| Dvogrli/dvostruki karburatori | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
vlajko05 dr. VW
Broj poruka : 1438 Godina : 41 Lokacija : Beograd Datum upisa : 02.06.2007
| Naslov: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 28 Jun - 23:31 | |
| - Admin ::
- Elem, ovde je prebačena tema o karburatorima, ali ne običnim već o onim dvostrukim i dvogrlim
pazi dva dellorta su vrh ali moras da ih prilagodis motoru znaci : 1. velicina centurija tj. primarnog difuzora 2. promer glavnog siska za gorivo 3. emulziona cevica ( nije neophodno ali bi trebalo 4. sisak praznog hoda 5. elektricna pumpa za gorivo sa regulatorom pritiska ( porteban pritisak je oko 3 do 4 psi iliti u prevodu oko 0,3 bar ) 6. podesavanje akceleratora ( tj. pumpice koja pri nalom ubrzanju dodatno obogacuje smesu ) ako si dokon pogledaj sta o toj temi kazu na buba zagreb forumu imima tamo lepo objasnjenje o "jetting"-u Dellorto DRLA karbica za bubu ( a i podudara se sa nekim formulicama koje sam nalazio u literaturi ) pozz P.S. ovo nisam postovao da bi te obeshrabrio vec da se dobro pripremis i da nedozvolis da te majstori loze kako to nikad nece da proradi i " vozi ovako bolje nemoze" i sl. | |
|
| |
strid dr. VW
Broj poruka : 1592 Godina : 73 Lokacija : Grocka Datum upisa : 20.06.2007
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 28 Jun - 23:41 | |
| kakva ljutnja , pa vedzbam ja sa raznim majstorima decenijama iako su to zvanicno dva delort adrla 36 podesena za bubu pasce u svakom slucaju provera e sad mi je od citave zabave ostalo samo jos da ujurim sistem poluga za iste | |
|
| |
KdF Ultimativni znalac VW problematike
Broj poruka : 3820 Godina : 52 Lokacija : Beograd Datum upisa : 03.06.2007
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 12 Jul - 17:22 | |
| Sta sa vakumom, interesuje te pretpostavljam kako se steluju tj. sinhronizuju dva karburatora pomocu vakummetra (tj. meraca potpritiska)?
Koliko sam ja razumeo, poluge se sinhronizuju mehanicki, znaci treba oba karburatora da istovremeno imaju najveci gas kad je pedala pritisnuta do kraja, i da budu na leru kad je pustena. Vakumetar se koristi da bi se nastelovao vazduh i ler podjednako na oba karburatora, dakle ler gas se steluje tako da vakumetar na oba grla pokazuje isti podpritisak. Kako se vazduh steluje ne znam, nisam siguran da ce tu pomoci vakummetar. | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 12 Jul - 17:29 | |
| ov sto bi trebalo da mi stigne je zvanicno nastelovano za 1600 , ali cisto da znam sta moze da me saceka e sad mi ostaje jos tiha patnja zvana sistem poluga - to cu ocigledno morati da jurim preko | |
|
| |
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 12 Jul - 19:55 | |
| To sto je nastelovano, verovatno se odnosi samo na dizne. Sto ce reci, izabrane su odgovarajuce dizne za taj motor, i nista vise. Tek treba da se steluje - ima tu raznih stvari, ali treba naci uputstvo pa stelovati sve sto je propisano. Kod Solex karburatora nema mnogo tih stelovanja - kolicina ubrizgavanja ajnspric pumpe, zazor leptira gasa na leru (noviji tipovi), nivo goriva u loncetu, otvaranje sauga... Za druge karburatore ne znam, ali znam da su na primer Weber dosta komplikovaniji pa zahtevaju i vise podesavanja, narocito ako su dvogrli. Da bi motor radio dobro, trebalo bi sve to pazljivo podesiti. Na zalost, u servisima za ciscenje karburatora nista ne podesavaju jer ne znaju ili ih mrzi, tako da efekat ciscenja nije uvek zadovoljavajuci - ne ponasa se uvek auto lose jer je prljav karburator.
Sto se poluznog sistema tice, ja im vala ne bi dao toliko para... Pravio bi ga sam.
Poslednji izmenio dana Čet 12 Jul - 20:03, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 12 Jul - 20:03 | |
| ja isto mislim da je izvodljivo sa se to napravi ,mali je problem sto crtez naravno nemam a veci je sto i fotografije koje sam nasao nisu dovoljno kvalitetne da bih video neke sitne tehnicke detalje - jer princip u sustini nije nesto preterano komplikovano | |
|
| |
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 12 Jul - 20:09 | |
| Hm... Pade mi na pamet da to ne bi morao da bude poluzni sistem, nego sistem sa sajlama! Da se lepo iskoriste dve sajle, po jedna za svaki karburator, pa da se spoje sa glavnom sajlom. Tako bi izbegao probleme sa zazorom u lezistima poluga, sa trenjem u biksnama, sa sinhronizacijom poluga. Sajle zajedno sa buzirima prave mnogi, ukljucujuci i onoga na Dusanovcu, po uzorku ili po meri. Po mom misljenju mnogo prostiji sistem za izradu. Jedino ako ti karburatori nisu predvidjeni za sajle, ali nosaci buzira se naprave. | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 12 Jul - 20:25 | |
| ne verujem da su radjeni samo za poluzni sistem jer oni mogu da se koriste i u varijanti postavljanja samo jednog centralno (pa jedno grlo napaja dva cilindra - misllim da je tu varijantu odradio antonaus i da je postavio fotografije na njihovom forumu) pitanje vezano za sistem dva dupla karba je i kakva pumpa za benzin - da li originalna vrsi posao ili mora da se ide na elektricnu | |
|
| |
dechkotzar dr. VW, spec. za Offtopic
Broj poruka : 1197 Godina : 47 Lokacija : Beograd Dorcol / Haarlem NL Datum upisa : 15.06.2007
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 12 Jul - 20:58 | |
| hoces da ja izmerim moju gene berg polugu.. neznam samo dali tamo mozes da najdes ove zglobove...ja sma bio u fazonu da pocnem sam da ih pravim, ali jednostavno nemam vremena...kazu da je najbolja jer moze da se steluje sa svih strana! | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 12 Jul - 21:12 | |
| verovatno da jesu najbolji ili medju najboljima,ali mislim da su mnogo iskomplikovali da budem precizniji - verovatno da je ovo potrebno - ali za neke zveri zglobni lezajevi na krajevima mogu uz malo njuskanja da se nadju - cak mislim da u krsu imam par komada varijanta zaobljeni kuglageri u kucistu od aluminijuma tako da seta na sve strane - ostalo je samo precizan (i cvrst) sistem poluga koji je na kriticnim mestima dobro ucvrscen za motor (moja procena ) | |
|
| |
vlajko05 dr. VW
Broj poruka : 1438 Godina : 41 Lokacija : Beograd Datum upisa : 02.06.2007
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 12 Jul - 22:45 | |
| meri meri to trazim veg duze vreme @KdF , slobo vakuum metrima se tstelije ler ( zavduh ) tako sto gadjas da u sva 4 grla bude isti pudpritisak , ali da bi se 100% nastelivoali treba O2 senzor ionda je to extra , a sajle se tesko budze na duple karburatore ( Weber DCOE IDF Dell'Orto DHLA DRLA nisu dvogrli vec jednogrli ali dupli ) jer se poluga stiska odozgo pa to malo mada moze i tako ali ovo Gene Berg cudo je glavna fora jer se to rako nekada radilo | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Čet 12 Jul - 23:12 | |
| sad sam bacio pogled - i kad se koristi samo jeda dupli centralno postavljen koristi se poluzni sistem sad me kopka jos pitanje pumpe | |
|
| |
Broj poruka : 1197 Godina : 47 Lokacija : Beograd Dorcol / Haarlem NL Datum upisa : 15.06.2007
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Pet 13 Jul - 10:59 | |
| ako se zena ne porodi za vikend, obecavam da cu da izmerim sve... sto se tice pumpe, mora da bude dobra pumpa koje ce da ima konstantan pritisak..za koju kubikazu ti to radis? | |
|
| |
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Pet 13 Jul - 13:46 | |
| Sto se pumpe tice, evo mog razmisljanja. Kapacitet moje pumpe koji sam ja izmerio pre neki dan je bio od prilike dvostruko veci od minimalno dozvoljenog. Moja pumpa je dakle dopremala oko 0,5 litar u minutu, ili 30 litara na sat pri oko 2000o/min. Minimalno dozvoljeni kapacitet je oko 15 litara na sat, ali ispravna pumpa daje duplo vise. Pri tome, kapacitet zavisi od broja obrtaja, znaci pri 4000 bice oko 60 litara na sat pri punom gasu.
Znaci govorimo o 30 litara benzina na sat. Ako ocekujes da ce ti auto trositi 30l/100 km pri brzini od oko 60km/h, onda razmisljaj o drugoj pumpi. Ja pretpostavljam da taj motor nece trositi mnogo vise od fabrickog 1600 pa ne verujem da ima potrebe za drugom pumpom.
Problem bi mogao da nastane sa karburatorima, medjutim, ako su sa povratnim vodom... U tom slucaju bi trebalo razmisliti o tome sta bi moglo da se desi ako bi te povratne izvode zapusio.
Pritisak svih mehanickih pumpi zavisi od broja obrtaja motora, pritisak nije konstantan cak ni kod elektricnih pumpi za sisteme ubrizgavanja nego postoji regulator pritiska. Pritisak uopste ne mora da bude konstantan - samo ne sme da predje neku odredjenu vrednost koja je karakteristicna za date karburatore kako ne bi prelivali (za Solex najvise oko 0,2 atmosfere). To obezbedjuje svaka mehanicka pumpa. | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Pet 13 Jul - 18:26 | |
| me brine me kolicina goriva - to pumpa daje bez problema vise mei je interesantan taj podatak vezan za pritisak jer sam upravo na renou imao tu vrstu problema - neki genije je prilikom zamene pumpe izbacio bakelitnu podlosku od 4mm i pumpa je ko zna koliki pritisak nabijala - manifestacija vise nego ocigledna , kako ugasim motor tako je ceo karb okupan gorivom
inace kad su dva dupla dobro podesena ne trose uopste vise (eventualno minimalno) goriva u odnosu na standardno - ali je bitno kvalitetnije napajanje na puno foruma sam naleteo na istu konstataciju - delorto se najteze podesava ,ali kad se podesi radi najbolje - znaci strpljenje i polako | |
|
| |
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Pet 13 Jul - 20:12 | |
| Pa, nije vazno samo koliko se tesko podesava, nego je jos vaznije koliko dugo drzi odnosno koliko cesto mora da se podesava. Ako nesto stalno mora da se cacka da bi radilo kako treba (tipicno za ne-nemacku tehniku) onda to nije dobro.
Sto se pritiska tice, on uglavnom zavisi od opruge u pumpi. Pgonski hod koji pumpa dobija od motora je zatezanje tog federa, a on kada se opusti vrsi pritisak na membranu i goni benzin. Teorijski pritisak zavisi od sile kojom feder pritiska membranu i povrsine membrane. Ako je neko izbacio podlosku poluga je vise natezala feder i on je vise pritiskao membranu pa je pritisak bio previsok. Manometar, pa se izmeri - nije to sveto pismo. | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Pet 13 Jul - 20:23 | |
| ma problem je sto sam kasno video sta je genije uradio naravno , ne moras ni da sumnjas da podloska nema da se nabavi - ali srecom je onda laser odradio svoje | |
|
| |
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Sub 14 Jul - 14:20 | |
| e sada posto nema vremena da se zezam po fotosopu i autokadovima...evo fotke i objasnjenje..ko ima zivaca moze da praci teh. crteze... - duzina L profila je 59.3cm; stranice profila su 3cm X 3cm; debiljina lima je 0.3cm - sipkica - 23cm od leve strane, zavaren je jos jedan U profil koji drzi polugu (dimenzije U profila su: sirina 2.2cm ( s'leva na desno), visina 2.5cm 9 duzina 10.1cm pff moram da idem..nastavak sledi | |
|
| |
strid dr. VW
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori Sub 14 Jul - 14:31 | |
| ako nije problem daj link za malo vece fotografije - ovo je mnogo sitno i, ili mi posalji na mail fala ! | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Dvogrli/dvostruki karburatori | |
| |
|
| |
| Dvogrli/dvostruki karburatori | |
|