vw-vhs-mladenovac

Ljubitelji vw vozila sa vazduhom hladjenim motorima
 
PrijemPrijem  KalendarKalendar  GalerijaGalerija  FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  PristupiPristupi  
Share | 
 

 Podešavanje karburatora

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike


Broj poruka: 3657
Godina: 44
Lokacija: Beograd
Datum upisa: 03.06.2007

PočaljiNaslov: Podešavanje karburatora   Ned 6 Jan - 12:42

Podešavanje karburatora


Karburator je zadužen za pripremu mešavine benzina i vazduha koja sagoreva u motoru. Odnos smese benzina i vazduha treba da bude tačno određen, i varira u zavisnosti od režima rada motora. Tako na primer, na leru (praznom hodu) smeša treba da bude nešto masnija (više benzina), pri srednjem broju obrtaja smeša je nešto siromašnija, a pri punom gasu treba da bude opet masnija. Prilikom ubrzavanja takođe je potrebna masnija smeša, kao i pri paljenju hladnog motora.
Kao što se vidi, zadatak karburatora nije ni malo jednostavan. Rad karburatora se zasniva na principu dinamike fluida, pri čemu dodatni uređaji na karburatoru (saug, ajnšpic-pumpa i td.) omogućavaju određene korekcije masnoće smeše.
Karburator na VW motorima je veoma jednostavan, pa je veoma jednostavno održavanje.
U karburatoru ima nekoliko sistema. To su sistem za napajanje gorivom u režimu slobodnog hoda, glavni sistem za napajanje gorivom, saug (čok, uređaj za paljenje hladnog motora), sistem za obogaćivanje smeše pri ubrzavanju, uređaj za održavanje konstantnog nivoa goriva u lončetu i tako dalje. Neki od karburatora još imaju i sistem za korekciju smeše u prelaznom režimu, sistem za obogaćivanje na punom gasu i td.
U ovom uputstvu ograničićemo se na ona podešavanja koja vozač može da izvede sam, a to su podešavanje zazora leptira za gas, podešavanje ler-gasa (broja obrtaja na praznom hodu), bogatstva smeše na praznom hodu („vazduh“), i podešavanje automatskog sauga kojim je opremljena većina karburatora za vazduhom hlađene VW motore.

Podešavanje zazora leptira gasa
samo za novije karburatore


Ovo podešavanje je čisto mehaničko, i motor ne treba da radi niti da bude zagrejan. Saug međutim treba da bude potpuno zagrejan, što ćemo postići držanjem uključenog kontakta nekoliko minuta, dok se stepenasta pločica ne vrati u krajnji položaj, ili posle neke kraće vožnje. Podešavanje se vrši samo na novijim karburatorima koji imaju poseban šraf za ler-gas a poseban za graničnik leptira. Ovo ne spada u rutinska podešavanja, ali ponekad je potrebno podesiti i to. Pre podešavanja sve poluge i stepenasta pločica moraju biti potpuno čiste i lako pokretne, i podmazane sa vrlo malo motornog ulja u svojim ležištima. Procedura je jednostavna.

1. Šraf graničnika leptira za gas (slika 2, pozicija 1) odvrnuti toliko da se vrh šrafa vidljivo odmakne od stepenaste pločice sauga. (Sada leptir gasa nema uopšte zazor i lezi čvrsto u grlu karburatora.)
2. Šraf zavrtati polako sve dok vrh ne dodirne čvrsto stepenastu pločicu.
3. Sada šraf zavrnuti za ¼ kruga (odnosno za 90°).

Ovim je podešavanje završeno. Napominjem da je ova procedura važeća za potpuno ispravan karburarator, što je na današnjim kolima, posle stotina hiljada pređenih kilometara i nekoliko dececnija upotrebe redak slučaj. Naime, osovinica leptira za gas često ima zazor u svojim ležištima, pa tuda ulazi falš-vazduh i ovo podešavanje tada donekle gubi smisao, odnosno procedura tada ne odgovara. Ako je zazor veliki karburator bi trebalo popraviti (razbusiti telo i napraviti odgovarajucu čauru – biksnu i time smanjiti zazor.


Podešavanje ler-gasa

Motor mora biti potpuno zagrejan, najbolje je vršiti ovo podešavanje posle neke kraće vožnje. Radom na leru motor ne može da se zagreje na radnu temperaturu.
Da bi se podesio ler gas, treba imati obrtomer. Podešavanja bez obrtomera najčešće nisu tačna, mada u nedostatku istog vozač je prinuđen da podesi ler gas od prilike. Napominjem da podešavanje ler-gasa nije kritično, pa se neće skoro ništa promeniti ako ler gas nije podešen po propisu.

Stariji karburatori, kao što su Solex 26, 28 PCI, 28 PICT-1, 28 PICT-2, 30 PICT-1 i 30 PICT-2 nemaju poseban šraf za podešavanje ler-gasa nego se to podešava pomoću šrafa-graničnika leptira za gas. Na taj način se, podešavanjem zazora leptira za gas kada je papučica gasa puštena, u stvari podešava i sam broj obrtaja u praznom hodu. Zavrtanjem ovog šrafa se povećava broj obrtaja, a odvrtanjem se smanjuje.1 Šraf-graničnik leptira za gas
2 Šraf za smešu na leru (vazduh)

Slika 1. Šrafovi za štelovanje na starijim tipovima karburatora.Noviji karburatori (kao što je na primer 30 PICT-3) imaju potpuno izmenjen sistem praznog hoda. Ovde se ler gas nikako ne sme štelovati pomoću šrafa-graničnika leptira za gas, već za to postoji poseban šraf (slika 2, pozicija 3).


Slika 2. Šrafovi za štelovanje na novijim karburatorima.Podešavanje smeše na leru („vazduh“)

Ovo podešavanje je za razliku od prethodnog od velike važnosti za pravilan rad motora. Ovim se podešava smeša na leru, ali ovo takođe utiče i na smešu pri nižim brojevima obrtaja na kojima motor često radi. Zato ovo podešavanje može dosta da utiče na potrošnju u gradu. Po propisu trebalo bi podesiti smešu tako da se u izdovnim gasovima dobije određeni procenat ugljen-monoksida (CO). Na žalost, instrument za merenje CO najčešće nije dostupan amateru, pa se podešavanje najčešće vrši na napred opisani način.
Što je smeša bogatija benzinom (masnija), usled nepotpunog sagorevanja dolazi do povećanja potrošnje, povećanja zagađivanja ulja (ulje brzo pocrni), a time i do povećanog abanja motora. Ako je smeša previše siromašna, motor se često gasi (naročito kad je nedovoljno zagrejan) što je prilično neprijatno. Zato je važno dobro podesiti smešu.
Leti smeša može da bude i malo siromašnija, ali zimi treba da bude nešto bogatija jer se motor teško zagreva. Hladan motor zahteva malo bogatiju smešu jer benzin teže isparava.

Osnovni princip podešavanja smeše je sličan za sve karburatore, bez obzira na model.
Motor mora da bude dobro zagrejan, i karburator ne sme da ledi. Zato ne treba ostaviti motor da dugo radi na leru pre štelovanja, jer se tada brzo zahladi karburator i pocne da mrzne (naročito ako je vreme hladno). Prethodno treba podesiti ler-gas.
Šraf za vazduh (uobičajen mada ne uvek tačan naziv bogatstva smeše na leru) treba polako zavrtati sve dok motor ne počne da radi neravnomerno i nemirno. Onda ga treba veoma pažljivo i sporo odvrtati sve dok se motor ne smiri. Kad rad motora postane ravnomeran i miran, ne treba dalje odvrtati šraf. Odvrtanjem šrafa dobija se bogatija smeša, a zavrtanjem siromašnija. Šraf za vazduh je na slikama 1 i 2 obeležen brojem 2. Kasnije se mogu izvršiti manje korekcije - na primer ako se motor gasi na leru, treba malo odvrnuti šraf (npr. za 30°) pa probati.


