| | treća tablica (euro-kuka) | |
| | Autor | Poruka |
---|
Jovan VW zaluđenik

Broj poruka : 182 Godina : 46 Lokacija : Bačka Palanka Datum upisa : 04.06.2007
 | Naslov: treća tablica (euro-kuka) Čet 28 Jul - 12:09 | |
| Pozdrav svima! Juče me zaustaviše drugovi plavci saobraćajci,i u toku redovne kontrole dokumenata,primetili su da imam kuku na bubi...Jedva sam se izvuk'o da ne platim kaznu,jer su me počeli ispitivati gde mi je atest za kuku,i zašto nije EUR-kuka u pitanju,već oprobana i proverena domaća radinost,i zašto imam kuku,ako ne vučem prikolicu (???!!!)...Malo su olabavili kada sam ih podsetio da je ovo ipak oldtajmer,i zamolio ih za razumevanje...Usledilo je ono standardno,sa njihove strane - Ovaj put ćemo ti progledati kroz prste,ali zakon je takav!'Ajde,vozi!...Pitanje za sve - da li mi,koji vozimo oldtajmere,imamo ikakvih olakšica i(li) izuzeća po pitanju tog novog zakona koji se odnosi na obavezan atest kuke,prikolice...posle čega se jedino može i dobiti tzv. treća tablica? Ovde sam pročitao stavove AMSS-a o tome... http://www.registracija-vozila.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=442&Itemid=60&lang=srA ovde, opšte-narodno mišljenje... http://www.cbc.rs/archive/index.php/t-19409.html?s=c34805a1c2f3abbf543bfd2e0d469c93http://arhiva.elitesecurity.org/t423200-Da-li-se-AUTO-PRIKOLICA-registrujeHvala svima na odgovorima! Pozdrav!
Poslednji izmenio Jovan dana Čet 28 Jul - 20:41, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|  | | KdF Ultimativni znalac VW problematike

Broj poruka : 3820 Godina : 51 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
 | Naslov: Re: treća tablica (euro-kuka) Čet 28 Jul - 14:59 | |
| Kuka je i po starom zakonu morala da bude atestirana. Da bi mogla da bude atestirana, sama kuka mora da ima atest (izdaje ga proizvođač uz kuku) ili mora da se ide u neku ustanovu da se ugrađena kuka atestira (na primer Mašinski fakultet u Beogradu). Jedan od uslova da bi kuka mogla da ima atest je da vrat (odmah ispod kugle) bude određenog prečnika, mislim da je to najmanje 29mm. To je kod starih kuka bilo dosta manje, 26-27mm, pa se takva stara kuka nikako ne može atestirati po sadašnjim propisima. Ako se međutim ima stari atest kuke, njega bi na tehničkom pregledu najverovatnije prihvatili.
Tehnički pregled ne može da prođe vozilo koje ima neatestiranu vučnu kuku (teorijski). Prema tome policija nema šta da traži atest - ako je vozilo registrovano, na tehničkom pregledu je i atest kuke proveren.
Ima radionica koje prave kuke i imaju pravo atesta, tj. svaka kuka koju oni naprave već ima atest koji prihvataju na tehničkom pregledu.
Euro-kuka nije obavezna po novom ZOBS-u.
Što se olakšica za istorijska vozila tiče, u jednom od članova ZOBS-a piše da vozilo mora da ispunjava tehničke uslove koji su važili pri prvoj registraciji. Prema tome, ako je kuka ugrađena odavno i ako se ima atest, na tehničkom moraju da ga prihvate. Ako se ugrađuje nova kuka ona mora da ima novi atest odnosno mora se atestirati da bi vozilo prošlo tehnički pregled. | |
|  | | Jovan VW zaluđenik

Broj poruka : 182 Godina : 46 Lokacija : Bačka Palanka Datum upisa : 04.06.2007
 | Naslov: Re: treća tablica (euro-kuka) Čet 28 Jul - 20:40 | |
| @KdF - Slobo,hvala ti na detaljnom i potpunom odgovoru! Ništa,postupiću shodno iznesenim činjenicama... Raspitujući se u međuvremenu danas o tome kod drugara koji rade kao službenici u policiji,i kod dvojice koji drže ovlašćene tehničke servise,gde,između ostalog,vrše i pomenute ateste - čuo sam oprečna mišljenja.Jedno je saglasno sa Slobinim,a drugo je ono,nama dobro poznato - snađi se! Registracija i atest prikolice cenovno se kreću od 70-200€,a atest same kuke kreće se cenovno od 20-50€,u zavisnosti od godišta i tipa vozila,kao i od toga da li su kuka (prikolica) fabričke proizvodnje,ili je u pitanju ručna izrada (modifikacija),i da li je atest već prethodno rađen,što pojeftinjuje troškove,i pojednostavljuje proceduru. Očigledno nam je država takva kakva je,pa će,i po tom pitanju,uvek postojati rupe u zakonu,koje se mogu proizvoljno protumačiti (iskoristiti),ali - sve legalno  ... Pozdrav! | |
|  | | Lasto VW zaluđenik

Broj poruka : 162 Godina : 46 Lokacija : Bačka Palanka Datum upisa : 08.06.2009
 | Naslov: Re: treća tablica (euro-kuka) Uto 9 Avg - 16:19 | |
| hm, da li to znači, da ne mogu originalnu kuku (imam je, ali nije nikada montirana) danas legalno da atestiram i registrujem vozilo. | |
|  | | KdF Ultimativni znalac VW problematike

Broj poruka : 3820 Godina : 51 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
 | Naslov: Re: treća tablica (euro-kuka) Sre 10 Avg - 7:31 | |
| Sasvim moguće, ali se ipak prvo raspitaj kod lokalnog tehničkog pregleda. | |
|  | | aca grunf pridošlica

Broj poruka : 27 Godina : 60 Lokacija : beograd Datum upisa : 19.09.2012
 | Naslov: Re: treća tablica (euro-kuka) Sub 27 Okt - 0:03 | |
| malo nas je imalo priliku da vide original papire od ,,kuke za vucu,,nekakve prikolice,a u postojecem atestu je pisalo u zavisnosti od marke vozila i trajnost atesta,koji je bio 5 do 10 godina,a ako je vozilo bilo stane marke atest naravno nije ni vazio.cak je bio problem i stojko a kamoli ficek zvaznost atesta.sve ovo pominjem iz licnog iskustva jer negde se mora smestiti teski alat poput boca za varenje i slicno... moj savet je da perd registraciju ,uradi atest kuke tako da bi se ista upisala u saobracjnu na tehnickom pregledu,pa i u saobracajnu na kraju balade. sto se tice ,,cika u plavom,, za njih vazi godina proizvodnje vozila,nazalost nemogu se setiti koja,od koje je obavezna euro kuka,sto znaci da sva vozila proizvedena pre ne mmoraju posedovati eurokuku,vec onu koja je ,,fabricki,,predvidjena za postojece vozilo,samim tim sve kuke koje se naknadno prave,moraju biti u skadu sa zakonom,naravno da tu mogu biti i olaksavajuce okolnosti ,,zvana nepoznavanje starih modela,,inaravno da nije lose imati kopiju zakona kod sebe da se cike u plavm malo kulturno uzdignu. sve ovo je napisano i licnog iskustva,i nije upuceno nikom licno kao uvreda ili bilo sta zlonamerno...
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: treća tablica (euro-kuka)  | |
| |
|  | | | treća tablica (euro-kuka) | |
|
Similar topics |  |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |