Ja znam čika Ćureta, ali on i nije neki matorac...Otišao je u Švicu krajem 60tih i tamo je bio u VW-ovom servisu majstor pa posle šef...Radio je i Porsche modele...
Imao je 1302ku, metalik plavu, napucan motor (glave, bregastu, ventile), dva karba, ludilo neko za to vreme, kaže da je išla oko 160km/h...Patos gasom je vozio ne znam ni ja koliko km (nekoliko stotina pa evropskim autoputevima), na putu do BG-a, i kada je došao konstatovao je da su mu glave popustile malo (pukle?)...Uspeo je da se vrati u Švicu, ispustio je ulje, dovezao se do posla (7km) i tamo je ostavio na leru da radi i kladili su se kada će da zakuca motor...Prošlo je 15min kada je prestao sa radom, a ona je taj auto poklonio šegrtu pod uslovom da joj sam komplet odradi motor...
Imao je zanimljivih priča, ali pored tih priča njegovo iskustvo je zlata vredno...Po uhu razlikuje broj obrtaja u granici do 50 o/min...Kada mi naštela karburaciju i paljenje, to je to, ide ko aždaha a malo troši...Odao mi je "tajnu" o univerzalnosti vakuumskog regulatora predpaljenja..Kaže da je na svim Bosch razvodnicima sa tegovima isti...Pričao je priču kako je u Švici u nekog Poršea svog prijatelja stavio Iskrinu zamenu tog regulatora namenjenu Z101...
Takođe je pun tih fabričkih uputstava koje uglavnom drži u glavi...Imao je dosta alata, ali je prestao time da se bavi jer je već u godinama a i niko ga od porodice nije podržavao...Ljubitelj dobre kapljice...
Nije baš neka daleka istorija, ali možda jeste lepa priča...Recite ako mislite da sam omašio topic...