| pokretanje motora posle par godina | |
|
+5aqua AC ACA draganavala Klemen Klemen kosta 9 posters |
Autor | Poruka |
---|
kosta VW entuzijasta
Broj poruka : 97 Godina : 40 Lokacija : Beograd Datum upisa : 10.11.2008
| Naslov: pokretanje motora posle par godina Sre 9 Okt - 19:51 | |
| Dakle kupljena buba '66 6 volti garazirana ali nije paljena poslednje 3-4 godine... Sta treba uraditi i proveriti pre paljenja motora (parkirana ispravna)?
| |
|
| |
Klemen Klemen dr. VW
Broj poruka : 1012 Lokacija : Ljubljana, Slovenija Datum upisa : 04.06.2007
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Čet 10 Okt - 10:03 | |
| Pregledaj cijevi za gorivo, da nisu pukle ako ne ideš direktno iz kanistra na pumpu. Mijenjaj ulje. | |
|
| |
draganavala dipl. ing. Bubarstva
Broj poruka : 478 Godina : 53 Lokacija : Avala Datum upisa : 19.09.2011
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Čet 10 Okt - 22:19 | |
| sramota, kolege forumasi, a narocito majstori restauratori i ostali veliki strucnjaci, vas 72 je pogledalo temu i niko nije nasao za shodno da odgovori na pitanje.... nama stvarno neprijatelji ne trebaju... sto niste tako ravnodusni kad iskoci neki oglas?
Kosta, pre paljenja ukoliko umes ,povadi svecice, ocisti ih u dovedi na meru, okreni motor nekoliko krugova da se uveris da nista nije zaribalo, kako to majstori kazu, vrati svecice, pogledaj platinu otvara li kad razvodnik stane na 'breg'. e sad gorivo .. to je malo veci problem. ako je ostavljen u radu znaci da je karburator ostao pun goriva koje je do sad isparilo a ostao je pah olova i drugih sastojaka u gorivu a taj prah ce praviti probleme u radu.naj pouzdanije je da ga skines i negde na ultrazvuk ocistis, ili odneses Gavri na Karaburmu (karb.servis) ili da pokusas da mu napunis lonce sa 2-3 sprica gorivom a isto umesto u rezervar sipaj u kanister i odatle ga koristi., ako je sve nabrojano uredu i naspes gorivo, kad mu zakacis sauh upalice bez dugog verglanja alnasera... srecno!! | |
|
| |
AC ACA VW zaluđenik
Broj poruka : 264 Godina : 52 Lokacija : Beograd Datum upisa : 06.09.2007
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Pet 11 Okt - 0:02 | |
| izvuci kabl iz bobine i molo ga verglaj da razbije ulje, onda vrati kabl i pali | |
|
| |
aqua dipl. ing. Bubarstva
Broj poruka : 389 Godina : 56 Lokacija : bgd Datum upisa : 18.10.2009
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Pet 11 Okt - 8:35 | |
| - draganavala ::
- sramota, kolege forumasi, a narocito majstori restauratori i ostali veliki strucnjaci, vas 72 je pogledalo temu i niko nije nasao za shodno da odgovori na pitanje.... nama stvarno neprijatelji ne trebaju... sto niste tako ravnodusni kad iskoci neki oglas?