Podešavanje automatskog sauga

Automatski saug se sastoji od leptira, bimetalne opruge, grejača, stepenaste ploče, i vakumskog korektora. Kada je karburator hladan, bimetalna opruga je nategnuta tako da čim se pritisne gas, ploča oslobodi graničnik i time opruga odmah zatvori leptir sauga. Kad se motor upali, ispod leptira za gas se pojavi podpritisak koji preko korektora malo otvori leptir sauga da motor ne bi presisao. Davanjem kontakta uključuje se i grejač. Kako vreme protiče, grejač greje bimetnu oprugu koja polako otvara leptir sauga. Posle nekoliko minuta (ovo vreme zavisi i od spoljne temperature) leptir sauga je potpuno otvoren. Ovo vreme može da se podešava zakretanjem poklopca sauga. Zakretanjem poklopca u smeru kazaljke na satu vreme aktivnosti sauga se skraćuje, a zakretanjem u smeru obrnutom od kazaljke vreme se produžava. Normalan položaj je obeležen jednom crticom na kućištu karburatora. Leti se može podesiti saug da otvara pre, a zimi da otvara kasnije. Poklopac drže tri šrafa – njih treba popustiti, poklopac zakrenuti i šrafove opet pritegnuti.
Podešenost automatskog sauga je veoma važna za normalan rad motora. Ako je saug podešen tako da prerano otvara leptir, odnosno prerano se isključuje, primetiće se slabija vuča hladnog motora, eventualno gašenje, prekidanje i trokiranje dok je motor hladan. Kada se motor zagreje svi simptomi nestaju i motor radi normalno.


Slika 3. Poklopac automatskog sauga.


Ovaj članak je sastavljen na osnovu originalnih fabričkih uputstava. Autor ovog članka ne snosi nikakvu odgovornost u slučaju bilo kakve materijalne štete koja eventualno može nastati vršenjem ovde opisanih zahvata.


Poslednji put izmenio KdF dana Pet 15 Avg - 19:29, izmenio ukupno 5 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kisobrani.blogspot.com
popesky
dr. VW
dr. VW


Broj poruka: 1795
Godina: 45
Lokacija: sombor
Datum upisa: 09.08.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Ned 6 Jan - 23:28

hvala autoru cheers cheers cheers

nego pitanje ... imamo recimo potpuno razshtelovan karb ... ili nemamo pojma kako je nashtelan pa se valjda mora rashtelovati da bi se nashtelovao scratch ... kojim redosledom/procedurom stelujemo?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://aircooledvw1300.blogspot.com/
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike


Broj poruka: 3657
Godina: 44
Lokacija: Beograd
Datum upisa: 03.06.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Pon 7 Jan - 9:27

Gore pomenuta stelovanja su samo rutinska, sem njih ima tu jos kojesta da se podesi - kolicina ubrizgavanja ajnspric-pumpe, zazor leptira gasa na novijim karburatorima, nivo goriva u loncetu. O ovome nisam pisao jer to ipak prevazilazi neko redovno ili rutinsko odrzavanje, i ipak zahteva nesto vise vremena i paznje. Ovo bi mogao da bude posao za specijalizovani servis zajedno sa pranjem i ciscenjem celog karburatora.
Od svih tih stelovanja, redosled je bitan za nivo goriva u loncetu, zazor leptira gasa (samo za novije karburatore), ler gas i vazduh (upravo ovim redosledom). Saug i kolicina ubrizgavanja ajnspric-pumpe steluju se nezavisno.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kisobrani.blogspot.com
popesky
dr. VW
dr. VW


Broj poruka: 1795
Godina: 45
Lokacija: sombor
Datum upisa: 09.08.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Pon 7 Jan - 9:37

ok ... kako onda podesavamo zazor leptira gasa -- kako da znam da je on u "pravom polozaju pre nego li krene dalje na stelovanje lera i vazduha?

i ako moze ukratko razlog zasto se ler gas nesme podesavati pomocu srafa za zazor leptira gasa?

ovo te pitam zato sto sam dosad nailazio na oprecna misljenja u vezi podesavanja ler gasa ... jedni kazu ovaj saraf drugi kazu onaj saraf scratch - a ipak si ti covek koji svojim odgovorima uliva poverenje king
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://aircooledvw1300.blogspot.com/
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike


Broj poruka: 3657
Godina: 44
Lokacija: Beograd
Datum upisa: 03.06.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Pon 7 Jan - 10:10

Eno, dodao sam proceduru za podesavanje zazora leptira. Ne znam zasto se na novijim karburatorima ne sme podesavati ler na srafu granicnika leptira, ali to je tako fabrika propisala i verovatno da postoje neki razlozi zbog kojih zazor leptira gasa treba da bude tacno odredjen.
Znaci kod starih karburatora se ler steluje na srafu granicnika (slika 1, pozicija 1), ali kod novih koji imaju poseban sraf za ler (baj-pas, koji premoscuje leptir gasa) ne dira se sraf granicnika (slika 2, pozicija 1), nego se ler steluje na tom drugom srafu (slika 2, pozicija 3).

