| Iskustvo sa bezolovnim | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
grof_nula VW entuzijasta
Broj poruka : 113 Godina : 34 Lokacija : beograd Datum upisa : 10.09.2009
| Naslov: Iskustvo sa bezolovnim Ned 12 Dec - 11:37 | |
| Evo proslo je vec neko vreme od prestanka prodaje super 95 koga sam do sada koristio. Posto zivim u inostranstvu a buba mi je u beogradu i uskoro trebam da dodjem, pa bi da je vozim..zanima me koje je resenje za bezolovni? Sta moram prestelovati da bi motor normalno radio.. i dali je tacno da ce potrosnja nenormalno skociti? | |
|
| |
Dika dr. VW
Broj poruka : 3851 Godina : 72 Lokacija : Mladenovac Datum upisa : 01.06.2007
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim Ned 12 Dec - 11:55 | |
| - grof_nula ::
- Evo proslo je vec neko vreme od prestanka prodaje super 95 koga sam do sada koristio. Posto zivim u inostranstvu a buba mi je u beogradu i uskoro trebam da dodjem, pa bi da je vozim..zanima me koje je resenje za bezolovni? Sta moram prestelovati da bi motor normalno radio.. i dali je tacno da ce potrosnja nenormalno skociti?
Nikakvu razliku nisam primetio a koristim bezolovni! | |
|
| |
popesky dr. VW
Broj poruka : 1795 Godina : 53 Lokacija : sombor Datum upisa : 09.08.2007
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim Ned 12 Dec - 17:11 | |
| meni se cak cini da manje trosi ... ili je to moj mozak ukljucio samoodbranu od ochaja | |
|
| |
grof_nula VW entuzijasta
Broj poruka : 113 Godina : 34 Lokacija : beograd Datum upisa : 10.09.2009
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim Ned 12 Dec - 17:45 | |
| Jeste li prestelavali paljenje, ventile? | |
|
| |
bluebug pridošlica
Broj poruka : 14 Godina : 67 Lokacija : Split Datum upisa : 15.11.2009
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim Ned 12 Dec - 19:03 | |
| Imaš na svim benzinskim pumpama kupiti dodatak za bezolovni benzin. Vrlo jednostavno - na određenu količinu bezolovnog dodaš taj aditiv (ima ugrađenu mjericu - koliko uliješ benzina, toliko odmjeriš aditiva). I voziš bez ikakva straha. | |
|
| |
KdF Ultimativni znalac VW problematike
Broj poruka : 3820 Godina : 52 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim Ned 12 Dec - 20:01 | |
| Nema nikakve potrebe menjati bilo kakva štelovanja na motoru, jer je oktanska vrednost ista kao kod olovnog benzina. Moje iskustvo je možda malo manja potrošnja, ostalo je sve slično. Aditiv svakako ne bi škodio ali uopšte nije neophodan. | |
|
| |
Stalker pridošlica
Broj poruka : 22 Godina : 56 Lokacija : Bor Datum upisa : 05.02.2010
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim Uto 11 Jan - 13:45 | |
| - KdF ::
- Nema nikakve potrebe menjati bilo kakva štelovanja na motoru, jer je oktanska vrednost ista kao kod olovnog benzina. Moje iskustvo je možda malo manja potrošnja, ostalo je sve slično. Aditiv svakako ne bi škodio ali uopšte nije neophodan.
