| Cudan fenomen | |
|
+8vlajko05 GibaniTZa BUBI igorsnegi Miso KdF vwomoljica Mico 12 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Mico Vazdušno hlađeni mozak
Broj poruka : 628 Godina : 50 Lokacija : Zemun polje Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Cudan fenomen Pet 22 Jun - 21:31 | |
| Zadnjih dana se desava nesto sto unosi nemir u moje srce. Naime kad je motor propisno zagrejan (gradska voznja, kreni-stani) i kad radi na leru, lampica za ulje pocne da treperi... Dodam gas, ona se ugasi, pustim gas ona opet treperi... Ulje uvek proverim pre nego krenem i nivo je na max. Broj obrtaja na leru je podesen i motor radi ravnomerno, znaci bez stucanja, zastajkivanja i tome slicno. Napominjem da se ovo desava samo kad je motor zagrejan. Ulje sam zamenio pre cetiri dana. Koristim Modricu 20-60.
E sad:
-da li je to riknula pumpa za ulje pa ne pravi dovoljan pritisak? -da li je davac pritiska ulja neispravan? -da li je ulje loseg kvaliteta pa se razredi na visoj temperaturi?
Sta kazu vasa iskustva? | |
|
| |
vwomoljica VW zaluđenik
Broj poruka : 178 Godina : 41 Lokacija : omoljica Datum upisa : 05.06.2007
| Naslov: Re: Cudan fenomen Pet 22 Jun - 21:35 | |
| Da li curi ulje na automatu za lampicu | |
|
| |
KdF Ultimativni znalac VW problematike
Broj poruka : 3820 Godina : 52 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Re: Cudan fenomen Pet 22 Jun - 22:17 | |
| Na to mi se zalio i dr. 1303 koji koristi isto ulje. Ranije mu se to nije desavalo.
Normalno je da se ulje razredi kada se motor zagreje, a samim tim pada i pritisak. Na leru je pritisak jako mali i u tvom slucaju je dovoljno nizak da se pali lampica. Trebalo bi proveriti sta se zapravo desava - da li je uzrok davac ili sam pritisak. Koliko se secam hladnjak za ulje je cist. Moguce je da ulje nije najbolje i da postaje previse retko kada se zagreje (interesantno je da si ti drugi koji se zali na isto ulje).
Pumpa za ulje moze da dobije aksijalni zazor u zupcanicima pa je onda pritisak nedovoljan, ali to je relativno retka pojava. Cesce se desava da je zazor na letecim lezajevima radilice prilicno veliki i da tu izlazi mnogo ulja, zbog cega pritisak pada. U uputstvima za stare modele stoji da nije nista strasno ako lampica treperi na leru.
Da rezimiram - prvo povecaj ler gas. Drugo, ako se i dalje bude desavalo, treba izmeriti pritisak. Kada je temperatura ulja 70°C pri 2500 o/min pritisak treba da bude najmanje 2 atmosfere (na zalost podatak vazi samo za monogradno ulje SAE30). Iz mog iskustva sa 15W40 pritisak je nesto manji jer je ulje znatno redje.
Lampica medjutim ne bi trebala da treperi, a pogotovu ne da se pali na leru. Ler gas bi trebalo podesiti na oko 900-1000 obrtaja, onda ce to treperenje verovatno nestati.
Koliko se secam na davacu ne vlazi ulje, pa sumnjam da je on neispravan.
Poslednji izmenio dana Pet 22 Jun - 22:32, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Miso VW zaluđenik
Broj poruka : 183 Godina : 42 Lokacija : Kozarska Dubica RS BIH Datum upisa : 18.06.2007
| Naslov: Re: Cudan fenomen Pet 22 Jun - 22:27 | |
| pumpa najvjerovatnije je pri kraju provjeri nju ako ima dovoljno ulja kada gledas ponda je pumpa | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Pet 22 Jun - 22:47 | |
| Hvala junaci na brzim odgovorima... automat za lampicu je cist tj. nema tragova curenja ulja. - Citat :
- Cesce se desava da je zazor na letecim lezajevima radilice prilicno veliki i da tu izlazi mnogo ulja, zbog cega pritisak pada.
