Dobro dosli na forum!
Da li se isplati ulagati u bubu je dobro pitanje!
Ako pitate buboljubce, kakvi su uglavnom na ovom forumu, vecina ce reci da se isplati.
Mozda trebate razmisliti o sljedecim stvarima ukoliko zelite donijeti dobru informiranu odluku:
- Sta zelite postici restauracijm ili farbanjem bube (zadrzavanje bube za sebe iz bilo kojih razloga ili prodaja)
- Koji je vas budzet za ovaj posao
- Znate li ista sami raditi
- Imate li majstore koje poznajete i u koje imate povjerenje (jako bitan faktor)
- Koju vrstu restauracije raditi: djelomicnu ili kompletnu koja ukljucuje rastavljanje vozila do nasitnijih sarafa i koje podrazumijeva odvajanje skoljke od sasije (i ovdje postoje mnoge nijanse npr. da pravite stvarni odltimer po zapadnim standardima i kriterijima...)
- U kakvom je stanju samo vozilo (po jednoj slici je tesko procijeniti ali vasa buba se cini kao dobra osnova za restauraciju)
Nakon ovoga trebate sve popisati i opisati sta zelite raditi a potom uzeti nekoliko ponuda. Ja trenutno radim bubu koju zelim zadrzati i prije toga sam uzeo jedanaest ponuda iz cijele Bosne. Ovdje morate biti oprezni jer su majstori pravi "majstori" u pregovorima i dosta su slatki na rijecima. Kod vecina djela ne prate te rijeci. Zato se morate pripremiti, nauciti njihov jezik i sve staviti na papir. Najbolje je potisati ugovor gdje ce te sve staviti crno na bijelo:
Kvalitet materijala (opis i naziv marke - danas je to lako izvodivo)
Dijelove koji se moraju nabaviti
Procedure rada (npr postupak varenja, zastite vara, premaza, pripreme i obrade, zavrsne zastite...)
Vremenski period (jako bitno jer vecina zeli uzeti posao a onda gomilaju jos milion drugih poslova i vuku Vas za nos sa puno opravdanja da Vam nekad presjedne i sam posao). Ovdje je najbolje dogovoriti penale za svaki prekoraceni dan od strane majstora izrazen u novcu.
I pored svega navedenog su u stanju da se igraju sa Vama jer je vozilo rastavljeno i stoji kod njih.
Ja sam zagovornik da je vozilo najbolje vratiti u originalno stanje. Takvih majstora je jako malo, jer makar kod nas u Bosni, svi zele da su veci i pametniji inzinjeri od samih dizajnera i konstruktora iz njemacke i vrhunskih restauratora od Australije do Amerike. Od pedesetak majstora sa kojima sam razgovarao 80% njih bi najradije pretvorilo moju bubu u nekog Frakenstajna.
Kada vec dogovorite posao, vazno je da ih nadzirete, neke morate i dodatno "motivirati" tako da posao ispadne onako kako valja i kako vi zelite. Mnogi ce reci da im je drago sto ih posjecujete ali slabo ili nikako primaju primjedbe.
Cuvajte se majstora koji kazu da ce sve lako ici, da sve znaju i onih koji su najjeftiniji. Imajte na umu da su rastavljanje i demontaza prije radova i montaza poslije jako bitne radnje.
Cijene radova, ovisno o majstoru, se ovdje krecu od 700 do 2000 eura. Ovdje govorim samo o limarsko farbarskim uslugama i poslu rastavlljanja i vracanja vozila u pogon.
Na kraju, imajte na umu da cete imati skoro novo auto koji je pravi klasik i u kojem cete zaista uzivati. Bube se jako malo kvare i lako se odrzavaju i kada odlucite, lako ih se rijesite ako mas morate.
Zelite li vidjeti dobru restauraciju otidjite na ovaj link:
https://vw-vhs-mladenovac.forumotion.com/t4935p100-novosadjanka-1300-71Puno srece!