Baš tako. Kratko i jasno. Važi i za druge automobile koji su fabrički predviđeni za benzin sa olovom. Ako bismo u detalje ima šta da se kaže ali uvod i zaključak bi bili kako je 'Kdf' to lepo sročio u tri rečenice. | |
|
| |
Bobos pridošlica
Broj poruka : 17 Godina : 46 Lokacija : Sremski Karlovci Datum upisa : 30.08.2010
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim Sub 22 Jan - 16:01 | |
| Koristim bezolovni od letos, nisam dirao paljenje ni dodavao aditive, potrošnja je ostala ista i čini mi se da čak motor mirnije i ravnomernije radi. | |
|
| |
Stalker pridošlica
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim Sub 22 Jan - 20:45 | |
| Postoji još jedna tema slična ovoj, a čak i ranije otvorena. Tamo se i pominje aditiv Sonax-a. Nije doduše navedeno koliko košta što bi bila korisna informacija. Sonax je O.K. firma, Liqui Moly i Motul su još pouzdanije. Čisto da pojasnim jednu od tri rečenice Kdf-a. Aditivi nisu obavezni. To je sigurno. Čak i ako ih u gorivu nema, nema ih ni u TNG-u. NIS je objavio da dodaje aditive za sedišta ventila u svoje bezolovne (znači i Euro Premium). Nije nemoguće da ih u običnom BMB95 ima nešto više ali uprkos tome E.Prem. dobija veću preporuku jer je znatno čistiji i ima manje sumpora. Oktanski broj im je svima isti - 95. E sad, zašto pominjem aditive? Prvo nisu skupi (1ml na litar, dakle 1lit. na kubik benzina). Drugo jer u propisanoj proporciji povećavaju oktanski broj benzina. Ne baš kao aditivi za tu namenu (ovo im je posredna funkcija) ali možda i može da se oseti na mirnijem radu (mada teško). Otprilike bi benzin od 95 oktana mogao da ima (i u proseku je tako) 96. OB (RON) veći za jedan? Nije za bacanje! Kako BMB95 obično ima 93 ili 94 (na pumpi, zapravo vašem rezervoaru jer izlazi sa 95,0 i retko kad 95,5 iz rafinerije). Ni Evropremium nije mnogo bolji jer je tačno na donjoj granici osim što je kod njega zagarantovano 95 oktana (94,5 do 95,5 na pumpi a i do 96, baš retko, iz rafinerije).
Napomena: ove aditive (za supstituciju olova a na bazi mangana ili kalijuma, mada se navodi i fosfor što je indirektno te je tu neko iz marketinga pomešao lončiće) treba voditi računa da se dodaju što tačnije u odnosu 1:1000. Nije strašno ni ±10% (1:900 do 1:1100) ali to je max. preporučivo. Osim toga treba odmeriti malu količinu te je najbolje to raditi na 20 ili 25lit. benzina (bočice su obično tako i "baždarene"). Za manje koristite špric iz apoteke.
P.S. Nemojte se opterećivati time da aditive morate (stalno) koristiti. Nije da nemaju funkciju ali zaista nisu obavezni. Koristite kada vam je zgodno ali ništa vam se (loše) neće desiti i ako ih ne koristite. Odlični su za neodlučne i nesigurne. Baš ono za 'peace of mind' (spokoj i miran san). | |
|
| |
KdF Ultimativni znalac VW problematike
Broj poruka : 3820 Godina : 52 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim Sub 22 Jan - 23:40 | |
| Što se oktanskog broja tiče, svi motori serijski ugrađivani u bubu su imali kompresiju ispod 7,3:1. Ti motori ne detoniraju čak ni sa benzinom od 86 oktana, ali je fabrika sigurnosti radi propisala minimalnu oktansku vrednost od 91. Sa te strane posmatrano, aditivi za povećanje oktanske vrednosti su nepotrebni.
Ovo bi imalo smisla za neke novije karburatorske motore sa visokim stepenom kompresije koji su podložniji detonacijama, ali to nije slučaj kod bube. | |
|
| |
Stalker pridošlica
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim Ned 23 Jan - 8:08 | |
| Eto jedne velike prednosti 'bube'. Odlična usklađenost sa BMB95. Čak ni granični oktanski broj ili malo i manji ne smeta. Zaista, buba je prilagođena za 91-92 oktana. Malo više neće škoditi (to su zablude) pa ni onaj jedan od aditiva za zamenu olova i zaštitu sedišta ventila. Više oktana neće mnogo ni pomoći ali kako nema izbora dobro i dođe. VH motori zaista ne bi trebalo da iskuse detonacije čak i sa (ipak) lošim NIS-ovim benzinom. Mnogi vlasnici motora prilagođenih za 98 oktana se često žale na BMB95. Evro Premium je poželjan ali zbog čestog menjanja ulja neće doći do punog izražaja (manje sumpora) te je samo preporuka ali ne i obaveza. Još jedna prednost starijih motora: može se voziti jeftinije bez većeg uticaja na rad motora. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Iskustvo sa bezolovnim | |
| |
|
| |
| Iskustvo sa bezolovnim | |
|