| Grejanje motora | |
|
+6igorsnegi Dika GibaniTZa KdF VWMacedonia shone 10 posters |
Autor | Poruka |
---|
shone VW entuzijasta
Broj poruka : 117 Godina : 51 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Grejanje motora Sre 18 Jul - 23:25 | |
| Narode, posto planiram sa bubom na more (CG),koliko je opasno pregrevanje motora,kakvu stetu moze da nanese i kakve korake preduzeti u tom slucaju. | |
|
| |
VWMacedonia dipl. ing. Bubarstva
Broj poruka : 333 Godina : 39 Lokacija : Bitolj,Makedonija Datum upisa : 01.07.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 1:13 | |
| A iz dakle taj problem? Imao si vec takov problem sa Bubom? Ako nisi do sada...pali i vozi do mora...nema cemu da se brigas...90km/h...otvoris lepeze...pa tako imas A/C | |
|
| |
KdF Ultimativni znalac VW problematike
Broj poruka : 3820 Godina : 52 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 8:08 | |
| Ako je sve podeseno kako treba (paljenje prevashodno) nece doci do pregrevanja. Jedino sto treba voditi racuna - ako uzbrdo auto nece da ubrzava treba prebaciti u nizu brzinu. Posto je turbina za hladjenje povezana sa motorom, kolicina vazduha za hladjenje motora je proporcionalna broju obrtaja. Ako uzbrdo das pun gas a broj obrtaja je relativno mali, kolicina goriva koja sagoreva u motoru je velika a kolicina vazduha je nedovoljna i to je jedini slucaj kada bi moglo da dodje do pregrevanja motora. Iz tog razloga ne treba muciti motor uzbrdo, nego na vreme saltovati u nizu brzinu, tako da auto bez preteranog pritiskanja gasa (u ovom slucaju naravno sporije) savlada brdo. Ovo se lepo vidi na ekonometru.
Nekada je Buba reklamirana kao automobil koji ne moze da prokuva i koji nema problema sa pregrevanjem, sto je u osnovi tacno, dok god je sve dobro nastelovano i ispravno i dok se razumno vozi. Nisu svi automobili sa vazdusnim hladjenjem bili imuni na probleme sa toplotom - naprotiv.
Prvi znak pregrevanja je detoniranje (kliktanje) koje se javlja usled pregrevanja svecica. Kada se motor jos zagreje pocinje da tinja ili da se pali lampica za ulje, jer se ulje jako razredi pa opada pritisak. U takvoj situaciji obavezno treba stati i ugasiti motor, jer rad motora bez pritiska ulja moze da izazove veliku havariju. | |
|
| |
GibaniTZa dr. VW
Broj poruka : 1972 Godina : 39 Lokacija : Beograd Datum upisa : 02.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 10:09 | |
| Trebalo bi proveriti stanje sus plehova i kedera izmedju njih i karoserije, zategnutost kaisa i cistocu rebara na cilindrima i glavama...
VW inzinjeri su se dosta iscimali da odvoje donji deo motora, koji emituje toplotu od gornjeg koji treba da ostane hladan i odakle se uzima deo vazduha za hladjenje. Znaci, svi sus plehovi moraju biti pravi (ne uljubljeni), zategnuti bez veliih zazora izmedju njih samih (poneka rupica moze da postoji) a keder bi trebalo da bude ceo bez rupa da omoguci jos bolje dihtovanje izmedju donjeg i gornjeg dela motora...
Ako kais nije dovoljno zategnut, onda se moze desiti da proklizava i da ne obrce dovoljno remenicu koja pokrece turbinu i time nemas odgovarajuci protok vazduha...
Takodje bi bilo pozeljno da su rebra na cilindrima i glama cista, bez da imaju prljavstinu izmedju njih...Mada nisam siguran koliko je to bitno jer se sva toplota zapravo zadrzava na vrhovima rebara, koliko sam shvatio...
Da, proveri da li ti crveo sto vodi vazduh sa glave do karburatora ne spada, nema nekih rupa, ili iz nekog drugog razloga pusta vreo vazduh u gornji deo motornog prostora...
Sve su ovo manje bitne stvari od ovih sto je KdF naveo, ali kada se ide na duzi put i ako se neke od njih iskombinuju, moze da bude belaja... | |
|
| |
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 12:39 | |
| Bitno je da rebra glava i cilindara budu sto cistija, jer naslage blata, prasine pomesane sa uljem i slicnih necistoca lose provode toplotu i mogu znatno da otezaju hladjenje motora.
Takodje je bitno da na kucistu turbine ne postoje nikakve rupe gde bi isticao vazduh za hladjenje. Tako na primer, cesta je pojava da ljudi ugrade neoriginalne kablove za svecice bet gumenih tanjirica koji zatvaraiju onu rupu na limu kroz koju ulazi svecica. Bez tih tanjirica kroz tu rupu izlazi deo vazduha za hladjenje cime se motor vise greje. | |
|
| |
Dika dr. VW
Broj poruka : 3851 Godina : 72 Lokacija : Mladenovac Datum upisa : 01.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 13:55 | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 14:24 | |
| Bojim se da voznja na otvorenom moze vise da zagreje motor nego voznja u gradu, narocito duge uzbrdice i planine gde je vazduh razredjen. Poznato je da motor radom na leru ne moze da se zagreje na radnu temperaturu, jer ga ventilator stalno ladi. To znaci, da svako stajanje na semaforu dodatno ladi motor. Na ravnom putu nema nikakve opasnosti od pregrevanja, ali uzbrdo i pri velikom opterecenju ne treba mnogo maltretirati motor. | |
|
| |
igorsnegi dr. VW
Broj poruka : 1246 Godina : 51 Lokacija : Beograd-Visnjicka Banja,Obrenovac,Koceljeva Datum upisa : 05.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 17:39 | |
| Drage kolege,savrseno se slazem sa vasim misljenjem!!!Ja uglavnom putujem na more nocu i auto mi neuporedivo ide bolje manje goriva trosi!!!Ipak su preko dana temperature mnogo vece pa vazdusno hladjen auto mnogo bolje ide nocu nego po danu kada su temperature za 10-ak stepeni vece zar ne? | |
|
| |
GibaniTZa dr. VW
Broj poruka : 1972 Godina : 39 Lokacija : Beograd Datum upisa : 02.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 19:14 | |
| Da, to je dobro da se zna da se Buba ne moze zagrejati (dostici radnu temperaturu) na leru...Zato i postoji termostat i ona klapna na filteru fazduha da ubrzaju dostizanje radne temperature... Dobro kod moje Bele Bube je to sto kada se malo vise ugreje pumpa za gorivo prestane da radi kako treba, i auto se ugasi...Eto prirucne metode da se auto ne pregreje Posle penjanja uz neko brdo valja auto ubaciti u brzinu (ako moze 3. jos bolje, uglavnom je to 4.) i pustiti je tako da se spusta bez dodirivanja pedale gasa...Povecani broj obrtaja motora ubrzava cirkulaciju ulja koje se bolje hladi, takodje se ventilator brze okrece, a zbog male kolicine smese gorivo-vazduh u cilindrima oni se manje greju...Tako je takodje i kocioni sistem rasterecen... | |
|
| |
Dika dr. VW
Broj poruka : 3851 Godina : 72 Lokacija : Mladenovac Datum upisa : 01.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 20:17 | |
| | |
|
| |
Mico Vazdušno hlađeni mozak
Broj poruka : 628 Godina : 50 Lokacija : Zemun polje Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 20:21 | |
| 2 shone
ponesi i litar-dve ulja, cisto da ti se nadje, zlu ne trebalo.... | |
|
| |
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 19 Jul - 23:08 | |
| I litar-dva vode, da oladis pumpu ako zatreba. | |
|
| |
Broj poruka : 333 Godina : 39 Lokacija : Bitolj,Makedonija Datum upisa : 01.07.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Pet 20 Jul - 1:47 | |
| A postaviti ovakov fen na alternatoru? | |
|
| |
| Naslov: Re: Grejanje motora Pet 20 Jul - 3:21 | |
| - Citat :
- A postaviti ovakov fen na alternatoru?
Mislim da ne bi mnogo postigao jer je motorni deo poprilicno air-tight tj zaptiven... Mozda je uloga tog fena da potera topao vazduh iz motora prema onim prorezima koji se nalaze ispod zadnje soferke... Gde si nasao taj fen? Ja ga dosad ne videh? Malo me potseca na kasike rotacionog bagera | |
|
| |
| Naslov: Re: Grejanje motora Pet 20 Jul - 8:05 | |
| Ovo je standardan popeler koji ide na sve alternatore koji imaju sopstveno hladjenje. Bubin alternator se hladi pomocu turbine tako da postavljanje ovoga nema nikakvog smisla, cak bi moglo i da poremeti strujanje vazduha kroz alternator. | |
|
| |
igorsnegi dr. VW
Broj poruka : 1246 Godina : 51 Lokacija : Beograd-Visnjicka Banja,Obrenovac,Koceljeva Datum upisa : 05.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Pet 20 Jul - 8:33 | |
| - VWMacedonia ::
A postaviti ovakov fen na alternatoru? Podseca me na machine iz filmova serijala "Pobesneli Max"! | |