Ouhh, my little ticky ticker Da bih eliminisao ulje, na koje najvise sumnjam, spreman sam da isto zamenim sa... koje ulje vi koristite? Ako je pumpa u pitanju, kako se ista menja? | |
|
| |
igorsnegi dr. VW
Broj poruka : 1246 Godina : 51 Lokacija : Beograd-Visnjicka Banja,Obrenovac,Koceljeva Datum upisa : 05.06.2007
| Naslov: Re: Cudan fenomen Sub 23 Jun - 8:21 | |
| Ja koristim Modrica 20 60 i do sada nije bilo problema sa tim uljem.Imao sam slican problem kao ti,prebledeo sam od muke kada sam video lampicu kako prosijava jer sam tek sredio i ofarbao auto,dekintiran skroz!Problem je bio u zardjaloj buksni koja nije imala dobar kontakt na satu napred u gepeku!!! | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Sub 23 Jun - 9:38 | |
| Za starije motore, koji su presli ko zna koliko, i koji na sve strane imaju zazor, nije lose sipati malo gusce ulje kao sto je na primer to Modricino. Medjutim, i to ulje 20W60 je u stvari napravljeno na bazi ulja viskoznosti SAE20, sto znaci da je prilicno retko. Aditivima je postignuto da navodno pokriva temperaturne opsege koje bi pokrivala monogradna ulja viskoznosti od SAE20 sve do SAE60.
Znaci, monogradno ulje je jako dobar izum, ali sve zavisi od adtitiva - ako su oni dobri ono ce se zaista tako i ponasat, a ako nisu onda si prakticno sipao monogradno ulje SAE20.
U vreme kad je Buba proizvodjena koriscena su u glavnom monogradna ulja, i to za nase podneblje zimi SAE20 a leti SAE30. Kada su se pojavila multigradna ulja, VW je u pocetku zabranjivao primenu istih u motorima, jer ocigledno nisu odgovarala. Kako su tada vec mnogi proizvodjaci polako prelazili na vodom ladjene motore, monogradna ulja su pocela polako da se istiskuju iz upotrebe, i na kraju je i VW morao da popusti jer monogradnih ulja je naprosto bilo sve manje i manje.
Kod nas moze da se nadje monogradno SAE30 ali za dizel motore, Galax. Nisam ga probao ali naci cu specifikacije pa cemo da vidimo. SAE20 nisam nigde video.
Pumpa za ulje se menja lako. Ispod kaisnika radilice su 4 matice OK13 - one se odvrnu i skine se poklopac. Onda mogu da se izvade zupcanici, pregledaju, da se izmeri zazor i tako dalje. Najcesce samo poklopac dobije riseve tako da ga treba samo poravnati. Ako treba da menjas celu pumpu, ja ovde uopste nisam mogao da nadjem originalnu za 1200(sirina zupcanika 21mm). Nudili su mi neku drugu (26mm) ali nisam hteo da eksperimentisem. Pumpu sam menjao zato sto se pohabao onaj zub na pogonskom zupcaniku koji ulazi u bregastu pa sam se plasio da se ne odlomi, inace je stvarala normalan pritisak i nije se palila lampica... | |
|
| |
BUBI VW zaluđenik
Broj poruka : 274 Lokacija : PA Datum upisa : 18.06.2007
| Naslov: Re: Cudan fenomen Sub 23 Jun - 11:42 | |
| Ja se ne razumem u to... Ali oce i od struje,neki kontakti,pa stuca i skace jer se u voznji gasi,pa se upali u kretanju,pa sve tako. Nesto oko tih sanasera ili vec gde je sve ta struja. Pitaj ove iskusne,ali posumnjaj i na struju. | |
|
| |
GibaniTZa dr. VW
Broj poruka : 1972 Godina : 39 Lokacija : Beograd Datum upisa : 02.06.2007
| Naslov: Re: Cudan fenomen Sub 23 Jun - 19:25 | |
| Interesantno je da mi se prošlog leta sa istim uljem i pri istim vrućinama to nije dešavalo...Mislim da su nam ovi iz Modriče malo zakinuli na aditivima...I meni uskoro predstoji zamena ulja pa ću videti šta će se dešavati...Probaću sa nekim Bergoline 20W60 u metalnoj kanti, čuo sam da ga svi taksisti rabe... | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Sub 23 Jun - 23:45 | |
| Mislim da ima i neko Galax ulje sa tom gradacijom. Ja sam uvek koristio 15W40 i nikada nisam imao problema. | |
|
| |
GibaniTZa dr. VW
Broj poruka : 1972 Godina : 39 Lokacija : Beograd Datum upisa : 02.06.2007
| Naslov: Re: Cudan fenomen Ned 24 Jun - 0:07 | |
| Dodao bih još da se meni upali lampička za ulje kada se upali i G lampica, i to je najverovatnije kada broj obrtaja padne ispod 800 o/min inače na samom leru pri ok broju obrtaja sve je u redu...
A i primetio sam da mi je nivo ulja između dve crte ( bliže donjoj), prošli put sam nalio više ulje pa je malo propišala na nekim mestima pa sam ovoga puta bio malo restriktivniji sa količinom (sipah tek nešto preko 2l)... | |
|
| |
vlajko05 dr. VW
Broj poruka : 1438 Godina : 41 Lokacija : Beograd Datum upisa : 02.06.2007
| Naslov: Re: Cudan fenomen Ned 24 Jun - 0:12 | |
| komso broj obraja motora je u direktnoj vezi sa pritiskom ulja tj. kako rastu obrtaji tako raste i pritisak ulja ,zato je u uputstvu i napisano da je min. br . obrtaja 850-900 | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Pon 25 Jun - 8:48 | |
| Tako je - tebi ocigledno mnogo pada ler gas. | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 11:39 | |
| Ovaj moj fenomen pokazuje znake ozbiljnog pogorsanja...
Vracam se ja u subotu iz Vrcina od brata GibaniTZe. Prosecna brzina 90km/h, spoljna temperatura 30'C, autoput, otvoreni prozori, dobra muzika gruva, nema guzve, milina za voznju... Pocinjem da se penjem na Beznijski breg pored bazena 11 April, dodajem gas a ono nista; auto me prima gas i motor pocinje cudno da bruji i vibrira. Buba, nekako po inerciji, se popne na breg, pocnem da prilazim pumpi Zmaj 1 i iskljucenju za Novi Sad, stisnem kvacilo da prebacim u nizi stepen prenosa, lampica za ulje zasvetli u punom sjaju... Meni srce pocne da radi u sinkopama, ubacujem auto u ler, gasim motor, palim sva cetiri i iskljucujem se iz saobracaja... Stajem, otvaram haubu a vrela jara pocinje da izbija iz motora. Stavim zastitne rukavice, odvrnem cep za ulje a iz grla za sipanje ulja veseli pramenovi belog dima pocese da palacaju. Izvadim sipku za merenje nivoa ulja, i iz te rupe krene belicasti dim, i konstatujem da je ulje retko k'o vodica. Sacekam malo da se motor ohladi, dolijem 0,5l rezervnog ulja. Kad se motor ohladio, upalim auto i dotociljam se nekako do kuce. Kasnije proverim nivo ulja i ustanovim da ga ima preko maksimuma tj. da nije nista potroseno pregrevanjem motora. U nedelju i ponedeljak sam auto vozio "u lokalu" i nije pokazivao znake pregrevanja ili potrosnje ulja.
Koliko sutra menjam ulje, sipacu Shell Helix 15-40 i testirati auto na auto putu... Pa makar sagoreo motor... | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 11:58 | |
| Ocito se pregrejao motor. Znak pregrevanja je paljenje lampice za ulje, a takodje dolazi i do detonacija. Detonacije bi sigurno cuo, da si ugasio muziku...
Posto nisi vozio taj auto proslog leta, nisi ni mogao da znas kako se ponasa na vrucini. Neko je izvadio klapne za hladjenje - to mi lici da se auto pregrevao pa je taj neko pokusao tako da resi problem.
Poznato je da gas sagorevanjem stvara vise toplote u motoru od benzina. Trebalo bi vratiti paljenje neki stepen unazad - to ce smanjiti grejanje motora. Prvo to, pa onda proba! Mozda ulje nije krivo... Mada je sada verovatno vec i izgubilo neka svojstva zbog pregrevanja. Cini mi se da mnogi proizvodjaci prave specijalna ulja za motore na gas, mozda bi mogao da pokusas sa nekim od njih.
Prvo treba resiti pregrevanje. Znaci za sada vrati paljenje unazad, to ce smanjiti grejanje motora sigurno. | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 12:17 | |
| - Citat :
- Detonacije bi sigurno cuo, da si ugasio muziku...
Guily as charged [/quote]Trebalo bi vratiti paljenje neki stepen unazad - to ce smanjiti grejanje motora.[quote] Probacu i to, mada... | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 12:27 | |
| Paljenje motora utice na raspodelu toplote dobijene sagorevanjem goriva. Sto je paljenje ranije, vise toplote ostaje u motoru. Sto je paljenje kasnije, toplota se pomera ka auspuhu.
Kako je oktanska vrednost gasa znatno veca od benzina, bez opasnosti od detonacija moze da se pomeri paljenje na ranije. To dobro utice i na snagu motora i vucu, pa ljudi obicno pomere paljenje unapred. Medjutim, to povecava grejanje motora, a kad se tome doda i povecana toplota dobijena sagorevanjem gasa eto pregrevanja na visokim temperaturama.
VW motor, a narocito 1200, se po pravilu ne pregreva makar kakva bila vrucina ako je sve u redu sa paljenjem i sistemom za hladjenje.
