| | VENTILI?-pitanje za KdF??? | |
|
| Autor | Poruka |
|---|
BUBI VW zaluđenik

Broj poruka: 273 Lokacija: PA Datum upisa: 18.06.2007
 | Naslov: VENTILI?-pitanje za KdF??? Sre Avg 29, 2007 9:07 am | |
| Prilikom uspona...cuje se sitno zveckanje i mora se voziti polako u nizoj brzini. Koliko je to opasno za opterecenje motora i sta je ev. dijagnoza? Sta promeniti-proveriti? Fala svima koji se pobrinu za odgovor. VW-mama Da li sam dobro objasnila? |
|
 | |
nikson dipl. ing. Bubarstva

Broj poruka: 410 Godina: 37 Lokacija: tivat Datum upisa: 09.08.2007
 | Naslov: Re: VENTILI?-pitanje za KdF??? Sre Avg 29, 2007 10:30 am | |
| Vjerovatno ti se pomjerio razvodnik,sto znaci da bi trebalo nastelovati paljenje. ne bi bilo lose nastelovati i ventile! A vidjet ce mo sta kazu Dr i KDF i Dika! |
|
 | |
GibaniTZa dr. VW

Broj poruka: 1972 Godina: 27 Lokacija: Beograd Datum upisa: 02.06.2007
 | Naslov: Re: VENTILI?-pitanje za KdF??? Sre Avg 29, 2007 10:44 am | |
| Uspon i zveckanje? Hm...
Treba proveriti paljenje pre svega a i ventile pogledati...
Možda ima nečeg i u načinu vožnje...Čim auto više ne može da ubrzava valjalo bi da se prešaltuje u niži stepen...To je bitno jako zbog smanjena opterećenja motora a i zbog boljeg hlađenja... |
|
 | |
BUBI VW zaluđenik

| Naslov: Re: VENTILI?-pitanje za KdF??? Sre Avg 29, 2007 12:01 pm | |
| Danas ga vodim kod Dr.M-PA...pa cu i njega da pitam.Predlozicu mu to stelovanje paljenja,da proveri. Fala. |
|
 | |
KdF Ultimativni znalac VW problematike

Broj poruka: 3291 Godina: 40 Lokacija: Beograd Datum upisa: 03.06.2007
 | Naslov: Re: VENTILI?-pitanje za KdF??? Sre Avg 29, 2007 1:37 pm | |
| Sitno i resko zveckanje koje se cuje kada se ide uzbrdo pri malom broju obrtaja i naglom davanju gasa, ili cak i pri naglom ubrzavanju iz niskih obrtaja, je jako opasna i stetna pojava. To se u stvari ne cuju ventili, vec dolazi do nepravilnog detonatnog izgaranja u cilindrima i onda se ti udari prenose na lezajeve radilice sto prekida uljni film i dolaza do udara metala o metal, sto jako povecava habanje motora (prevashodno letecih lezajeva).
Ovo se narocito javlja kada je benzin los (slaba oktanska vrednost), kada su svecice neodgovoarajuce (previsoka toplotna vrednost, pretople svecice), pregrejan motor, i konasno ali najcesce kada je paljenje prerano. Stelovanje ventila najcesce nema veze sa ovom pojavom.
Uzrok je ovoga je samopaljenje smese u cilindru, bilo na pregrejanim ivicama koje su se usijale, ili na pregrejanim elektrodama svecica.
Rezime - prvo treba proveriti paljenje i nastelovati ga kako treba. Dalje, treba proveriti da li su u motoru originalne svecice. Napomena - ako benzin dugo stoji u rezervoaru, opada mu oktanska vrednost pa bi i ovo moglo da doprinese toj pojavi. |
|
 | |
nikson dipl. ing. Bubarstva

Broj poruka: 410 Godina: 37 Lokacija: tivat Datum upisa: 09.08.2007
 | Naslov: Re: VENTILI?-pitanje za KdF??? Sre Avg 29, 2007 11:13 pm | |
| KDF stvarno si Dr! Sad se i babo cese po glavi!  |
|
 | |
marco VW entuzijasta

Broj poruka: 71 Godina: 31 Datum upisa: 07.06.2007
 | Naslov: Re: VENTILI?-pitanje za KdF??? Čet Avg 30, 2007 2:42 am | |
| meni se to desavalo na uzbrdicama uglavnom kada sam prestao da sipam benzin na lukoil pumpama prestalo je,sem u retkim momentima posle sam promenio svećice stavio predviđene za moj motor promenio platine kapu i sipam na nis jp pumpama i nikada više nisam čuo taj odvratan zvuk od kojega sam ludeo kada bi Dr Kdf otvorio ordinaciju,plakao bih od sreće  |
|
 | |
BUBI VW zaluđenik

| Naslov: Re: VENTILI?-pitanje za KdF??? Čet Avg 30, 2007 5:31 pm | |
| Hvala,i Dr.M. kaze da hoce od loseg benzina i sa ce proveriti paljenje. Izvesticu VWas sta se desava. Na srecu smo u Vojvodini pa nismo cesto na uzbrdicama... |
|
 | |
KdF Ultimativni znalac VW problematike

Broj poruka: 3291 Godina: 40 Lokacija: Beograd Datum upisa: 03.06.2007
 | Naslov: Re: VENTILI?-pitanje za KdF??? Čet Avg 30, 2007 6:14 pm | |
| Cak i da je tako, cak i da motor radi na malo vecoj temperaturi od predvidjene, bilo sta da se desava - paljenje treba vracati (pomerati ka kasnijem) sve dok detonacije sasvim ne nestanu.
Neki autori tvrde da su habanja u motoru pri detoancijama oko 10 puta veca od normalnih, pa prosudite sami koliko to moze biti stetno. |
|
 | |
| | VENTILI?-pitanje za KdF??? | |
|