vw-vhs-mladenovac
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
vw-vhs-mladenovac

Ljubitelji vw vozila sa vazduhom hladjenim motorima

PrijemPrijem  GalerijaGalerija  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

U redu Istorija ali cega

Ići dole 
4 posters
AutorPoruka
Dika
dr. VW
dr. VW
Dika

Broj poruka : 3851
Godina : 72
Datum upisa : 01.06.2007

U redu Istorija ali cega Empty
PočaljiNaslov: U redu Istorija ali cega   U redu Istorija ali cega Icon_minitimeNed 8 Jul - 22:34

Vidim da smo u nekim temama poceli da istrazujemo i komentarisemo istoriju, nemam nista protiv ali bih vise voleo da vidim istrazivanje istorije samih automobila i njihovih puteva na ove nase prostore, kad su poceli da dolaze tj. da ih dovoze, ko ih je vozio, kako su odrzavani i ima jos puno toga sto nam je nepoznato sa ovih nasih prostora a Mi se uhvatili Hitlera, pustimo njega daj da vidimo ko je ovde kod nas odrzavao Bube kad su pocele da stizu, kako su nabavljani delovi. Siguran sam da ima jos zivih ljudi koji su ucestvovali u tim porodjajnim mukama naseg automobilizma, iskoristmo to sto su jos uvek zivi i zabelezimo to. Svako od nas sigurno poznaje po nekog matorca koji je odrzavao VW Bube pa hajde da od njih zabelizimo ono cega se jos uvek secaju.

P.S. Uskoro cu pripremiti pricu dvojice matoraca iz Mladenovca.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.vw-vhs-mladenovac.com
GibaniTZa
dr. VW
dr. VW
GibaniTZa

Broj poruka : 1972
Godina : 39
Datum upisa : 02.06.2007

PočaljiNaslov: Re: U redu Istorija ali cega   U redu Istorija ali cega Icon_minitimeNed 8 Jul - 23:48

Ja znam čika Ćureta, ali on i nije neki matorac...Otišao je u Švicu krajem 60tih i tamo je bio u VW-ovom servisu majstor pa posle šef...Radio je i Porsche modele...

Imao je 1302ku, metalik plavu, napucan motor (glave, bregastu, ventile), dva karba, ludilo neko za to vreme, kaže da je išla oko 160km/h...Patos gasom je vozio ne znam ni ja koliko km (nekoliko stotina pa evropskim autoputevima), na putu do BG-a, i kada je došao konstatovao je da su mu glave popustile malo (pukle?)...Uspeo je da se vrati u Švicu, ispustio je ulje, dovezao se do posla (7km) i tamo je ostavio na leru da radi i kladili su se kada će da zakuca motor...Prošlo je 15min kada je prestao sa radom, a ona je taj auto poklonio šegrtu pod uslovom da joj sam komplet odradi motor...

Imao je zanimljivih priča, ali pored tih priča njegovo iskustvo je zlata vredno...Po uhu razlikuje broj obrtaja u granici do 50 o/min...Kada mi naštela karburaciju i paljenje, to je to, ide ko aždaha a malo troši...Odao mi je "tajnu" o univerzalnosti vakuumskog regulatora predpaljenja..Kaže da je na svim Bosch razvodnicima sa tegovima isti...Pričao je priču kako je u Švici u nekog Poršea svog prijatelja stavio Iskrinu zamenu tog regulatora namenjenu Z101...

Takođe je pun tih fabričkih uputstava koje uglavnom drži u glavi...Imao je dosta alata, ali je prestao time da se bavi jer je već u godinama a i niko ga od porodice nije podržavao...Ljubitelj dobre kapljice...

Nije baš neka daleka istorija, ali možda jeste lepa priča...Recite ako mislite da sam omašio topic...
Nazad na vrh Ići dole
vlajko05
dr. VW
dr. VW
vlajko05

Broj poruka : 1438
Godina : 41
Datum upisa : 02.06.2007

PočaljiNaslov: Re: U redu Istorija ali cega   U redu Istorija ali cega Icon_minitimeNed 8 Jul - 23:49

e to bi ja voleo da cujem , kako se nekad radilo , kad nije bilo
masina alatki u svakom servisu za remont motora , da li se neko igrao
sa budzenjem bube ili se mozda cak i trkao , ovo moze da vude vrlo
zanimljivo ( ko kad slusas ujakove lovacke price Very Happy )
Nazad na vrh Ići dole
http://www.buba-beograd.com
Dika
dr. VW
dr. VW
Dika

PočaljiNaslov: Re: U redu Istorija ali cega   U redu Istorija ali cega Icon_minitimePon 9 Jul - 6:57

To Gibo veoma zanimljivo.

Ja znam za neke za mene "Glasine" (jer nije provereno) da je kombi o kojem je Sloba pricao tj. koji je u vlasnistvu Slobinog komsije Gdina Borisavljevica, nagrada VW fabrike pok. Profesoru Borisavljevicu za rad na sper diferencijalu za Bubin menjac i da taj pomenuti kombi ima taj zatvarac, mislim da bi bilo zanimljivo cuti tu pricu, pa Slobo: Molba ako ima sanse zamoli komsiju, ako je voljan da nam isprica deo istorije tog kombija, pa makar je ti pribelezio.
Nazad na vrh Ići dole
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
KdF

Broj poruka : 3820
Godina : 52
Datum upisa : 03.06.2007

PočaljiNaslov: Re: U redu Istorija ali cega   U redu Istorija ali cega Icon_minitimePon 9 Jul - 7:47

O tome ne znam nista, pitacu ga. Inace, koliko sam cuo, profesor je radio na prednjem trapu, za diferencijal nisam cuo. Mada mi je komsija Buda pricao da je taj sper diferencijal bio sa nekim bakelitinim delovima i nekakvim civijama, ali da nije bio posebno trajan na putu, jer je bio sa delimicnim zatvaranjem i pravljen je za terensku voznju.
Nazad na vrh Ići dole
http://kisobrani.blogspot.com
Dika
dr. VW
dr. VW
Dika

PočaljiNaslov: Re: U redu Istorija ali cega   U redu Istorija ali cega Icon_minitimePon 9 Jul - 7:51

KdF ::
O tome ne znam nista, pitacu ga. Inace, koliko sam cuo, profesor je radio na prednjem trapu, za diferencijal nisam cuo. Mada mi je komsija Buda pricao da je taj sper diferencijal bio sa nekim bakelitinim delovima i nekakvim civijama, ali da nije bio posebno trajan na putu, jer je bio sa delimicnim zatvaranjem i pravljen je za terensku voznju.

Izgleda da je cinjenica da je pok. Prfesor Borisavljevic deo istorije VW Buba,
bilo bi zaista zanimljivo cuti bar deo toga.
Nazad na vrh Ići dole
KdF
KdF

Broj poruka : 3820
Godina : 52
Datum upisa : 03.06.2007

PočaljiNaslov: Re: U redu Istorija ali cega   U redu Istorija ali cega Icon_minitimePon 9 Jul - 8:03

Pokusacu da saznam vise o tome. On je inace imao udela u razvoju nase auto-industrije, a bavio se i motociklima.
Nazad na vrh Ići dole
http://kisobrani.blogspot.com
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: U redu Istorija ali cega   U redu Istorija ali cega Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

U redu Istorija ali cega
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Od cega je ova posuda za vodu i koja je vrednost + km sat ?
» Zwitter
» istorija
» TAS-VW Buba Istorija

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
vw-vhs-mladenovac :: RAZNO :: Ostalo-
Skoči na: