| da li je moguća marinizacija VW vazdušara | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
Lasto VW zaluđenik
Broj poruka : 162 Godina : 47 Lokacija : Bačka Palanka Datum upisa : 08.06.2009
| Naslov: da li je moguća marinizacija VW vazdušara Čet 27 Avg - 22:55 | |
| marinizacija=prepravljanje uglavnom izduvnog sistema i sistema za hlađenje kako bi motor mogao da služi kao brodski motor.
Odgovor na ovo pitanje sam pokušao pronaći, ali nisam uspeo. Ako je nko ikada probao ili video, voleo bih čuti kako, i šta je potrebno, naravno ako je moguće. | |
|
| |
strid dr. VW
Broj poruka : 1592 Godina : 73 Lokacija : Grocka Datum upisa : 20.06.2007
| Naslov: Re: da li je moguća marinizacija VW vazdušara Pet 28 Avg - 0:25 | |
| obzirom da su bubini motori ugradjivani i u druge stvari,npr. vatrogasne pumpe ne verujem da bi tu nesto bitno moralo da se menja u sistemu hladjenja a izduvni sistem nema nekog bitnog uticaja mislim da bi veci problem bio da se nadje odgovarajuca kopca-redukcija u principu svaki motor moze da se stavlja u camac samo je pitanje isplativosti takvog zahvata | |
|
| |
KdF Ultimativni znalac VW problematike
Broj poruka : 3820 Godina : 52 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Re: da li je moguća marinizacija VW vazdušara Pet 28 Avg - 8:32 | |
| Marinizacija je uglavnom prepravka vodom hlađenog motora za uslove rada u brodu, kada se prepravlja sistem za hlađenje tako da se pomoću nekog izmenjivača toplote za hlađenje hladnjaka više ne koristi vazduh nego voda u kojoj brod plovi. Ovo se radi jer je sprovođenje dovoljne struje vazduha do hladnjaka malo nepraktično. Prema tome, da bi se bubin motor ugradio u brod trebalo bi obezbediti nesmetanu cirkulaciju vazduha za hlađenje motora, i to bi bilo dovoljno. | |
|
| |
Vule VW zaluđenik
Broj poruka : 175 Godina : 47 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 17.12.2007
| Naslov: Re: da li je moguća marinizacija VW vazdušara Pet 28 Avg - 10:34 | |
| Iz iskustva mogu da kazem da bi marinizacija vazdusara bila obiman i mukotrpan posao, posto u preksi ni vodeno hladjen motor nije lako prilagoditi. Redovno, kod ovakvih zahvata, kao glavni problem iskrsne odvodjenje toplote iz masinskog prostora u brodu. U svakom slucaju, resenje je vodeno hladjeni dizel sa proverenim elementima za izmenjivanje toplote. | |
|
| |
Lasto VW zaluđenik
Broj poruka : 162 Godina : 47 Lokacija : Bačka Palanka Datum upisa : 08.06.2009
| Naslov: Re: da li je moguća marinizacija VW vazdušara Pet 28 Avg - 10:56 | |
| @vule odgovor tipa kupi gotov mariniziran motor, nije odgovor na pitanje, ali hvala. Pitao sam za VW motore jer imaju odličan zvuk, pogotovo ako bi se izduvne grane pojedinačno izvukle, van motornog prostora, zvuk bi bio nezamenjiv. Znam da je marinizacija bilo kog motora vrlo nezahvalna i sa nepredvidljivim rezultatom.
@Kdf
koliko sam pročitao, najbitnije je dobro ohladiti izduvni sistem (oko izduvnih cevi protočna voda ili prolaz izduvnih gasova kroz protočnu vodu) kod svih tipova motora, to bi trebalo da važi i za VW. | |
|
| |
malimilan dipl. ing. Bubarstva
Broj poruka : 308 Godina : 46 Lokacija : Beograd Datum upisa : 23.02.2009
| Naslov: Re: da li je moguća marinizacija VW vazdušara Pet 28 Avg - 11:27 | |
| da bash tako i impeler koji gura tu vodu kroz izduv,da bi ga ohladio mada postoje i jet motori gde su izduvi direktno u vazduh,onda bi motor u tom slucaju bio na nekom pijadestalu i podignut vishe (nestabilnije reshenje) ,ali bi se bolje hladio,lakse je reshiti hladjenje | |
|
| |
Vule VW zaluđenik
Broj poruka : 175 Godina : 47 Lokacija : Novi Sad Datum upisa : 17.12.2007
| Naslov: Re: da li je moguća marinizacija VW vazdušara Pet 28 Avg - 16:16 | |
| @ Lasto
Mislim da je tesko dati odgovor na tvoje pitanje. Nisam jos cuo da se neko zanimao tom problematikom, mada je tema zanimljiva. Opet, mislim da je kod VH motora najbitnije ohladiti motor a ne izduvni sistem. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: da li je moguća marinizacija VW vazdušara | |
| |
|
| |
| da li je moguća marinizacija VW vazdušara | |
|