|
| |
shone VW entuzijasta
| Naslov: Re: Grejanje motora Sub 21 Jul - 0:39 | |
| Hvala na informacijama koje sam primio k'znanju. Sve sto ste naveli je ok koliko toliko ali trebalo bi da malo ocistim ta rebra ima naslaga ulja.To se bese uzme benzin i udri (ribaj lazo) ako se nevaram? Da ne ureknem bubca za sad samo vozim bez ikakvih nedaca(kuc,kuc). Jedino mozda me brine sto mi se svremena na vreme pojavi udar u zadnjem delu, kad dodam gas a to osetim i po rucici menjaca,bice da su nosaci ili ja malo preterujem, ponekad promenim u vecu brzinu na malom obrtaju.Moze biti da je to ,bemliga? Ja se izvinjavam ovo je za novi post.Malo sam se zano. | |
|
| |
shone VW entuzijasta
| Naslov: Re: Grejanje motora Sub 21 Jul - 1:14 | |
| 2 Dika - Citat :
- Shone ako redovno vozis Bubu i nisi imao problema ne vidim zasto bi imao problema da odes sa njom do mora i vratis se
Cika Diko ja i supruga neizbijamo iz nje. Skoro svaki dan je vozikamo,i nikad mi nije motor davao znake pregrejanosti. Mislim da treba da znam o tome ( za nedaj boze),posto je Mico imao tih problema. Jos jednom hvala svima! | |
|
| |
| Naslov: Re: Grejanje motora Sub 21 Jul - 1:58 | |
| - KdF ::
- Ovo je standardan popeler koji ide na sve alternatore koji imaju sopstveno hladjenje. Bubin alternator se hladi pomocu turbine tako da postavljanje ovoga nema nikakvog smisla, cak bi moglo i da poremeti strujanje vazduha kroz alternator.
Mislim da je ovo Typ 4 Epa ona postavi ovakvo hehe | |
|
| |
| Naslov: Re: Grejanje motora Sub 21 Jul - 16:03 | |
| - Citat :
- Bubin alternator se hladi pomocu turbine tako da postavljanje ovoga nema nikakvog smisla, cak bi moglo i da poremeti strujanje vazduha kroz alternator.
2 KdF Nije da sumnjam u tvoje znanje al' kad menjasmo onomad alternator ja ne videh nikakav otvor/prorez/klapnu kuda bi vazduh prolazio iz turbine ka alternatoru/dinami Moraces da me prosvetlis... | |
|
| |
igorsnegi dr. VW
| Naslov: Re: Grejanje motora Sub 21 Jul - 16:14 | |
| - Mico ::
-
- Citat :
- Bubin alternator se hladi pomocu turbine tako da postavljanje ovoga nema nikakvog smisla, cak bi moglo i da poremeti strujanje vazduha kroz alternator.
2 KdF
Nije da sumnjam u tvoje znanje al' kad menjasmo onomad alternator ja ne videh nikakav otvor/prorez/klapnu kuda bi vazduh prolazio iz turbine ka alternatoru/dinami Moraces da me prosvetlis... Mozda nije originalni alternator od Bube??? | |
|
| |
| Naslov: Re: Grejanje motora Sub 21 Jul - 16:29 | |
| - Citat :
- Mozda nije originalni alternator od Bube???
A od kojeg drugog auta moze da se stavi alternator? Skrecemo u offtopic | |
|
| |
dechkotzar dr. VW, spec. za Offtopic
Broj poruka : 1197 Godina : 47 Lokacija : Beograd Dorcol / Haarlem NL Datum upisa : 15.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Sub 21 Jul - 19:41 | |
| ja mislim da je taj tockic standardan na meksickim bubama i (mozda) na golfu 1. Sto se tice hladnjeja samog alternatora, skoro sam siguran da se nehladi od turbine...
@ makedonac To je "obican" type 1 motor sa porseovim hladjenjem.Jako diskutabilno koliko on bolje hladi nego obican sistem sa bube.. | |
|
| |
dexit dr. VW
Broj poruka : 1446 Godina : 46 Lokacija : belgrad[e] Datum upisa : 02.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Uto 24 Jul - 0:21 | |
| elem, shone - skokni na temu 'rezervni delovi' - mozda dobijes dodatni info sta bi bilo zgodno imati pri ruci [nozi] za svaki slucaj pred polazak na [duzi] put.. eh, da. ja stigoh veceras sa 500 km dugog puta na 40+ bez ijednog problema [i bez ijednog rezervnog dela, ako se ne varam ] samo jedno dosipanje ulja - koje prijatno deluje na hladjenje motora.. i nemoj da skaces sa teme! | |
|
| |
vlajko05 dr. VW
Broj poruka : 1438 Godina : 41 Lokacija : Beograd Datum upisa : 02.06.2007
| Naslov: Re: Grejanje motora Čet 26 Jul - 23:34 | |
| @macedonia jes to je type 1 a sto se posche ladjenja tice postoje misljenja da je za street motore ono losije od std. sad e da i i mexico bube imaju ovakvu remenicu ( sa malim ventilatorom ) | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Grejanje motora | |
| |
|
| |
| Grejanje motora | |
|