Ako detonacija nije bilo, moguce je da se samo ulje pregreva a ne i motor - to onda ukazuje na neku smetnju u sistemu za hladjenje ulja. Ako je motor noviji (posle 1972.) postoje dva regulatora za ulje - jedan na kraju kucista do kaisnika, a drugi do zamajca. Ovaj do kaisnika je zaduzen za regulaciju maksimalnog pritiska (da se ne polomi pumpa pri vecoj turazi i ladnom i gustom ulju) a ovaj do zamajca regulise protok ulja kroz ladnjak. Kada je ulje ladno, ono je gusto i pritisak je veliki. To otvara regulator kod hladnjaka i ulje ne ide kroz ladnjak nego pored njega. Kad se ulje zagreje i razredi, pritisak padne, feder pritisne taj regulator i onda ulje ide kroz hladnjak i hgladi se. Moguce je da taj regulator nije u redu - na primer neki pametni naucnik ga je skroz izvadio, ili je pukla opruga, ili oslabila... To bi bilo relativno lako utvrditi, jer je regulator u obliku velikog srafa za srafciger i vidi se odozdo. | |
|
| |
Jovan VW zaluđenik
Broj poruka : 182 Godina : 47 Lokacija : Bačka Palanka Datum upisa : 04.06.2007
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 12:58 | |
|
Poslednji izmenio dana Uto 26 Jun - 15:25, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 12:59 | |
|
Poslednji izmenio dana Uto 26 Jun - 13:30, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 13:06 | |
| Koliko znam, gas nije kaloricniji od benzina. Kako se onda motor vise greje? Tako sto sto gas vec u obliku pare ulazi u motor, a benzin ne. Benzin u motor ulazi u obliku malih kapljica, koje delimicno isparavaju u usisnoj grani a delimicno u cilindrima. Kako tecnost koja isparava apsorbuje neku kolicinu toplote, tako taj benzin koji isparava u cilindrima oduzima toplotu od kompresionog prostora, to jest hladi glave i klipove. Tako se taj efekat dodatnog hladjenja motora gorivom gubi kod rada na gas.
Kod motora kojima se isparivac greje vodom za hladjenje motora ovaj efekat je delimicno kompenzovan time sto isparivac doprinosi ladjenju motora, medjutim to nije potpuno. Kod motora koji se duze voze na gas izgleda da cesce dolazi do ostecenja glava upravo usled neodostatka tog efekta hladjenja motora benzinom. | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 14:17 | |
| - Citat :
- Kako je oktanska vrednost gasa znatno veca od benzina, bez opasnosti od detonacija moze da se pomeri paljenje na ranije. To dobro utice i na snagu motora i vucu, pa ljudi obicno pomere paljenje unapred. Medjutim, to povecava grejanje motora, a kad se tome doda i povecana toplota dobijena sagorevanjem gasa eto pregrevanja na visokim temperaturama.
Na kom polozaju onda treba da bude zarez na kaisniku radilice u odnosu na spoj kucista? | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 14:58 | |
| Koji motor imas, D? Koliko ima zareza na kaisniku? Ako je zarez samo jedan, mora u trenutku otvaranja platina da bude na liniji spoja polutki kucista motora. Naravno radilica pri tome mora da se okrece u smeru u kome se okrece dok moto radi!
Ako imas vise zareza, onda kazi pa da pogledam... Ima mnogo raznih varijanti zavisno od razvodnika i karburatora.
Generalno, meni je to samo pocetna tacka stelovanja. Ako primetim da se javljaju detonacije kada se motor zagreje, ja malo vratim paljenje, pa opet probam... | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 15:30 | |
| Samo je jedan zarez. Uradicu k'o sto kazes pa cu da objavim rezultate. | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 16:00 | |
| Cenim da je neko podesio ranije paljenje i da je to delimican uzrok. Medjutim nedostatak onih klapni mi je sumnjiv... Neko je to skidao sa nekom namerom.
Ako ovo ne resi problem moguce je da postoji neka kvaka sa protokom ulja kroz ladnjak... Moguce je da je tu neko nesto brckao po tim regulatorima.
Ne znas koje je godiste motor, slucajno? | |
|
| |
| Naslov: Re: Cudan fenomen Uto 26 Jun - 17:09 | |
| Ne znam godiste motora... Buba je u originalu imala motor 1300ccm ali je isti puk'o pa je prethodni vlasnik stavio ovaj od 1200ccm. Posle one famozne promene trapa meni je ceo auto postao sumnjiv...Ali neka, sve se moze popravit' pa cemo i to da sredimo...
Poslednji izmenio dana Uto 26 Jun - 17:32, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Cudan fenomen | |
| |
|
| |
| Cudan fenomen | |
|