikom) nej skuplji je promasaj i prepravka a imaj na umu da su tu i necije glave ulog(vozac, suvozac, ostali ucesnici...) misli na sve unapred...i opet kazem srecno sa prepravkama i projektom  | |
|
 | |
Sponsored content
 | Naslov: Re: Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302?  | |
| |
|
 | |
| Kako rastaviti IRS vesanje kod 1302? | |
|