Kosta, pre paljenja ukoliko umes ,povadi svecice, ocisti ih u dovedi na meru, okreni motor nekoliko krugova da se uveris da nista nije zaribalo, kako to majstori kazu, vrati svecice, pogledaj platinu otvara li kad razvodnik stane na 'breg'. e sad gorivo .. to je malo veci problem. ako je ostavljen u radu znaci da je karburator ostao pun goriva koje je do sad isparilo a ostao je pah olova i drugih sastojaka u gorivu a taj prah ce praviti probleme u radu.naj pouzdanije je da ga skines i negde na ultrazvuk ocistis, ili odneses Gavri na Karaburmu (karb.servis) ili da pokusas da mu napunis lonce sa 2-3 sprica gorivom a isto umesto u rezervar sipaj u kanister i odatle ga koristi., ako je sve nabrojano uredu i naspes gorivo, kad mu zakacis sauh upalice bez dugog verglanja alnasera... srecno!! E neka si rekao!!!! Kostin post sam procitao cim je postavljen i hteo da napisem ono sto znam ali ja nisam bas neki za motore i stvarno sam ocekivao da ce neko od poznavalaca vrlo brzo priskociti u pomoc a ono bas sramota. Kostu sam zvao sutradan, cestitao mu na kupuvini | |
|
| |
kosta VW entuzijasta
| |
| |
kosta VW entuzijasta
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Pet 11 Okt - 9:22 | |
| koje ulje da sipam u motor? | |
|
| |
momcha VW zaluđenik
Broj poruka : 176 Godina : 41 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 22.08.2011
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Pet 11 Okt - 10:26 | |
| mineralno, 15-40, 20-50, moze i optima long life 20-60. Ja sam sad sipao penasol 20-50 i sasvim je korektno... veliki je izbor, neces pogresiti... po meni najbolje 20-50. javice se vec neko sa vecim iskustvom.... | |
|
| |
MitrosGali VW entuzijasta
Broj poruka : 56 Godina : 45 Lokacija : Beograd Datum upisa : 16.04.2013
| Naslov: Neki su savet dali na pm Pet 11 Okt - 10:58 | |
| Kosta i ja imamo isti problem pa smo pricali vec o tome na pm. kupio sam 1.3 ab motor. pa cu za vikend da isto pokusam da ga upalim. hvala draganu i momchi | |
|
| |
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Pet 11 Okt - 12:49 | |
| po katalogu je valvolin 20-50 a motori koje sam skorije sastavio rade na elfu 15-40 i za sad je ok, izvor je pouzdan i ulje je garantovano iz uvoza nije neka domaca prerada! | |
|
| |
Klemen Klemen dr. VW
Broj poruka : 1012 Lokacija : Ljubljana, Slovenija Datum upisa : 04.06.2007
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Pet 11 Okt - 18:59 | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Pet 11 Okt - 19:18 | |
| Meni su rekli da je 20-60 optima malo gusce i da je odlicno za starije motore pogotovo ako je motor losiji, 15-40 redje i samim ti bolje podmazuje. Meni je ta postavka logicna pa se toga i drzim i imam pozitivna iskustva. E sad ti vidi.... | |
|
| |
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Pet 11 Okt - 22:28 | |
| - aqua ::
- Meni su rekli da je 20-60 optima malo gusce i da je odlicno za starije motore pogotovo ako je motor losiji, 15-40 redje i samim ti bolje podmazuje. Meni je ta postavka logicna pa se toga i drzim i imam pozitivna iskustva. E sad ti vidi....
20-50 i 20-60...nije ulje gusce u bukvalnom smislu,to je neznatno i tesko uocljivo vec su mu karakteristike postojanije na visim temperaturama i odredjenim rezimima rada. inace sva minerlna ulja u sebi sadrze odredjen postotak pepela i to je onaj talog sto nalazimo u motoru nakon duze ekspoatacije, i vise pogoduju sporohodnim koncepcijama kao sto je bubin motor. motori predvidjeni za sinteticka maziva imaju drugacije zazore izedju povrsina kojima uljem treba smanjiti trenje, drugaciji su pritisci podmazivanja, kod neki je sam rezervoar za ulje van samog motora takozvani suvi karter... citava nauka se bavim ovom problematikom i nikako je ne treba pocenjivati i omalovazavati vec se strogo (koliko nam uslovi dozvoljavaju) pridrzavati onoga sto proizvodzac propisao. | |
|
| |
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Sub 12 Okt - 7:03 | |
- aqua ::
- Meni su rekli da je 20-60 optima malo gusce i da je odlicno za starije motore pogotovo ako je motor losiji, 15-40 redje i samim ti bolje podmazuje. Meni je ta postavka logicna pa se toga i drzim i imam pozitivna iskustva. E sad ti vidi....
20-50 i 20-60...nije ulje gusce u bukvalnom smislu,to je neznatno i tesko uocljivo vec su mu karakteristike postojanije na visim temperaturama i odredjenim rezimima rada. inace sva minerlna ulja u sebi sadrze odredjen postotak pepela i to je onaj talog sto nalazimo u motoru nakon duze ekspoatacije, i vise pogoduju sporohodnim koncepcijama kao sto je bubin motor. motori predvidjeni za sinteticka maziva imaju drugacije zazore izedju povrsina kojima uljem treba smanjiti trenje, drugaciji su pritisci podmazivanja, kod neki je sam rezervoar za ulje van samog motora takozvani suvi karter... citava nauka se bavim ovom problematikom i nikako je ne treba pocenjivati i omalovazavati vec se strogo (koliko nam uslovi dozvoljavaju) pridrzavati onoga sto proizvodzac propisao.
To ti kazem!!!! | |
|
| |
T1putar VW zaluđenik
Broj poruka : 197 Godina : 64 Lokacija : Podgorica Datum upisa : 07.03.2009
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Sub 12 Okt - 17:54 | |
- sramota, kolege forumasi, a narocito majstori restauratori i ostali veliki strucnjaci, vas 72 je pogledalo temu i niko nije nasao za shodno da odgovori na pitanje.... nama stvarno neprijatelji ne trebaju... sto niste tako ravnodusni kad iskoci neki oglas?
Kosta, pre paljenja ukoliko umes ,povadi svecice, ocisti ih u dovedi na meru, okreni motor nekoliko krugova da se uveris da nista nije zaribalo, kako to majstori kazu, vrati svecice, pogledaj platinu otvara li kad razvodnik stane na 'breg'. e sad gorivo .. to je malo veci problem. ako je ostavljen u radu znaci da je karburator ostao pun goriva koje je do sad isparilo a ostao je pah olova i drugih sastojaka u gorivu a taj prah ce praviti probleme u radu.naj pouzdanije je da ga skines i negde na ultrazvuk ocistis, ili odneses Gavri na Karaburmu (karb.servis) ili da pokusas da mu napunis lonce sa 2-3 sprica gorivom a isto umesto u rezervar sipaj u kanister i odatle ga koristi., ako je sve nabrojano uredu i naspes gorivo, kad mu zakacis sauh upalice bez dugog verglanja alnasera... srecno!! E,Dragane svaka ti dala. Vazda si raspoložen da pomogneš svima. | |
|
| |
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Sub 12 Okt - 23:01 | |
| - T1putar ::
- draganavala ::
Kosta, pre paljenja ukoliko umes ,povadi svecice, ocisti ih u dovedi na meru, okreni motor nekoliko krugova da se uveris da nista nije zaribalo, kako to majstori kazu, vrati svecice, pogledaj platinu otvara li kad razvodnik stane na 'breg'. e sad gorivo .. to je malo veci problem. ako je ostavljen u radu znaci da je karburator ostao pun goriva koje je do sad isparilo a ostao je pah olova i drugih sastojaka u gorivu a taj prah ce praviti probleme u radu.naj pouzdanije je da ga skines i negde na ultrazvuk ocistis, ili odneses Gavri na Karaburmu (karb.servis) ili da pokusas da mu napunis lonce sa 2-3 sprica gorivom a isto umesto u rezervar sipaj u kanister i odatle ga koristi., ako je sve nabrojano uredu i naspes gorivo, kad mu zakacis sauh upalice bez dugog verglanja alnasera... srecno!! E,Dragane svaka ti dala. Vazda si raspoložen da pomogneš svima. kad god mogu rado pomognem ali ovde nije to tema bitno je da momci popale ljute guje i spreme se za predstojecu sezonu | |
|
| |
zvonkobt VW zaluđenik
Broj poruka : 159 Godina : 37 Lokacija : Bitola Datum upisa : 17.12.2007
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina Sub 30 Nov - 19:21 | |
| kad sredis sve to sto je dragan pisao ,onda NAJBITNIJE e da motor izverglas bez kontakt + na bombina da ne bi pokretao odma , verglas dok ne ugasi lampica ulja ,kad ugasi stavi + i palii
(motor je suv i ako odma pokretce moze da ostete lezaja radilice, trebace mu preko min 15 sekunda dok ulje ne ispolne sve kanale | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: pokretanje motora posle par godina | |
| |
|
| |
| pokretanje motora posle par godina | |
|