| Bijela skrama na čepu od ulja | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
momir pridošlica

Broj poruka : 26 Godina : 61 Lokacija : Podgorica Datum upisa : 22.07.2016
 | Naslov: Bijela skrama na čepu od ulja Pet 15 Dec - 9:17 | |
| Na čepu od ulja, moje bube 1200, zimi se javlja bijela skrama. Da li je u pitanju loše ulje ili je neki problem sa motorom ? Je li neko imao slična iskustva ? Pozdrav Momir Čukić iz Podgorice | |
|
 | |
bili VW zaluđenik

Broj poruka : 239 Godina : 46 Lokacija : Neusatz Datum upisa : 15.11.2008
 | Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Pet 15 Dec - 13:05 | |
| Majonez (mešavina ulja i vode). Relativno česta pojava zimi. U motoru se kondenzuje vlaga iz vazduha i meša se sa uljem. Posledica čestih kratkih vožnji. | |
|
 | |
KdF Ultimativni znalac VW problematike

Broj poruka : 3820 Godina : 51 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
 | Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Pet 15 Dec - 14:31 | |
| Stariji modeli su upravo zato imali cev od nalivnog grla koja ide dole ispod motora, i završava se gumenim nepovratnim ventilom. Ovaj odušak ima dvostruku ulogu - jedna je da ispušta kondenzovanu vodu napolje kako se ne bi mešala sa uljem a druga da tu izlaze gasovi iz kućišta motora koji se normalno stvaraju i kada je motor ispravan (iberlauf). Kasnije je u cilju smanjenja zagađenja dodato crevo od nalivnog grla do filtera za vazduh tako da se ti gasovi usisavaju u motor i ponovo sagorevaju (ti gasovi su sagoreli ili delimično sagoreli i prošli su između klipova i cilindara u kućište). Na poslednjim modelima, verovatno sredinom sedamdesetih, ta cev koja ide dole je ukinuta. Nepovratni ventil bi trebalo da služi da atmosferski vazduh ne ulazi u kućište motora odnosno da motor preko nje ne usisava atmosferski vazduh umesto te gasove. Kod motora sa tom cevčicom trebalo bi i taj nepovratni ventil da bude ispravan, mada ga često i nema...
Ti gasovi koji prolaze u kućište normalno sadrže i vodenu paru pa kada je motor hladan ona se kondenzuje unutra, i ta voda se meša sa uljem i pravi se emulzija ("majonez"). Toga ima i u motoru a ne samo na čepu. Osnovni proizvodi sagorevanja su ugljen dioksid i vodena para. | |
|
 | |
momir pridošlica

| Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Pet 26 Jan - 19:19 | |
| Ranije sam vidio da je neko koristio ulje Liqui moli Mos 2 u bubi i da se dobro pokazalo. U Podgorici ima Liqui moli Mos 2, polusinteticko ulje, pakovanje od 5 litara. Da li je neko imao iskustvo sa ovim uljem ? | |
|
 | |

| Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Sub 27 Jan - 11:11 | |
| MoS2 ili molibden disulfid je nekada prodavan posebno kao dodatak za ulje koji smanjuje trenje u motoru (verovatno se misli na "suvi" start jer pri radu motora ako je sve u redu inače nema dodira metalnih delova jer ih razdvaja uljni film). Dakle ne bi trebalo da šteti, može samo da koristi. Međutim treba voditi računa o viskoznosti ulja, polusintetička ulja su obično niže viskoznosti od potrebne za VW motor koja bi trebalo da bude najmanje 15W40 a leti može i 20W50 ili 20W60. Iskustva sa konkretnim uljem nemam. | |
|
 | |
momir pridošlica

| Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Sub 27 Jan - 20:39 | |
| Ovo je 10 W 40. Hvala na odgovoru. | |
|
 | |
momir pridošlica

| Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Sub 27 Jan - 20:43 | |
| Pitao bih Vas, koje Vi ulje koristite u bubi, odnosno sa kojim ste imali najbolja iskustva ? Pozdrav | |
|
 | |
Dika dr. VW

Broj poruka : 3851 Godina : 71 Lokacija : Mladenovac Datum upisa : 01.06.2007
 | Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Sub 27 Jan - 21:59 | |
| Ljudi sipajte Modricu long lajf menjajte je na 5000 i uzivajte ! | |
|
 | |

| Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Ned 28 Jan - 10:19 | |
| Ja sam ranije koristio galaks unia 15W40 a u poslednje vreme mešavinu modriče 15W40 (1,5l) i 20W60 (1l). Menjam na 100 radnih sati. | |
|
 | |
bili VW zaluđenik

Broj poruka : 239 Godina : 46 Lokacija : Neusatz Datum upisa : 15.11.2008
 | Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Ned 28 Jan - 11:10 | |
| Koristim "crnu" Modriču 15w40. Tako je zovu jer je pre bila u potpuno crnom pakovanju, sad je nešto žuto-crno.
Prelazim malo, do 1000 km godišnje. Menjao sam jednom u dve god. ali sam sad rešio da menjam jednom godišnje i to zbog čišćenja mrežice jer bude puno taloga, inače ulje i posle dve god izgleda sasvim ok. | |
|
 | |

| Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Ned 28 Jan - 19:13 | |
| Ja na situ nikad nisam našao ništa pa sam prestao da ga skidam i čistim... | |
|
 | |
nebkv dr. VW

Broj poruka : 1459 Godina : 43 Lokacija : Kraljevo Datum upisa : 04.06.2007
 | Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja Pon 29 Jan - 0:44 | |
| Ako se redovno menja ulje uglavnom bude cisto sa vrlo malo skrame Najbolji je poklopac sa srafom u sredini,kad vidim takav onda sam siguran da me svasta ceka kada skinem poklopac jer tu obicno niko nikad nije skidao sito | |
|
 | |
Sponsored content
 | Naslov: Re: Bijela skrama na čepu od ulja  | |
| |
|
 | |
| Bijela skrama na čepu od ulja | |
|