Sve ovo gore je napisano na osnovu originalnih fabrickih uputstava, nisam ja nista tu izmislio ni dodao (osim onog zazora u osovinici leptira gasa) study
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kisobrani.blogspot.com
popesky
dr. VW
dr. VW


Broj poruka: 1795
Godina: 45
Lokacija: sombor
Datum upisa: 09.08.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Pon 7 Jan - 12:25

Sloba king na kvadrat ... veliki farao --- on je retkost kao pravi santa i njegovi rendeer rendeer rendeer rendeer rendeer rendeer
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://aircooledvw1300.blogspot.com/
GibaniTZa
dr. VW
dr. VW


Broj poruka: 1972
Godina: 31
Lokacija: Beograd
Datum upisa: 02.06.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Pon 7 Jan - 13:29

Slobo, svetlosti Istoka!!! Zvezdo vodiljo !!! Rasadniče mudrosti !!!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
bubuleja
dr. VW
dr. VW


Broj poruka: 1020
Godina: 38
Lokacija: rijeka
Datum upisa: 03.10.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Pon 7 Jan - 14:25

svaka čast king
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike


Broj poruka: 3657
Godina: 44
Lokacija: Beograd
Datum upisa: 03.06.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Pon 7 Jan - 21:15

Deder ne mlatite... Suspect
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kisobrani.blogspot.com
zvonkobt
VW zaluđenik
VW zaluđenik


Broj poruka: 158
Godina: 29
Lokacija: Bitola
Datum upisa: 17.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Uto 8 Jan - 1:00

sve je super cheers ali onie crticki na sauhot ne idat bas cesto tamu kako so e na slikata , bimetalna opruga vo nego ja gubi elasticnosta od starosta i sauhot ke dojdi mnogu labav (otvoren leptiro) treba da se nastelova po ''oko'' da leptir bidi skoro zatvoren (labavo zatvoren) crtickata ke dojdi po dolu Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.vw.com
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike


Broj poruka: 3657
Godina: 44
Lokacija: Beograd
Datum upisa: 03.06.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Uto 8 Jan - 6:49

Crtice za saug vaze samo kao pocetna vrednost podesavanja, i naravno vaze za novu i nedeformisanu oprugu.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kisobrani.blogspot.com
popesky
dr. VW
dr. VW


Broj poruka: 1795
Godina: 45
Lokacija: sombor
Datum upisa: 09.08.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Uto 8 Jan - 11:17

hehe meni su crtice ... pa nemogu ni da ih vidim ... a saug obavljam tako sto kocim levom i drzim gas desnom nogom ili rucna bato affraid


morat cu to podmazat scratch
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://aircooledvw1300.blogspot.com/
KdF
Ultimativni znalac VW problematike
Ultimativni znalac VW problematike


Broj poruka: 3657
Godina: 44
Lokacija: Beograd
Datum upisa: 03.06.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Uto 8 Jan - 12:39

Stara tehnika protiv gasenja na semaforu.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://kisobrani.blogspot.com
Jovan
VW zaluđenik
VW zaluđenik


Broj poruka: 179
Godina: 38
Lokacija: Bačka Palanka
Datum upisa: 04.06.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Sre 26 Avg - 12:21

Pozdrav svima!

Želim samo od srca da se zahvalim KdF-u,Brbori,Vlajku,GibanitZi,i svima koje ovaj put ne pomenuh,a do čijeg mišljenja i saveta mi je stalo,na IZUZETNIM savetima slikom i rečju,vezanim za bubine motore!

Trenutno kući rešavam problem sa karburatorom,u detalj identično onome što je odradio Brbora,i što je KdF pojašnjavao!Nedavno sam zamenio AC pumpu,i privremeno rešio problem sa radom motora,a onda je došlo do svih opisanih problema sa karburatorom...Pregledao sam elektriku,naštelovao paljenje,platine...Upravo sam iz ASTORA naručio remontni set za karburator (AB motor '71),i po povratku sa posla me čeka rasturanje istoga...

Zbog nedostatka vremena,oterah kola na servis "majstoru" za karburatore...Za dva dana,nije uradio ništa,osim što mi se sit naizvinjavao...Izgubio sam živce,i jutros došlepao bubu pred stan!Majstorčina!Nije nego!...

Još jednom se pokazuje da ako želiš da nešto odradiš kako valja,odradi to SAM,i budi miran!

Momci,skidam kapu svima,srdačno Vas sve pozdravljam,i ne zamerite mi što se retko uključujem na Forum,i što me nema na skupovima!Zaista sam večito u nekom poslu i trčanju!

Želim svima puno uspeha u daljem radu i životu!

Veliki pozdrav za sve vas!!! cheers
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Jovan
VW zaluđenik
VW zaluđenik


Broj poruka: 179
Godina: 38
Lokacija: Bačka Palanka
Datum upisa: 04.06.2007

PočaljiNaslov: Re: Podešavanje karburatora   Uto 1 Sep - 14:18

...Tek da podelim sa Vama iskustvo koje sam pre par dana imao sa karburatorom....

Rastavim ga,očistim detaljno,produvam sve dizne sa WD-40 potom,posebno zapeklu ajnšpric diznu,koju sam produvavao pumpom od bicikla,pa potom sprejom,dok nije proradila,zamenim dihtunge,membrane,namestim cok,sastavim sve,vratim na motor.Prethodno sam naštelovao rashodovano paljenje,po fabričkom uputstvu,jer sam pomerio razvodnik paljenja,pri montaži novog kondenzatora,a da nisam obeležio prethodno položaj...Propust!... Rolling Eyes

....Dam kontakt - upali iz cuga!Ja živn’o!Motor prede... Cool Zadovoljno brišem umazane ruke....Tek,posle desetak sekundi,motor počne da trokira....??!...Šta je sad???..... scratch Znam da je struja OK,akumulator fercera,platinska dugmad nova,podešena na 0,4mm,zamenjen kondenzator,svećice nove,kao i kablovi i razvodna kapa,razvodnik paljenja sam očistio,i podmazao BOSH mašću platine (fiber),o karburatoru da ne govorim – čist k’o suza....Stojim zbunjen nad motorom...i razmišljam...Ponovio sam još par puta startovanje motora – ugasi se svaki put posle desetak sekundi...Ne budem lenj,odvrnem opet onih pet šrafova na poklopcu karburatora,da pogledam onaj propusni igličasti ventil...I imam šta da vidim!?U samom usisnom grlu igličastog ventila,na poklopcu karburatora,nakupila se plastificirana smesa,i zapušila totalno diznu...Raspao se filter goriva iznutra,razjeden gorivom,i AC pumpa svaki put samo iznova zapušava diznu....Lonče karburatora ispod plovka SUVO!...Počeo sam se smejati od jeda,jer sam filter zamenio nepunih 200km pre toga,još jednom se uverivši u plus-minus autobus kvalitet naših rezervnih delova!Skinem to đubre od filtera (metalni,pertlovan – ne znam čija je proizvodnja),ubacim običnu cevku,prespojim dovod goriva,skinem dovod goriva u karburator,i usmerim to crevo u plastični balon,startujem na kratko motor,i pustim da AC pumpa izbaci sve te opiljke iz creva u balon.Odvrnem potom AC pumpu,pregledam je.Principom slobodnog pada zamenim dotok goriva u karburator,i startujem motor....Radi fenomenalno!Vratim AC pumpu!Odem,kupim novi FRAD filter za gorivo,za koji piše da opslužuje motor bez problema 20.000km,zamenim ga,i sad Stara Bo radi kao singerica!

Ne znam da li se nekome to desilo,ali,ja do sada nikada nisam imao toliko kvalitetom loš filter za gorivo....Neverovatno! Idea

Takođe,i na mom motoru se desio isti slučaj sa onim bakelitnim postoljem AC pumpe,koji je zadesio i Brboru!
Puklo je poprečno,i onaj njegov levak,vođica one klipice,ostao je čvrsto zapečen u bloku motora...Nije bilo šanse da ga ureznicom izvadim!Ni da mrdne...Iako sam kupio novo bakelitno postolje,u nameri da ga zamenim,nisam se usudio da burgijam ovo staro,iz straha da ti opiljci ne upadnu u blok motora,i da ne upropastim mašinu...Bakelit je vrlo tvrd!Vratih sve na mesto!Kopka me to napuklo postolje pumpe Mad ,ali,što je sigurno – sigurno!Motor radi i tako,bez ikakvih problema!

Pozdrav!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Podešavanje karburatora
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 4Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
 Similar topics
-
» Pravilno podešavanje farova
» Podešavanje karburatora
» Bušenje dvogrlog karba
» Položaj toplo/hladno na poklopcu kućišta filtera vazduha
» Stelovanje farova, visinu svetlosnog snopa

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
vw-vhs-mladenovac ::  :: -
Skoči na: